משפחה

טיפול קוגנטיבי- התנהגותי משולב עם טיפול תרופתי ב-fluoxetine במתבגרים עם דיכאון חמור יעיל יותר מטיפולים נפרדים (JAMA)

מחקר שבחן את היעילות של שילוב טיפול תרופתי עם התנהגותי במתבגרים הסובלים מדכאון, מצא שהשילוב יעיל יותר מאשר טיפול תרופתי בלבד או התנהגותי בלבד.

טיפול ראשוני בתסמונת דיכאון חמור במתבגרים יכול לכלול טיפול קוגנטיבי- התנהגותי (CBT) או ב- selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI). עם זאת, מעט ידוע על יעילותם היחסית או המשותפת.

 מטרת מחקר זה הייתה להעריך את היעילות של ארבעת הטיפולים בקרב מתבגרים עם תסמונת דיכאון חמור. המחקר היה רנדומאלי, מבוקר, בהשתתפות 439 מטופלים מתנדבים בין הגילאים 12-17 עם אבחון ראשוני של תסמונת דיכאון חמור.

הניסוי נערך ב-13 מרפאות אקדמיות וקהילתיות בארה”ב בין 2000-2003, וכלל 12 שבועות של (1) fluoxetine בלבד ( 10-40 מ”ג ליום), (2) CBT בלבד, (3) CBT עם fluoxetine (10 עד 40 מ”ג ליום) או (4) פלצבו במינון דומה ל-10 -40 מ”ג ליום. פלצבו ו- fluoxetine בלבד בוקרו בצורת double-blind, CBT לבד ו-CBT עם fluoxetine נוהלו בצורת unblinded.

דרכי הבדיקה העיקריות כללו ציון כללי ב סקאלה מתוקנת לניקוד של דיכאון בילדים, ובנוסף, ציון התרשמות קליני לשיפור (Clinical Global Impressions improvement score).

בהשוואה לפלצבו, השילוב של fluoxetine עם CBT היה בעל משמעות סטטיסטית בסקאלת ניקוד הדיכאון בילדים. בהשוואה ל- fluoxetineבלבד ו-CBT בלבד, הטיפול המשולב ביניהם היה טוב יותר. הטיפולב- Fluoxetine בלבד עולה על הטיפול ב-CBT בלבד.

שיעור התגובות ל- fluoxetine עם CBT היה 71% (95% רוח סמך, 62%-80%) ל- fluoxetineבלבד 60.6% (95% ר”ס, 51%-70%); ל-CBT בלבד 43.2% (95% ר”ס, 34%-52%), ולפלצבו- 34.8% (95% ר”ס, 26%-44%). בציון ההתרשמות הקליני לשיפור, בניתוח תגובות, נראה כי שני הטיפולים שכללו fluoxetine היו יעילים יותר סטטיסטית מהטיפול ב-CBT או בפלצבו.

מחשבות אובדניות בעלות משמעות קלינית היו קיימות ב-29% מהמשתתפים בתחילת המחקר, והשתפרו בצורה משמעותית בכל ארבעת הטיפולים. הטיפול ב- Fluoxetine בשילוב עם CBT הראה את הירידה המשמעותית ביותר. 7 ( 1.6% ) מבין 439 המטופלים ניסו להתאבד, אך אף מטופל לא הצליח להתאבד.

 מסקנות החוקרים הן כי השילוב בין fluoxetine ל-CBT מציע את הטיפול המועדף מבין הטיפולים שהוצגו בקרב מתבגרים הסובלים מתסמונת דיכאון חמור.


לאבסטרקט ב-JAMA

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה