מומחים מטעם ה-AHA פרסמו המלצות חדשות בנוגע לצריכת כולסטרול (Circulation)

צריכה רבה מדי של כולסטרול עשויה להביא לעליה בסיכון למחלות לב, אך צריכת כמות מתונה של מזונות המכילים כולסטרול במסגרת דיאטה בריאה ללב היא מתקבלת על הדעת, כך על-פי ועדה מדעית חדשה אודות צריכת כולסטרול בתזונה והסיכון למחלות לב וכלי דם מטעם ה-AHA (American Heart Association).

באופן היסטורי, ההנחיות התזונתיות להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם תמכו בהגבלת צריכת הכולסטרול בתזונה. עם זאת, הנחיות עדכניות בנושא לא כללו ספים ספציפיים אודות צריכת כולסטרול. חוסר העקביות בבסיס העדויות הובילו לשאלה שנויה במחלוקת אם כולסטרול בתזונה צריך לשמש כיעד למניעה וטיפול במחלות לב וכלי דם.

תחילה, המומחים התבססו על נתוני ה-NHANES (National Health and Nutrition Examination Surveys) להערכת סוגי כולסטרול הצורכים אמריקאים ומצאו כי צריכת הכולסטרול הממוצעת בקרב מבוגרים בארצות הברית בגילאי 20 שנים ומעלה עמדה על 293 מ”ג/יום.

בשר היה המקור העיקרי לצריכת כולסטרול בתזונה (42% מכלל צריכת כולסטרול). ביצים היו השניים בתור (25%) ודגנים מלאים ומוצרי חלב עם שומן מלא היו התורמים העיקריים הנוספים.

הועדה בחנה 17 מחקרים פרוספקטיביים תצפיתיים ומצאו כי התוצאות בכללותן לא תמכו בקשר בין כולסטרול בתזונה ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם ובחלק מהמחקרים שזיהו קשר חיובי בין כולסטרול בתזונה וכולסטרול בדם, הקשר נחלש לאחר תקנון למשתנים אחרים.

לאחר מכן, המומחים התמקדו בקשר בין צריכת ביצים והסיכון למחלות לב וכלי דם, אך לא זיהו קשר בין השניים. עם זאת, הממצאים השתנו בתלות בסוג התחלואה הקרדיווסקולארית, כאשר לא זוהה סיכון מוגבר לאירוע מוחי או מחלת לב כלילית עם צריכה רבה יותר של ביצים (פרט לחולים עם סוכרת מסוג 2), אך בגברים תועד סיכון מוגבר לאי-ספיקת לב.

צוות המומחים מדגיש את המגבלות בבסיס העדויות הקיים ואת התוצאות הלא-עקביות או סותרות במחקרים התערבותיים.

סקירה שכלל 55 מחקרים אקראיים ומבוקרים עם התערובות תזונתית זיהתה קשר מנה-תגובה בין צריכת כולסטרול ובין ריכוזי LDL בדם. עם זאת, המסקנות על-בסיס תוצאות אלו היו בעייתיות לאור גדלי המדגם הקטנים יחסית. חשוב לזכור כי כאשר כוללים כולסטרול בתזונה, קיימת כמות גדולה של שומן רווי.

הועדה המייעצת ממליצה להקפיד על דפוס תזונה דוגמת דיאטה ים-תיכונית או דיאטת DASH, השמים דגש על ירקות, פירות, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי-שומן, עוף, דגים, שמני ירקות ואגוזים, לצד הגבלת מלח, בשר אדום/מעובד ותוספי סוכרים. דיאטות אלו דלות כולסטרול ויובילו לצמצום צריכת כולסטרול בתזונה.

למרות שהועדה לא מספקת מספר סף לצריכת כולסטרול בתזונה, המומחים ממליצים להגביל את צריכת חלמוני ביצים לרמה הנוכחית כלומר, אדם בריא יכול לאכול עד ביצה שלמה אחת ביום. אנשים מבוגרים יותר עם ערכי כולסטרול תקינים יכולים לצרוך עד שתי ביצים ביום, במסגרת דפוס תזונה בריאה ללב.

Circulation. Published online December 16, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה