Retinopathy

ההשפעה של ניתוק מאוחר לעומת מוקדם של חבל הטבור על נזק נוירולוגי ותמותה של יילודים במשקל לידה נמוך באופן קיצוני (JAMA Network Open) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, אשר התמקד באוכלוסיית יילודים במשקל לידה נמוך באופן קיצוני (Extremely Low Gestational Age), מהן עולה כי ניתוח מאוחר של חבל הטבור הפחית את הסיכון לנזק נוירולוגי חמור או תמותה של היילודים, בהשוואה לניתוק מיידי של חבל הטבור.

מטרת המחקר הייתה להשוות את תוצאות הטיפול ביילודים במשקל לידה נמוך באופן קיצוני לאחר ניתוק מאוחר או מיידי של חבל הטבור.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי, אשר כלל יילודים שנולדו בין ינואר 2011 ועד סוף דצמבר, 2015 וסווגו לשתי קבוצות: ניתוק מאוחר של חבל הטבור וניתוח מוקדם של חבל הטבור. מדגם המחקר כלל יילודים שנולדו לאחר 22-28 שבועות היריון ואושפזו ליחידות טיפול נמרץ ביילודים. התוצא העיקרי כלל משלב של נזק נוירולוגי חמור (דימום תוך-חדרי בדרגה 3 ומעלה) או תמותה לפני השחרור מבית החולים.

מבין 8,221 יילודים שאושפזו לבתי החולים המשתתפים במחקר, 4,680 נכללו במחקר, מהם 1,852 (39.6%) בהם בוצע ניתוק מאוחר של חבל הטבור ו-2,828 יילודים (60.4%) בהם חבל הטבור נותק באופן מיידי. חציון גיל ההריון של היילודים עמד על 27 שבועות ו-26 שבועות, בהתאמה. חציון משקל הלידה עמד על 930 גרם ו-870 גרם, בהתאמה.

בקרב יילודים בקבוצת ניתוק מאוחר של חבל הטבור תועד סיכוי מופחת משמעותית לתוצא המשולב של נזק נוירולוגי חמור או תמותה (יחס סיכויים מתוקן של 0.80), תמותה (יחס סיכויים מתוקן של 0.74) ונזק נוירולוגי חמור (יחס סיכויים מתוקן של 0.80).

הסיכוי ל-Bronchopulmonary Dysplasia, רטינופתיה של פגות בדרגה 3 ומעלה, Necrotizing Enterocolitis בדרגה 2 ומעלה, הופעה מאוחרת של אלח-דם וקבלת לפחות שתי מנות דם, לא היה שונה משמעותית בין הקבוצות.

מניתוח מותאם (Propensity Score-Matched) עלו סיכויים נמוכים יותר לתמותה (יחס סיכויים מתוקן של 0.79), הופעה מאוחרת של אלח-דם (יחס סיכויים מתוקן של 0.81) וטיפול לתת-לחץ דם (יחס סיכויים מתוקן של 0.75) בקבוצת ניתוק מאוחר של חבל הטבור.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בניתוק מאוחר של חבל הטבור באוכלוסיה זו של יילודים במשקל לידה נמוך באופן קיצוני.

JAMA Netw Open. 2019;2(3)

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מאמר זה תומך בניתוק מושהה של חבל הטבור בקבוצת הפגים שנולדו לפני שבוע 28. לפי מחקר זה, הניתוק המושהה מוריד את הסיכון לתמותה ולפגיעה נוירולוגית באוכלוסיה זו. זו התערבות שאינה קשה לביצוע עם השלכות טובות. השלב הבא יהיה כנראה, כפי שכבר נעשה בעולם לבצע החייאה בילודים כאשר הילוד עדיין מחובר דרך הטבור לאימו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה