Obesity

כימיקאלים נפוצים עשויים לשחק תפקיד חשוב בהשמנת-יתר בילדות (מתוך כנס ה-Pediatric Academic Societies)

מגוון כימיקאלים נפוצים להם נחשפים רבים במהלך היום יום עשויים לתרום למגיפת ההשמנה הנוכחית בקרב ילדים בארצות הברית, כך טוענים מומחים במהלך הרצאה שניתנה במסגרת ה-Pediatric Academic Societies. המומחים קוראים לרופאי ילדים להדריך ולהמליץ כנגד השימוש בכימיקאלים אלו.

בשנים האחרונות זוהו שלוש קטגוריות של כימיקאלים סינתטיים ככאלו העשויים להחמיר השמנה בילדות בעקבות השפעות מטבוליות: ביספנולים (Bisphenol), פתלאטים (Phtalates) ו-PFSA (Per- and Polyfluoroalkyl Substances).

מבין הביספנולים, BPA, כימיקאלי תעשייתי אשר שימש בתעשיית הפלסטיקה במהלך חמש העשורים האחרונים זוהה במגוון מוצרים שונים, דוגמת מיכלי פלסטי לאחסון מזון ומשקאות, היווה את המוקד למחקרים רבים. חלק מהמחקרים מצאו כי BPA עשוי לעבור מהמיכלים למזון ולמשקאות, תוך חשיפת הצרכנים להשפעות המזיקות האפשריות של כימיקאל זה.

BPA עשוי לחקות אסטרוגן בגוף ולהוביל לשינויים בהתבגרות המינית, לפגוע בפוריות, להביא לעליה ברקמת שומן ולהשפיע על מערכת העצבים ועל מערכת החיסון. אעפ”י כן, מנהל המזון והתרופות האמריקאי קבע כי חשיפה לרמות נמוכות של BPA היא בטוחה.

פתאלטים היא קבוצה של כימיקאלים המשמשת לריכוך והגברת הגמישות של מוצרי פלסטיק. גם כימיקאלים אלו מאוד נפוצים בסביבה ומצויים במאות מוצרים, החל ממעילי גשם ועד שמפו ועטיפות פלסטיק של צעצועי ילדים. למרות שמספר סוכנויות ממשלתיות קובעות כי ההשלכות הרפואיות של חשיפה לפתאלטים אינן-ידועות, יש מומחים הסבורים כי לכימיקאלים אלו השלכות חשובות, כולל ביטוי קולטני PPAR, להם השפעה על משק השומנים והפחמימות.

בדומה לביספנולים ופתאלטים, PFAS הם קבוצה של כימיקאלים מעשה ידי אדם, הכוללת PFOA (Perfluorooctanoic Acid), PFOS (Perfluorooctane Sulfonic Acid) ו-GenX, המצויים במוצרים המצויים בכל משק בית ונפוצים בעיקר בסיבים דוחי מים וצבע ומחבתות וסירים לא-דביקים. מאחר ו-PFAS שימשו במגוון תעשיות משנות הארבעים של המאה הקודמת, הם מצויים בשכיחות גבוהה בסבבה ובגוף האדם. המומחים מסבירים כי כימיקאלים אלו עשויים להשפיע לרעה על בני אדם ולסתור את ההשפעות של אורח חיים בריא. במחקרים במבוגרים, PFAS נקשרו עם עליה חוזרת במשקל הגוף, גם באלו שירדו במשקל בעקבות תזונה בריאה והגברת פעילות גופנית.

המומחים קוראים לנקוט אמצעים לצמצום החשיפה לכימיקאלים אלו. אלו כוללים הימנעות משימוש במזונות בקופסא, כדי להימנע מחשיפה ל-BPA; שימוש בכלי מטבח לא-דביקים להגבלת החשיפה ל-PFAS; להימנע מחימום מוצרי פלסטיק במיקרוגל או שטיפה במדיח מאחר ופתאלטים ומונומרים פלסטים אחרים עשויים לחדור למזון.

רופאי ילדים עשויים לשמש כמקור חשוב במאמצים להגבלת החשיפה לכימיקאלים אלו ועליהם להדריך את המטופלים בנושאים אלו.

מתוך כנס ה-Pediatric Academic Societies.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה