נפרולוגיה

סקר על חולי המודיאליזה בישראל חושף פרדוקס לפיו שיעור גבוה של מטופלים סובל במקביל גם מהשמנת יתר וגם מתת תזונה (אונ’ אריאל בשומרון)

הודעת אונ’ אריאל בשומרון

הפרדוקס הוא שתת תזונה זו ((PEW היא תת-תזונה לחלבון וקלוריות ומופיעה במקביל לעודף משקל או השמנת יתר

בכנס הבינלאומי השני על השמנת יתר ומחלות כרוניות שהתקיים השבוע בסן פרנסיסקו, הציגה פרופ’ מונה בעז (בתמונה) ראש המחלקה למדעי התזונה אוניברסיטת אריאל, תוצאות של מחקר חדש: סקר על חולי המודיאליזה (HD) חולי כליות המטופלים בדיאליזה אודות הסטטוס התזונתי שלהם בישראל. הכנס כלל בנוסף הרצאה מרכזית של קולין מ. קוק, מנכ”ל ומייסדת מרכזי התמיכה הבריאטרים הבינלאומיים בארה”ב, דיון של ד”ר ראג ניהלני על טכנולוגיות ההרזיה האחרונות, סימפוזיון על מנגנונים מולקולריים בראשות ד”ר נינה ט. הולנד, מאוניברסיטת קליפורניה.

הסקר שהוצג ע”י פרופ’ בעז, מעורר דאגה בקרב אנשי המקצוע בתחום התזונה: “מדובר באנשים חולים שאינם מצליחים לעמוד בהנחיות התזונתיות הבינלאומיות. במובן מסוים כל מקצוע התזונה הקלינית קיים בשביל לתת פתרונות ראויים למחלות כליה וסוכרת. במקרה זה חשוב לבדוק מדוע החולים אינם עומדים בהנחיות. אין המדובר בהנחיות כלליות שניתן לתת לכל האוכלוסייה של החולים הללו, היות ומדובר בדיאטה מאד אישית המותאמת לחולים באופן אישי עד לכדי שקילת מזונות ביחס למשקל גוף. למרות שמדובר באוכלוסייה מאד חולה אין באפשרות המערכת לתת פתרון ראוי כדי שחולים אלו יוכלו לעמוד בהנחיות ובתנאים על מנת לא להיות בתת תזונה. הפרדוקס בו חולים המודיאליזה סובלים מהשמנה ובד בבד לוקים בתת תזונה צריך להדאיג את האחראיים לבריאות. יש לציין כי תת תזונה מסוג PEW אינה שכיחה בקרב האוכלוסייה הבריאה. בסקר שנעשה בישראל ע”י משרד הבריאות PEW חסר כזה לא קיים באוכלוסייה הבריאה”.

בישראל ישנם כ 6000 חולי דיאליזה, אשר מספרם הולך וגדל היות יש שיפור בהישרדות של חולי סכרת, אי ספיקה כלייתית שהינה סיבוך נפוץ בקרב חולי סוכרת.

בקרב חולי המודיאליזה (HD), חולי כליות המטופלים בדיאליזה ישנה שכיחות גבוהה של הפרעה מטבולית ותזונתית הכוללת תת-תזונה לחלבון וקלוריות (PEW). הסיבה לשכיחות גבוהה של מחלה זו (PEW) בקרב חולי המודיאליזה מקורה בצריכה תזונתית לא מספקת יחד עם תהליכים ייחודיים של חילוף חומרים. כתוצאה יש ריבוי תוצאות שליליות כמו אשפוזים, תחלואה ותמותה. שכיחות מחלה זו (PEW) נעה בין 18%-70% בקרב חולי המודיאליזה (HD) בגירים ואומדן השכיחות תלוי בשיטת המדידה ובהגדרת ההפרעה.

ועדות בין לאומיות של נפרולוגים ותזונתיים קבעו הנחיות תזונתיות לחולי המודיאליזה (HD)  כדי להפחית את שכיחות מחלה זו (PEW) באוכלוסייה זו, שהינה בעלת סיכון גבוה.

מטרת המחקר,  לסקור את מצב התזונתי בקרב חולי המודיאליזה (HD)  ולהעריך את שיעור הימצאות PEW באוכלוסייה זו. ובנוסף, למדוד את צריכת האנרגיה ואת הוויטמינים והמינרלים  כגון חלבונים, פחמימות, שומנים, ודומיהם ובמקביל לבחון את וההיענות להנחיות תזונתיות.

המחקר כולל מדגם מייצג של חולי המודיאליזה (HD) אשר מטופלים במרכזי המודיאליזה (HD)  בבתי חולים בארץ. בכל מרכז אוכלוסיית החולים חולקה לקבוצות לפי גיל, מין עדה, ו”ותק” המודיאליזה (HD)  (יותר משנה מול שנה או פחות), וסוכרת (כן או לא). הצריכה התזונתית נמדדת ע”י תשאול, נתונים ביוכימיים, דמוגרפיים, רשימת התרופות ועוד. נכללו במחקר קרוב ל 400 משתתפים שהגילאים שלהם בין 65-78, , 52% נשים ו 80% יהודים.

סך צריכת אנרגיה וחלבון לק”ג משקל גוף היו הרבה מתחת לרמות המומלצות ע”י ועדות בינלאומיות. רק 19% מאוכלוסיית המחקר צרכה מספיק קלוריות ורק 29% צרכה מספיק חלבון. לכמעט 70% מהמשתתפים רמות נמוכות של אלבומין (החלבון בדם הקשור  למצב תזונתי תקין). קרוב ל 60% מהמשתתפים הוגדרו כסובלים מPEW-. כ 8% בלבד מהאוכלוסייה, וכ 15% מחולי PEW קיבלו תוספי תזונה. למרות זאת, כמעט 50% מאוכלוסיית המחקר היה בעלת עודף משקל או השמנת יתר.

PEW נפוצה בקרב חולי המודיאליזה (HD) בישראל. ההיענות להנחיות תזונתיות אינה משביעה רצון. למרות המצאות גבוהה של PEW, השימוש בתוספי תזונה מצומצם. באופן פרדוקסאלי, לעומת זאת כמעט 50% מהחולים היו בעלי עודף משקל או השמנת יתר. מחקרים נוספים נדרשים על מנת ליישב את המצב הנוגד של PEW הכוללת תת-תזונה לחלבון וקלוריות בנוכחות השמנה. בנוסף, זוהה צורך לחקור שיטות להגביר את ההיענות להנחיות תזונתיות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ACTRIMS עולה קשר הדוק בין השמנה ובין החמרת מוגבלות, התקדמות מחלה וירידה באיכות החיים של מבוגרים עם טרשת נפוצה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה נקשרה עם הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה. עם זאת, אין מידע רב אודות הקשר בין השמנה ובין הסיכון להתקדמות מחלה. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה […]

  • טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בירידה גדולה יותר במשקל עם טיפול ב-Semaglutide בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בירידה גדולה יותר במשקל עם טיפול ב-Semaglutide בנשים לאחר מנופאוזה (Menopause)

    בנשים עם עודף-משקל או השמנת-יתר המטופלות ב- Semaglutide(וויגובי), טיפול הורמונאלי לווה בירידה גדולה יותר במשקל הגוף, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Menopause. החוקרים כותבים כי קשר זה נותר על כנו לאחר תקנון לערפלנים שונים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את היקף הירידה במשקל וסמני סיכון קרדיו-מטבולי בנשים לאחר-מנופאוזה עם וללא טיפול הורמונאלי חליפי. החוקרים […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה