חולי דמנציה רבים מטופלים בתרופות ללא תועלת מוכחת (J Am Geriatr Soc)

השימוש בתרופות בעלות תועלת שנויה במחלוקת בחולים בשלבים סופניים של דמנציה הינה תופעה נפוצה, הממשיכה גם בימים האחרונים לפני מות החולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מקנדה, שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת Journal of the American Geriatric Society.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את שיעורי ההימצאות ומאפייני החולים הקשורים עם טיפול בתרופות בעלות תועלת שנויה במחלוקת בחולי דמנציה מבוגרים, השוהים במוסדות סיעודיים ונוטים למות.

המחקר כלל את כל 9,298 המרכזים הסיעודיים עם חולים עם דמנציה מתקדמת שהלכו לעולמם בין 1 ביוני, 2010, ועד 31 במרץ, 2013. כל המשתתפים היו בגילאי 66 שנים ומעלה בעת מותם וקיבלו לפחות תרופה אחת בעלת תועלת המוטלת בספק במהלך השנה האחרונה לחייהם.

מהתוצאות עולה כי מבין החולים המבוגרים במרכזים סיעודיים עם דמנציה מתקדמת שקיבלו לפחות תרופה אחת שיעילותה מוטלת בספק בשנה האחרונה לחייהם, 8,027 חולים (86.3%) קיבלו טיפול זה במהלך 120 הימים האחרונים לחייהן ו-4,180 חולים (45%) נטלו טיפול זה בשבוע האחרון לחייהן. התרופות בעלות יעילות המוטלת בספק שהיו בשימוש הנפוץ ביותר כללו תרופות נגד-דמנציה (63.6%) ותרופות להפחתת רמות שומנים בדם (47.8%).

ליקוי קוגניטיבי חמור (יחס סיכויים מתוקן של 1.19) ופחות סימנים ותסמינים לאי-יציבות רפואית (יחס סיכויים מתוקן של 1.58) נקשרו עם טיפול בתרופות ללא יעילות מוכחת בשבוע האחרון לחייהם. הערכת נוירולוג או פסיכיאטר נקשרה עם סיכוי מופחת לקבלת טיפול בתרופות שיעילותן מוטלת בספק במהלך השבוע האחרון לחיים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מרכזים סיעודיים רבים, הכוללים חולים עם דמנציה מתקדמת, מנפיקים תרופות בעלות יעילות מוטלת בספק בשבוע האחרון לחיי מטופלים אלו. מאחר ותרופות אלו עלולות לגרום יותר נזק מתועלת באוכלוסיה פגיעה זו, חשוב שרופאים יקפידו על הערכה חשיבות כל התרופות הניתנות לחולים הנוטים למות.

J Am Geriatr Soc. Published online March 29, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה