משפחה

מרכיבים לא-פעילים בתרופות עשויים להוביל לבעיות בחלק מהמטופלים (Sci Transl Med)

רוקחת

מרבית התרופות המאושרות כוללות מרכיבים לא-פעילים, העשויים לגרום לבעיות בקרב מטופלים עם אלרגיות או אי-סבילות של מרכיבים אלו, כך טוענים חוקרים במאמר חדש, שפורסם במהלך חודש מרץ בכתב העת Science Translational Medicine. בעיות אלו עשויות להוביל לכך שמטופלים רבים עשויים ליטול יותר מתרופה אחת עם מרכיבים העלולים להיות בעייתיים.

במטרה להבין טוב יותר את ההשפעות הלא-רצויות של מרכיבי עזר בתרופות, החוקרים השלימו ניתוח מקיף של 18 מהמרכיבים הפעילים הנפוצים ביותר בשימוש (54 תרופות ייחודיות).

מבין 38 מרכיבים לא-פעילים בתרופות, המוכרים ככאלו העלולים לגרום לתגובות אלרגיות, לקטוז שימש ב-44.82% מבין כל צורות המינון הפומי המוצק במאגר הנתונים בו חיפשו החוקרים, לאחריו עמילן תירס (36.54%), פוליאתילן גליקול (36%), פובידון (35.8%) וקרבוקסילמתילצלולוז (21.38%). תרופות פומיות אחרות כללו שמן בוטנים, עמילן חיטה, צבעים מלאכותיים וממתיקים מסוימים.

במרבית התרופות, הכמות של החומרים הלא-פעילים הייתה אחראית למחצית מהכדור ובחלק מהמקרים חומרים לא-פעילים היוו 99% מההרכב של התרופה.

מרבית התרופות הפומיות, מוצקות (92.8%) הכילו לפחות אלרגן אפשרי אחד וכמעט כולן הכילו תרכובות שחלק מהחולים לא יכולים לסבול, דוגמת גלוטן וסוכרים מסוימים.

ישנן תרופות רבות הזמינות בפורמולות שונות ורשימה של חומרים לא-פעילים עשויה להיות קשה להבנה ולא-מדויקת. החוקרים מדווחים כי באחד הסקרים, 18% מהיצרנים דיווחו כי התרופות שלהם הכילו גלוטן. עם זאת, מבין 69% החברות שטענו כי המוצרים היו נטולי-גלוטן, רק ב-17% אכן בוצעה בדיקה של המוצר והיה תיעוד של בדיקות אלו.

החוקרים עורכים מחקר המשך בקרב אנשי צוות רפואי, במטרה לבחון עד כמה הנושא נפוץ והם מקווים להמשיך ולבחון את היקף הופעת תסמינים, כולל אי-סבילות טיפול, משנית למרכיבים לא-פעילים בתרופות .

Sci Transl Med.  Published online March 13, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה