במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 והיסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית או מחלת כליות עם גורם סיכון למחלות לב וכלי דם, הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים היה נמוך יותר בקרב אלו שקיבלו זריקה תת-עורית שבועית של Efpeglenatide במינון של 4 או 6 מ"ג, בהשוואה לחולים בזרוע הפלסבו.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם מספר תכשירים ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אשר הפחיתו את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין מידע אודות ההשפעה של Efpeglenatide, אגוניסט לקולטן GLP-1 המבוסס על Exendine, על התוצאות הקרדיווסקולאריות והכלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2 בסיכון גבוה לסיבוכים קרדיווסקולאריים.
במחקר האקראי, מבוקר-פלסבו, נכללו חולים מ-344 אתרים ב-28 מדינות ומטרתו הייתה לקבוע את תוצאות הטיפול ב- Efpeglenatide בחולים עם סוכרת מסוג 2 והיסטוריה של מחלות לב וכלי דם או מחלת כליות (קצב פינוי גלומרולארי משוער בטווח 25.0-59.9 מ"ל/דקה) עם גורם סיכון קרדיווסקולארי נוסף.
המשתתפים חולקו באקראי ביחס 1:1:1 לקבלת זריקה תת-עורית שבועית של Efpeglenatide במינון של 4 מ"ג או 6 מ"ג, או לזרוע פלסבו. התוצא העיקרי היה סיבוך קרדיווסקולארי מג'ורי ראשון (משלב של אוטם לבבי לא-פטאלי, אירוע מוחי לא-פטאלי, או תמותה קרדיווסקולארית או מסיבה לא-ידועה).
מדגם המחקר כלל 2,717 חולים שטופלו ב- Efpeglenatide ו-1,359 משתתפים בזרוע הפלסבו. לאורך חציון מעקב של 1.81 שנים, סיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים תועדו ב-189 משתתפים (7.0%) בזרוע הטיפול ב- Efpeglenatide (3.9 אירועים ל-100 שנות-אדם) וב-125 משתתפים (9.2%) בזרוע הפלסבו (5.3 אירועים ל-100 שנות-אדם) (יחס סיכון של 0.73, p<0.001 להעדר-נחיתות; P=0.007 לעדיפות).
שיעורי תוצא כלייתי משולב (ירידה בתפקוד כלייתי או מאקרואלבומינוריה) עמדו על 13% בקרב מטופלים ב- Efpeglenatide ועל 18.4% בזרוע הפלסבו (יחס סיכון של 0.68, p<0.001). שלשול, עצירות, בחילות, הקאות, או נפיחות היו כולם נפוצים יותר עם Efpeglenatide לעומת פלסבו.
ממצאי המחקר מצביעים על השפעה מגנה אפשרית של Efpeglenatide בחולים עם סוכרת מסוג 2 והיסטוריה של מחלות לב וכלי דם או מחלת כליות עם גורם סיכון קרדיווסקולארי.
יליד ד"ר עמית עקירוב הוא מומחה ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בבית חולים בלינסון. ליצירת קשר ומידע נוסף: www.amitakirov.com
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!