סטודנטים

גזור ושמור: הדרך לתהילה! – הכל על בחינות הרישוי האמריקאיות – USMLE / סקירתו של אביב שאול

“זה לא אני, זה פשוט לא אני…” כך אתה מוצא את עצמך ממלמל בעודך מתהלך לך במחלקה פנימית י”ט בביה”ח הממשלתי בו רצה הגורל ותבלה מספר שבועות עלום, דרך מסדרונות מעוצבים להפליא בסגנון “בטונאדה ניאו- ממלכתית”, בחלוק שכובס יותר מדי פעמים, עטוי בסטטוסקופ שכבר איבד מזוהר שנה ד’, בדרך לעוד זקן מרוצה של מערכת הבריאות הישראלית, שבטח לא יבין כלל מדוע אתה חוזר ומנסה עליו תמרונים שונים ומשונים, שוודאי יוכיחו את עצמם בבחינה הארצית בפנימית…

האם כך דמיינת, את עצמך כשהתקבלת למוסד היוקרתי, “בית הספר לרפואה ע”ש סאקלר”? וודאי שלא!

חלומך נראה כך: …הינך צועד בחזה מורם ובמבט חודר, עטוי בחלוק עליו רקום שימך בשפתם של שייקספיר וג’ויס. על רגליך נעלי עור בוהקות, אך להפתעתך איש אינו שומע את צעדייך הרכים הנבלמים בשטיח צמרירי ורך. בחוץ רוחות הסתיו של ניו-אינגלנד עורמות להם את עלי השלכת לכרי זהב חינניים. בפנים הריסון, אוסלר ווילסון מחייכים אליו מקירות המבואה כאילו רומזים לך: “המשך את דרכנו, בן…”. מבט אחרון בפורטרטים המרשימים של אבות הרפואה המודרנית, ואתה כבר בחדרך ספון העץ מחכה למטופל הבא שלך…

אין ספק, רבותי, זה כבר נשמע הרבה יותר טוב. האם זה בהישג ידך? וודאי ובטח שבוודאי! כל מה שמפריד בינך לבין החלום הם מספר חודשים, כמה אלפי דולרים וישבן כואב מאוד או בקיצור: .USMLE

United States Medical Licensing Examination היא מערכת בחינות אחידות אותם מבצע כל מי שמבקש לעסוק ברפואה בארה”ב, מקומיים כזרים. מערכת זו נותנת בידי רשויות ההסמכה הרפואית בכל מדינה ומדינה כלי רב עוצמה להשוואה בין מועמדים ולהחלטה על עמידה בדרישות הסף לקבלת רישיון לעסוק ברפואה בארצות הברית של אמריקה. מעבר לכך, ציוני הבחינה משמשים את המחלקות למיון בין המועמדים להתמחויות, בעיקר באלו המבוקשות.

הבחינה מחולקת ל 3 שלבים:

Step 1

בוחן את הידע התיאורטי שנצבר בשנתיים הפרה קליניות בבי”ס לרפואה אמריקאי. זהו מבחן אמריקאי בן 350 שאלות הנמשך 8 שעות (כולל שעה הפסקה). הוא נעשה על מחשב, בסניף הישראלי בת”א היושב לו מול “היכל נוקיה”.

המועד המיטבי בו מומלץ לסטודנט הישראלי לבצע אותה הוא בחופש הענק בין השנים ד’ וה’. זהו המבחן הכבד ביותר, שידרוש מכם את כמות הזמן הרבה ביותר, וזאת משום שהוא עובר על כל הידע של 4 השנים הראשונות, כולל מה שכבר הספקתם לשכוח, ויותר עצוב, מה שמעולם לא למדתם.

נושאי הבחינה: אנטומיה, פיזיולוגיה, פרמקולוגיה, מיקרוביולוגיה, פתולוגיה, מדעי ההתנהגות (סטטיסטיקה, אתיקה, פסיכולוגיה ופסיכיאטריה), ביוכימיה וביולוגיה מולקולרית. בשנים האחרונות המבחן הופך יותר ויותר קליני ולכן הידע שרכשתם בפנימית יעזור לכם מאוד.

Step 2 CK (clinical knowledge)

בוחן את הידע הקליני שנצבר בשנתיים הקליניות בבי”ס לרפואה אמריקאי. זהו מבחן אמריקאי בן 370 שאלות הנמשך 9 שעות (כולל שעה הפסקה). הוא נעשה על מחשב, בסניף הישראלי, שיהיה מוכר לכם עד כאב מהמבחן הקודם.

המועד המיטבי בו מומלץ לסטודנט הישראלי לבצע אותה הוא בתום המבחנים הארציים בפנימית – ילדים – כירורגיה, בחופשה שלפני הסטאז’ (שיכולה להימשך עד 10 חודשים תלוי מתי אתם בוחרים להתחיל אותו). כאן למעשה המלאכה קלה הרבה יותר כי אתם מכילים במוחכם את רוב הידע הנחוץ לבחינה, כל שנותר הוא לחזור על גינקולוגיה ופסיכיאטריה משנה ה’ ולפתור שאלות תרגול.

Step 2 CS (Clinical Skills)

כאן המצב מעט יותר מורכב. מבחן זה בא לבדוק את כישוריכם הקליניים: קבלת חולה (לקיחת אנמנזה ובדיקה פיזיקלית, דיון ואבחנה מבדלת ותוכנית פעולה), יכולות תקשורת בין אישית ושליטה באנגלית מדוברת. הבחינה נעשית בארה”ב, מול שחקנים המדמים חולים אופייניים וכוללת 12 חולים, כאשר לכל חולה מוקצבות 25 דקות.

המועד המיטבי בו מומלץ לסטודנט הישראלי לבצע אותה הוא לקראת סוף הסטאז’ (יש חודש חופש) או לאחריו, כאשר כבר נצבר בטחון קליני מספיק.

תוכלו להתנסות בחוויה דומה לזו של המבחן בתרגול מס”ר (המרכז לסימולציה רפואית בתל-השומר), שתעברו בקלרקשיפ פנימית בשנה ד’. לאחרונה מוצע לישראלים במס”ר קורס מזורז להתנסות בתנאי הבחינה.

את שני השלבים (הכוללים שלוש בחינות) הנ”ל ניתן לבצע בכל סדר שנראה לכם, ואכן רבים, שנזכרו מאוחר, מתחילים בשנה ששית אתStep 2 ואתStep 1 עושים רק במהלך ההתמחות. לאחר שתעברו את כולן ותסיימו את לימודי הרפואה תקבלו את ה ECFMG certification – זאת התעודה שתאפשר לכם לגשת לתוכניות ההתמחות וה fellowship (פרטים בהמשך) בארה”ב.

Step 3

בוחן את מכלול הידע לו נדרש רופא מוסמך. זהו מבחן אמריקאי מורכב משאלות ומקרים בן 480 שאלות הנמשך 16 שעות במהלך יומיים. הוא נעשה על מחשב, בארה”ב.

מבחן זה נעשה במהלך ההתמחות וניתן לעסוק ברפואה גם בלעדיו, אך לרוב לא תוכלו לגבות כסף על שירותיכם ללא מבחן זה. למעשה חשיבות המבחן תלויה מאוד בתוכנית המדויקת אליה תיכנסו.

לבסוף, כדי לקבל את ההסמכה הסופית יש להשלים את שלושת ה Steps תוך 7 שנים מיום מעבר הבחינה הראשונה.

בתור מי שעבר את Step 1 , אתרכז במס’ טיפים אודות הבחינה וההתכוננות אליה. ראשית, את כל המידע לגבי הבחינות ניתן למצוא באתר: www.usmle.org. שיטוט של מס’ שעות מומלץ בו כדי להרחיב את ידיעותיכם לגבי הבחינה, להתעדכן בחידושים וכו’.

שלב ראשון – הרשמה לבחינה

מומלץ להירשם לבחינה כ 4 חודשים לפני תאריך הבחינה הרצוי, וזאת כדי לאפשר לכל תהליכי הרישום להסתיים בהצלחה בלי שתיכנסו ללחץ ולטלפונים בהולים לארה”ב, וכדי שלא יסגרו בפניכם תאריכי בחינה מועדפים.

את ההרשמה מבצעים באתר: www.ecfmg.org, שהוא זה המטפל ברישום לבחינה של סטודנטים זרים. כבר כאן חשוב לציין במהלך התהליך תקבלו שמות משתמש וסיסמאות שונות ולבסוף גם תידרשו להדפיס טופס, לכן חשוב לבצע את ההרשמה ממחשב אליו מחוברת מדפסת, ולהדפיס כל מסך בו תקבלו מידע חיוני לו תזדקקו בהמשך.

יש להירשם קודם כל באתר ולקבל שם משתמש וסיסמה. כעת תוכלו להתחיל בתהליך הרישום לבחינה עצמה, אותה יש לבחור מכלל הבחינות. התכוננו לשעה נעימה הכוללת מילוי עשרות פרטים על חייכם האומללים.

הקטע הקריטי הוא בחירת “תקופת זכאות” זוהי תקופה בת 3 חודשים במהלכה תצטרכו להיבחן. תקופה זו היא קשיחה למדי והזזה שלה או הארכתה תלויה בנוהל מסורבל וארוך, לכן מומלץ שהיא תתחיל בתחילת החודש בו תרצו להיבחן, וכך יש לכם עוד יותר מחודשיים אליהם תוכלו לדחות את הבחינה בהמשך. אחר כך תבחרו גם את תאריך הבחינה המדויק בו תרצו להיבחן, בכפוף לתאריכים הפנויים. תאריך זה הוא גמיש וניתן לשינוי ללא הגבלה, בתנאי שהוא בתוך גבולות תקופת הזכאות.

בסיום התהליך מגיע הבום – מסך התשלום. כאן תיפרדו מ $830 ארה”ב אותם תשלמו בכרטיס האשראי בינלאומי המועדף עליכם. לאחר שההרשמה תוכתר בהצלחה תתבקשו להדפיס טופס אישור לימודים עליו תדביקו את תמונתכם ואח”כ תסורו למזכירות הפקולטה, שם פקידה מיוחדת תחתום לכם בחותמת ענקית (שצריכה לכסות חלקית את התמונה ואני לא מציע לכם להתחכם כאן. בכל זאת, אמריקאים…) המאשרת כי אכן הינכם סטודנטים לרפואה. את הטופס הנ”ל יש לשלוח (עדיף דואר רשום) לכתובת שתקבלו.

כעת תתחיל תקופת המתנה בת שבועיים שלושה, עד שתקבלו אות חיים מאמריקה. מכאן והלאה תקבלו מספר דוא”לים שידווחו לכם כיצד מתקדמת הרשמתכם, המתח ילך ויעלה עד לשיא המתבקש קבלת המעטפה. היא תכיל את “הפתק הכתום הזוהר” זהו האישור על כך שאתם מורשים להיבחן, וללא האישור הזה לא תוכלו להיכנס בשערי מרכז הבחינות. לכן יש לשמור אותו מכל משמר ולהצמיד אותו לדרכון בר תוקף, איתו תזדהו ביום הבחינה. מלבד הפתק תקבלו גם תקליטור, אשר מכיל סימולציה של מס’ בחינות על ממשק הזהה לזה עליו תיבחנו.

שלב שני: הכנה לבחינה

כאן אולי כדאי להרחיב ולשאול: “מה בעצם אני רוצה להשיג בזה?”.

אם שאיפתכם היא התמחות בארה”ב, הרי שכאן הציון חשוב ולכן הלימוד הוא אינטנסיבי יותר מכפי שאתאר. למעשה רוב הישראלים שעושים את הבחינה מתכוונים להתמחות בארץ, ולצאת לארה”ב ל fellowship, שהיא מעין תת-התמחות בנושא ספציפי, הנלמדת תוך כדי עבודה כרופא. משם, יש מי שיישאר בניכר עם הכסף הגדול והחיים הטובים, אך הרוב יחזרו ארצה עם עיטור “הייתי באמריקה” ועם נישת עיסוק ספציפית, קלינית ואקדמית, שתהווה עוגן לקידום מקצועי. אם זו אכן שאיפתכם, אזי למעשה ציון “עובר” יספק אתכם, משום שכאן לרוב לא מתקבלים על סמך הציון, אלא המלצות. מקובל לחשוב שכדי לעבור יש לפתור נכונה כ 70-65% מהמבחן, אך כמו בפסיכומטרי, הציון הוא יחסי ומושווה מול כל הנבחנים, שרובם אמריקאים.

מניסיוני, גם מי שלמד ל”עובר” קיבל ציונים טובים למדי (יותר מסטיית תקן אחת מעל הממוצע). הסיבה – לא ניתן לדעת מתי למדת די בכדי לעבור, ומצד שני כישלון במבחן הוא די קטסטרופאלי, משום שהוא כולל הרשמה מחודשת כולל תשלום מלא (!) וזמן נוסף (שאין לכם!). לכן הרוב, בלית ברירה, עושים over-shooting ולומדים למעשה אולי קצת יותר מהנחוץ. אגב, לא ניתן להיבחן שוב על מנת לשפר את הציון.

תוכנית הלימוד המומלצת לישראלי הממוצע תכלול שני מרכיבים עיקריים:

1.            הספר “First Aid for the USMLE step 1” זהו ספר מופלא אותו תרכשו בדיונון תמורת כ 150 ש”ח והוא יהפוך לידידכם הטוב ביותר (והיחיד!) במהלך תקופת הלימודים. הוא מכיל את המידע החשוב ביותר לצורך מעבר הבחינה, בצורה מתומצתת ובהירה, עם שיטות שינון אמריקאיות חביבות, אך מטופשות לעיתים. לימודיכם יחלו למעשה בקריאה של כל הספר בנושאים מסוימים תאלצו לגשת לסדרות ספרי עזר יותר מעמיקים אותם תמצאו בספרייה (NMS, High Yield, made ridiculously simple – מסדרות אלו, אגב לומדים ידידינו, האמריקאים המשקיענים) למי ששמר מחברות מסודרות, גם הן תהיינה לו לעזר.

2.            האתר www.kaptest.com, הידוע בכינויו “קפלן”. גם באתר זה עליכם להירשם, לקבל שם משתמש וסיסמה ואז לרכוש את אחת מתוכניות ההכנה המקוונות שהוא מציע. לצורך הלימודים במתכונת הישראלית מומלץ לבחור ב Step 1 Qbank מאגר של כ 2000 שאלות, עליהם ניתן לעבור בממשק דמוי בחינה. לכל שאלה יש תשובה מפורטת, ממנה ניתן ללמוד, ולכן זהו כלי לא פחות חשוב, ויש האומרים אף יותר, מה- First Aid. ניתן ליצור סוגים שונים של בחינות מותאמות אישית (שאלות שעוד לא עברנו עליהם, שאלות עליהן לא ענינו נכון ועוד) ולעבור שוב על בחינות שכבר נעשו בכל מקרה היסטוריית השימוש באתר נשמרת. מחיר התענוג 200$ לחודש של מנוי לבנק הבחינות. מומלץ בחום להירשם לאתר חודש וקצת לפני הבחינה ולסיים את כל השאלות שבו, גם אם זה יבוא על חשבון לימוד מהספרים.

תוכנית לימוד שכזו תארך בין חודש וחצי (בו תלמדו כ 9-8 שעות ביום ללא וויתורים) ל 3 חודשים (מריחת זמן, חו”ל באמצע, עבודות). מניסיון אישי אל תגיעו לעולם למצב בו התחלתם את שנה חמישית, בעיקר אלו שהוגרלו להתחיל בגינקולוגיה, ועדיין לא נבחנתם. זהו מתכון בטוח להתמוטטות עצבים, ואם כמוני תעברו דירה באותו זמן, הרי שזו הדרך להכיר את הקלרקשיפ בפסיכיאטריה מן העבר השני…

פורסם במקור בגיליון 7 של ‘הומרוס’ – עיתון אגודת הסטודנטים לרפואה של אוניברסיטת ת”א.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה