Pulm. Hypertension

האיגוד הקרדיולוגי האירופי מפרסם הנחיות עדכניות אודות תסחיף ריאתי חד (Eur Heart J.)

הנחיות עדכניות לטיפול בתסחיף ריאתי אקוטי מטעם ה-European Society of Cardiology (ESC) אינן שונות משמעותית מההמלצות משנת 2014, אך מתמקדות במתן המלצות מדויקות וקונקרטיות יותר מהאבחנה של תסחיף ריאתי, דרך ריבוד הסיכונים ועד טיפול ארוך-טווח. ההנחיות העדכניות פותחו בשיתוף עם ה-European Respiratory Society והוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ESC ובאותה עת בכתב העת European Heart Journal.

ההנחיות החדשות מספקות הגדרה ברורה יותר של אי-יציבות המודינאמית, הכוללת לפחות דום לב אחד שדרש החייאת לב-ריאה, הלם חסימתי ותת לחץ דם ממושך שארך למעלה מ-15 דקות ולא נבע מהופעה חדשה של הפרעת קצב, תת-נפח, או אלח-דם. בחולים אלו בסיכון גבוה, מומלץ להשלים בדיקת אקו-לב דרך הוושט לצד מיטת המטופל.

במקרים של חשד לתסחיף ריאתי, ללא אי-יציבות המודינאמית, הגישה האבחנתית מבוססת על הסבירות הקלינית, על-בסיס שיקול דעת קליני או כלל חיזוי תקף. באלו עם סבירות קלינית נמוכה או בינונית, או כאשר לא סביר כי האבחנה הינה של תסחיף ריאתי, בדיקת D-Dimer, עם עדיפות לבדיקה ברגישות-גבוהה, תבוצע תחילה. במידה והתוצאה שלילית, אזי לא נדרש טיפול; ובמידה והתוצאה חיובית, יש להשלים בדיקת CTPA (Computed Tomography Pulmonary Angiography). חולים בהם הסבירות הקלינית לאבחנה גבוהה יש להפנות ישירות ל-CTPA.

ההנחיות החדשות תומכות בשימוש בערך סף של D-Dimer המתוקן לגיל וסבירות קלינית לתסחיף ריאתי, כחלופה לסף הסטנדרטי הקבוע. השימוש באלגוריתם אבחנתי מומלץ לתסחיף ריאתי, כולל בדיקת D-Dimer, עשוי לסייע במניעת בדיקות מיותרות, יקרות ובעלות פוטנציאל נזק וחשיפה לקרינה מייננת.

המלצה בדרגה IIa קובעת כי יש לשקול הערכה של החדר הימני, באמצעות בדיקת הדמיה או בדיקות מעבדה, בנוכחות מדד Pulmonary Embolism Severity Index (PESI) נמוך או מדד PESI אפסי.

עוד פורסמה המלצה בדרגה IIa לפיה בחולים שנבחרו בקפידה, בסיכון נמוך, יש לשקול שחרור מוקדם וטיפול ביתי, כל עוד אין סיבה אחרת לאשפוז, ישנה תמיכה משפחתית או חברתית זמינה וגישה קלה לטיפול רפואי.

עוד סוגיה חדשה בהנחיות העדכניות נוגעות להעדפת נוגדי-קרישה בעלי פעילות ישירה (Direct Oral Anticoagulant) כטיפול קו-ראשון מועדף על-פני אנטגוניסטים לוויטמין K או Low Molecular Weight Heparin, במקרים בהם אין התווית נגד.

ההנחיות כוללות גם אלגוריתם חדש לאבחנה וניהול תסחיף ריאתי בהיריון, עם המלצה בדרגה III כנגד שימוש בנוגדי-קרישה בעלי פעילות ישירה במהלך היריון או הנקה. מינון תרפויטי קבוע של LMWH, המבוסס על משקל הגוף לפני ההיריון, הינו הטיפול המומלץ כנגד תסחיף ריאתי במרבית הנשים ההרות ללא אי-יציבות המודינאמית (המלצה בדרגה I). עם זאת, מתן LMWH אינו מומלץ בתוך 4 שעות מהסרת צנתר אפידורלי (המלצה בדרגה III).

אחד השינויים הגדולים ביותר בהנחיות החדשות נוגעות להארכת משך טיפול בנוגדי-קרישה במקרים של תסחיף ריאתי מתקופה מינימאלית של שלושה חודשים ועד טיפול לכל החיים, בתלות בסיכון להישנות. פורסמו שלוש המלצות בדרגה I בכל הנוגע לטיפול לאחר תסחיף ריאתי:

·       הערכה קלינית שגרתית 3-6 חודשים לאחר תסחיף ריאתי אקוטי.

·       מודל משולב של טיפול בחולים לאחר תסחיף ריאתי להבטחת מעבר אופטימאלי מבית החולים לקהילה.

·       הפניית חולים עם תסמינים ופגם זילוח במיפוי אוורור-זילוח מעבר לשלושה חודשים לאחר אבחנת תסחיף ריאתי חד למרכז מומחים לטיפול ביתר לחץ ריאתי/יתר לחץ ריאתי תרומבואמבולי כרוני.

Eur Heart J. Published online August 31, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

  • מבחן מאמץ לב-ריאה מסייע בהערכת ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין (JAMA Cardiol)

    מבחן מאמץ לב-ריאה מסייע בהערכת ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין (JAMA Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולה כי מבחן מאמץ לב-ריאה עשוי לסייע בהערכת הדפוסים הייחודיים של ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין ATTR (או Amyloidosis Transthyretin), מחלה רב-מערכתית, מסכנת-חיים, הנובעת משקיעת סיבי עמילואיד טרנסתירטין. מבחן מאמץ לב-ריאה הינו מדד הזהב להערכת מנגנונים בבסיס אי-סבילות למאמצים בחולי אי-ספיקת לב ומדדים ממבחן זה עשויים לשמש […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אנמיה בדרגה בינונית או חמורה מלווה בעליה משמעותית בהיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה מכל-סיבה, כמו גם אירועי דמם מג’ורי בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות הקשר בין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה