Infertility

מבוגרים רבים ששרדו ממאירות בילדות נדרשים לטיפולי פוריות לאורך זמן (J Clin Oncol)

בקרב מבוגרים ששרדו ממאירות בילדות ישנה נטיה לתפיסה שגויה של הסיכון להפרעות פוריות והצורך בטיפולי פוריות לאורך זמן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

החוקרים ביקשו ממבוגרים שלקחו חלק במחקר SJLIFE (St. Jude Lifetime Cohort Study) ושרדו ממאירות בילדות, להשלים שאלונים אודות תפיסות הסיכון להפרעות פוריות ולהשלים בדיקה גופנית ובדיקות מעבדה להערכת רמות הורמונים בדם, בדיקת זרע וביוץ.

מדגם המחקר כלל 444 נשים ו-623 גברים מתאימים, אשר השלימו את השאלון לפני השלמת בדיקת פוריות (בממוצע, 21.9 שנים לאחר אבחנת ממאירות). למשתתפים לא היו ילדים ביולוגיים או היסטוריה של הריון קודם.

כשני-שליש מהשורדים (62%) סברו כי הם בסיכון מוגבר להפרעות פוריות. קבוצה זו הייתה מבוגרת יותר משמעותית, עם שכיחות גבוהה יותר של מטופלים לבנים, נשואים או עם בני/בנות זוג, השכלה גבוהה יותר, קבלת טיפול בעל רעילות לאיברי המין ולהביע חשש בכל הנוגע לפוריות, ניסיונות כושלים בעבר להרות והפרעות בתפקוד מיני.

מהנתונים עלה כי 44% מהנשים ו-20% מהגברים סברו כי הם בסיכון מוגבר להפרעות פוריות, למרות שבדיקות מעבדה העידו כי הם היו פוריים. מנגד, 5.3% מהנשים ו-16.3% מהגברים סברו כי אינם בסיכון להפרעות פוריות, למרות שבדיקות המעבדה העידו כי הם בסיכון מוגבר.

לפי בדיקות המעבדה, ב-24.3% מהנשים ו-55.6% מהגברים ששרדו ממאירות בילדות ניתן היה לזהות הפרעות בתפקוד איברי המין.

כאשר חולים מקבלים טיפולים כנגד ממאירות העשויים להיות רעילים לאיברי המין, מסבירים להם אודות הסיכון האפשרי לפוריות. ניתן להשלים בדיקות מעבדה, כולל בדיקת זרע בגברים ובדיקות רזרבה שחלתית בנשים. עם זאת, פרט לבדיקת זרע המעידה כי אין עדות לתאי זרע, מידע זה אינו מדויק באופן מלא. ישנם שינויים הקשורים לגיל בנשים ושינויים הקשורים לגנטיקה בגברים, אשר עדיין אינם מובנים לחלוטין.

ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות הולמות וייעוץ מתמשך אודות הסיכון להפרעות פוריות לאורך תקופת הפוריות של המטופלים. על רופאים להקפיד כי מבוגרים ששרדו ממאירות בילדות ומבקשים מידע אודות סיכויי הפוריות שלהם יבינו כי תוצאות בדיקות המעבדה אינן בהכרח בקורלציה עם תוצאות הפוריות הסופיות.

J Clin Oncol 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה