Syncope

הנחיות חדשות לטיפול בסינקופה שמות דגש על ניהול המקרים בחדרי מיון (Eur Heart J)

כמחצית מכלל החולים עם אירוע של סינקופה במהלך חייהם אושפזו לבית חולים, גם במקרים בהם הסיכון להישנות היה נמוך. הנחיות חדשות בנושא סינקופה מטעם ה-ESC (European Society of Cardiology) מספקות לראשונה אלגוריתם לסיווג חולים אלו בחדרי מיון ושחרור המטופלים בסיכון נמוך.

המומחים מסבירים כי 75% מהעלויות הכרוכות בטיפול בסינקופה נובעות מאשפוז ולכן הפחתת אשפוזים עשויה לצמצם את ההוצאות הרפואיות באופן משמעותי.

לאחר בדיקה ראשונית בחדר המיון, כולל אנמנזה רפואית, בדיקה גופנית עם מדידת לחץ דם במנוחה ובשכיבה ובדיקת אק”ג בכל החולים, להלן ההמלצות בהנחיות העדכניות:

·       ניתן לשחרר מחדר המיון חולים עם מאפיינים בסיכון נמוך בלבד, ככל הנראה משנית לסינקופה משנית לרפלקס וגאלי, תנוחתי או אורתוסטטיזם.

·       חולים עם מאפיינים בסיכון גבוה לא ישוחררו אלא ישלימו הערכה אבחנתית אינטנסיבית ביחידת סינקופה או יחידת מעקב בחדר המיון או אשפוז.

·       חולים ללא מאפיינים בסיכון גבוה או נמוך יהיו במעקב בחדר המיון או ביחידת סינקופה, במקום אשפוז.

המסמך כולל מספר טבלאות המתארות מאפיינים בסיכון גבוה, דוגמת מחלת עורקים כלילית או מחלה מבנית חמורה, סינקופה בזמן מאמץ או בשכיבה והופעה פתאומית של דפיקות לב מיד לאחר סינקופה. עוד מפורטים קריטריונים בחולים עם מאפיינים התומכים בטיפול ראשוני ביחידת מעקב בחדר המיון ו/או מסלול מהיר ליחידת סינקופה לעומת אשפוז בבית החולים.

המומחים מציינים כי יחידות סינקופה זמינות במספר בתי חולים בארצות הברית ובמרבית בתי החולים באיטליה, אך בחלק מהמדינות אין כלל יחידות כאלו.

לדבריהם, אלגוריתם הסיכון חדש ומסלול הטיפול בחולים אלו יאפשר ניהול של מספר רב יותר של חולים בחדרי מיון (מעקב/יחידת סינקופה) ויגביל את האשפוז לבית החולים לחולים שבאמת נדרשים לכך.  ממחקרים בנושא עלה כי באמצעים אלו ניתן להפחית את שיעור האשפוזים בהיקף של עד שליש מהמקרים.

מסמך ההנחיות המלא כולל 113 המלצות (46 מהן בדרגת סיווג I) ו-19 כללים פשוטים להנחיית האבחנה והניהול של חולים לאחר סינקופה. עוד ישנן המלצות מעשיות לרופאים כיצד לבצע בדיקות אבחנתיות ולפרש את התוצאות.

מרכיב חדש ממליץ על תיעוד בוידאו של אובדן הכרה זמני וספונטאני במקרים שחשודים כי אינם על-רקע סינקופה. באופן ספציפי, על רופאים לשקול תוספת צילום וידאו למבחן Tilt Table Test להגדלת המהימנות של התצפית הקלינית של אירועים מושרים ולעודד את החולים וקרובי משפחתם לתעד אירועים ספונטאניים או נפילות.

ההנחיות ממליצות גם לרופאים לשקול בדיקות בסיסיות להערכת תפקוד אוטונומי של הלב וכלי דם, דוגמת תרגיל ולסלבה, מבחן נשימה עמוקה, או ניטור לחץ דם אמבולטורי, בחולים עם חשד לתת לחץ דם אורתוסטטי נוירוגני.

לסיום, ההנחיות ממליצות על הרחבת השימוש ב-ILR (Implantable Loop Recorder) לאבחנה של חולים עם נפילות ללא-הסבר, מקרים חשודים לאפילפסיה, או אירועים חוזרים של סינקופה ללא-הסבר וסיכון נמוך למוות לבבי פתאומי.

Eur Heart J. Published March 19, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש להפסיק את הטיפול באספירין סביב ניתוח מוח?

    האם יש להפסיק את הטיפול באספירין סביב ניתוח מוח?

    הפסקת טיפול באספירין למשך 12 ימים סביב ניתוח מוח אינה מלווה בירידה בהישנות המטומה סב-דוראלית כרונית בקשישים שהופנו לניתוח חירור גולגולת (Burr Hole) לעומת המשך טיפול באספירין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש הקוראות תיגר על הגישות המקובלות כיום ופורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר SECA הינו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 155 מבוגרים (גיל ממוצע של […]

  • בדיקת אולטרה-סאונד הדגימה דיוק גבוה מאוד לאבחנה של תסביב אשך

    בדיקת אולטרה-סאונד הדגימה דיוק גבוה מאוד לאבחנה של תסביב אשך

    מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת European Urology Focus עולה כי לבדיקת אולטרה-סאונד דיוק אבחנתי גבוה לאבחנה של תסביב אשך, כאש בדיקת דופלר צבע הדגימה רגישות של 95.3% וסגוליות של 98.3% באבחנה. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 63 מחקרים שכללו גברים שפנו למרכז שניוני או שלישוני בחשד לתסביב אשך והשלימו בדיקת אולטרה-סאונד. הם […]

  • היפונתרמיה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה באשפוז

    היפונתרמיה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה באשפוז

    בחולים עם היפונתרמיה תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר לאחר 30 ימים, בהשוואה לאלו עם ריכוזי נתרן תקינים בדם, ולאורך הזמן, הסיכון לתמותה פחת בחולים עם היפונתרמיה קלה; אך מגמה זו הייתה פחות בולטת באלו עם היפונתרמיה מתונה ולא תוארה כלל בחולים עם היפונתרמיה חמורה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Internal […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    המאמר מציג את תוצאות מחקר TATAM, מחקר קליני פרוספקטיבי שלב 2, רב־מרכזי, אשר השווה בין שתי גישות לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים (AVMs): גישה טרנס־ורידית (TVE) לעומת גישה טרנס־עורקית (TAE).

  • הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מצב בריאותי ירוד של הרשתית בגיל העמידה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלת אלצהיימר ודמנציה נלווית בגיל מבוגר יותר. ממצאי המחקר מציעים כי הדמיה של כלי הדם הקטנים של הרשתית הינה כלי סקר זמין ומשתלם לניבוי הופעת מחלת אלצהיימר. במסגרת המחקר נבחנה השאלה אם מדדים עצביים […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך