Nutritional/Metabolic

האם ישנה דיאטה המומלצת לחולים אונקולוגים? (מתוך כנס ה-Advanced Practitioner Society for Hematology & Oncology)

במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Advanced Practitioner Society for Hematology and Oncology ניתנה הרצאה מטעם קרי מקמילן מומחית לטיפול בתזונה רפואית אשר דנה בהמלצות לדיאטה ותזונה לחולי סרטן והסבירה כי ייעוץ לאוכלוסיה זו הינו בחלקו מבוסס על מדע ובחלקו אומנות.

הדבר מבלבל במיוחד עבור החולים בעידן זמינות המידע ברשת האינטרנט, כאשר ניתן למעשה למצוא הוכחה לכל דבר, לטוב או לרע.

אחת הדוגמאות נוגעת לדיאטה קטוגנית. ההשערה בבסיס דיאטה זו היא כי גידולים מתבססים על גלוקוז בכדי לענות על הדרישות האנרגטיות, לכן הפחתת רמות סוכר עשוי להרעיב את הגידול. עם זאת, בפועל, סוכר אינו מזין גידול, אלא מזין כל תא אחר בגוף ולכן לא מדובר רק בסוכר. ידוע כי הקשר בין סוכר וממאירויות הינו מעבר למסלולי בקרת גלוקוז. אין מחקרים קפדניים התומכים ביעילות דיאטה קטוגנית באוכלוסיית חולי סרטן, אם כי המחקרים בנושא נמשכים. כמו כן, דיאטה זו עשויה לעמוד בניגוד המלצות ה-AICR (American Institute for Cancer Research) לצריכת פירות, ירקות ודגנים מלאים, ולהגביל צריכת בשר אדום.

במידה ומטופל מעוניין לנסות דיאטה קטגונית, אזי חשוב להבין כי הוא לא יקבל את כל הויטמינים והמינראלים הנדרשים לתזונה בריאה ויש להבטיח כי הוא נוטל מולטי-ויטמינים ללא-פחמימות עם שרידי מינראלים, כולל סלניום, כמו גם צריכת כמות מספקת של סידן וויטמין D.

דיאטה אלקליין זוכה גם לעניין רב בקרב חולי סרטן. ההשערה בבסיס דיאטה זו היא כי גידולים אינם יכולים לגדול בסביבה בסיסית ולכן תתכן תועלת להעלאת מדד החומציות בדם באמצעות בחירות מזון נכונות. עם זאת, אין הוכחות מדעיות לפיהן ניתן לשנות את מדד החומציות בדם מאחר שקיימים מנגנוני בקרה העובדים קשה למניעת בססת או חמצת.

חולי סרטן מתעניינים גם בהשפעות של צום להפחתת תופעות הלוואי של טיפול כימותרפי או להפחתת משקל. במקרים אלו יש הוכחות ליתרונות בריאותיים עם צום לסירוגין. יש מחקרים המעידים כי צום לסירוגין למשך 12 שעות, משבע בערב עד שבע בבוקר, מסייע באיזון רמות הסוכר בדם, מפחית המוגלובין מסוכרר, מסייע בשיפור משקל הגוף ויש הוכחות כי אף משפר הישרדות נשים עם סרטן שד. ישנן צורות קיצוניות יותר של צום, אך אין הוכחות התומכות בהמלצה לצום לאורך 24 שעות או במשך מספר ימים כל פעם.

במטרה לנסות לסייע לחולי סרטן לנווט בתחומים אפורים אלו, ההמלצה היא לפנות לדיאטנית בעלת מומחיות באונקולוגיה כחלק מצוות רב-מקצועי, כך שלחולים יהיו מקורות מידע אמינים יותר.

מתוך כנס ה-Advanced Practitioner Society for Hematology & Oncology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה