משפחה

צריכה גבוהה של אנטי-אוקסידנטים מקטינה את הסיכון לניוון מקולרי גילי (JAMA)

ממחקר חדש עולה כי צריכת ביתא-קרוטן, ויטמין C ו-E, ואבץ, קשורים בירידה בסיכון לניוון מקולרי גילי (AMD Age Related Macular Degeneration).

AMD הוא הסיבה הנפוצה ביותר לעיוורון בלתי-הפיך בארצות מתפתחות. לאחרונה, תוספות במינון גבוה של ביתא קרוטן, ויטמין C, E ואבץ נמצאו יעילות בהאטת התקדמות AMD.

במחקר רוטרדם, שאלון חצי-כמותי אודות תכיפות המזון, בוצע להערכת צריכה תזונתית בתחילת המחקר, בין השנים 1990-1993. באמצעות International Classification and Grading System, החוקרים דירגו את צבע שקיפות הפונדוס בכדי לקבוע את היארעות AMD עד לתום תקופת המעקב בשנת 2004.

המחקר כלל את כל התושבים בגיל 55 ומעלה, בעיירת מעמד בינוני ברוטרדם. סה”כ השתתפו במחקר 5,836 אנשים בסיכון ל-AMD בתחילת המחקר, מידע אמין היה קיים עבור 4,765 מהם ו-4,170 בתקופת המעקב. המדד העיקרי היה AMD Incident, שהוגדרו כשקיעות קטנות (Drusen) עם שינויי פיגמנטציה, Indistinct Drusen, Reticular Drusen, Geographic Atrophy או Choroidal Neovascularization.

לאחר תקופת מעקב ממוצעת של 8 שנים (בטוח של 0.3-13.9 שנים), 560 משתתפים פיתחו AMD אקראי. נמצא קשר ישיר בין צריכה תזונתית של ויטמין E או אבץ,ובין Incident AMD (HR לכל SD של עליה בצריכת ויטמין E עמד על 0.92%, 95% CI 0.83-0.98).

משתתפים עם צריכהגבוהה מהחציון של 4 הנוטריינטים שנבדקו (ביתא-קרוטן, ויטמין C, ויטמין E ואבץ) הראו ירידה של 35% בסיכון ל-AMD (HR=0.65, 95% CI 0.46-0.92). הקשר נשמר לאחר הוצאה של נוטלי תוספות מהמחקר.

במחקר, צריכה מוגברת של ביתא קרוטן, ויטמין C ו-E, ואבץ, היתה קשורה בירידה משמעותית בסיכון ל-AMD בקשישים.

מגבלות המחקר כללו את המגבלות האינהרנטיות של מחקרים תצפיתיים, בעיקר האפשרות להטיית בחירה, הטיית אינפורמציה וערפלנים.

למרות הצורך באישור, הנתונים התצפיתיים מעידים כי צריכה גבוהה של אנטי-אוקסידנט ספציפי, מדיאטה רגילה, עשוי לעכב את התפתחות AMD. בהתבסס על המחקר, נראה כי מזונות עשירים בנוטריינטים אלו חשובים יותר מתוספי מזון. עד שיהיה מידע דפיניטיבי יותר, מידע זה עשוי להיות שימושי באנשים עם סימנים מוקדמים של AMD, או באלו עם סיפור משפחתי חזק של AMD.

JAMA. 2005;294:3101-3107

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה