שני מחקרים חדשים מראים כי שימוש בצמח ”כוכב עולה” עשוי לסייע בטיפול בגידולים סרטניים תוך הפחתת מינוני כימותרפיה (הודעת מו”פ ערבה תיכונה וצפונית)

הודעת מו”פ ערבה תיכונה וצפונית

שני מחקרים שבוצעו לאחרונה במרכז המחקר והפיתוח (מו”פ) ערבה תיכונה וצפונית מפרסמים: צמח “הכוכב הריחני” שגדל באזור המדברי עשוי להפחית באופן משמעותי את השימוש בתרופות כימותרפיות ולצמצם את הגידולים הסרטניים ללא פגיעה בתאים בריאים

חולים רבים מתמודדים כיום עם טיפולים תרופתיים קונבנציונאליים, למיגור תאים סרטניים ובמקרים רבים מושגות תוצאות חיוביות, אך הנזק של התרופות הכימותרפיות, כחלק מהליך הריפוי, הינו הרסני לא רק לתאי סרטן אלא גם לתאים הבריאים בגוף האדם.

המחקרים והממצאים מהמרכז המדעי במו”פ ערבה תיכונה וצפונית, פורסמו בכתב העת המקצועי International Journal of Molecular Sciences השוויצרי. המחקר החדש, נערך על ידי חוקרים בתחנת המחקר ‘יאיר’, בערבה התיכונה, בהובלתה של ד”ר ריבקי אופיר, חוקרת במרכז מדע ים המלח והערבה שלוחת ערבה תיכונה, החוקרת את החומרים הייחודיים בעלי הערכים הרפואיים של צמחי המדבר, במודלים של ריפוי סרטן ועוד.

מטרת המחקר היתה למצוא את החומרים בצמח המדברי, האחראים על הפעילות האנטי סרטנית של הצמח, בתקוה שחומרים אלו יהיו בסיס לפיתוח תרופה לטיפול בסרטן. במקביל, ניתן יהיה לפתח פרוטוקול להנבטה וגידול של הצמחים, כך שיכילו את החומרים הפעילים בכמות המרבית.

הניסוי בוצע בתאים סרטניים שמקורם בעכברים חולים בלימפומה. לתאים הוסיפו החוקרים מיצוי של צמח ה”כוכב ריחני” (בשמו המדעי: Asteriscus graveolens) בריכוז של כ- 3 מיקרוגרם/מ”ל. המיצוי (השרייה של עליו הגרוסים של הצמח עם אתיל אצטט), נעשה במעבדה של פרופ’ נתיב דודאי, נווה יער. 

24-48 שעות בלבד, מהוספת המיצוי של ‘כוכב ריחני’ לתאי הסרטן, לפחות 50% מתאי הסרטן מתו. תהליך דומה עם תאים בריאים לא גורם נזק לתאים.

החוקרים הראו על ידי שימוש במאגרי מידע, כי התהליכים שהתרחשו במעבדה בתגובה בין מיצוי “כוכב ריחני” ותאי סרטן עכבר, דומים מאד לתהליכים המאפשרים לחומרים כימותרפיים קונבנציונליים להילחם בתאי סרטן של האדם.

במחקר מתקדם יותר, מצאה ד”ר אופיר, כי שילוב של מיצוי של צמח ה”כוכב ריחני” (בריכוזים הנעים בין 1-10 מיקרוגרם למ”ל) עם חומרים כימותרפיים מקובלים, מאפשר להפחית את הריכוז של החומרים הכימותרפיים עד כדי 50% ועדיין לא לפגוע ביעילות ההרג של תאי סרטן. ייתכן ששילוב כזה יפחית את הנזק לתאים בריאים בזמן הטיפול כימותרפי.

זולת הבשורה, כי ייתכן ובעתיד נזכה לראות את הצמח מתלווה אל הטיפולים הכימיים המשמשים כתרופות להריסת תאים סרטניים נמצא, כי “הכוכב המדברי” מכיל חומרים שהורגים תאים ע”י הפעלת מנגנון האפופטוזיס (תכנית גנטית למות של תאים) רק בתאי סרטן ולא בתאים בריאים. הפעילות היא סלקטיבית, כלומר, החומרים בצמח “יודעים” להבחין בין תא חולה לתא בריא, כך כמעט ואין פגיעה בתאים בריאים. 

המחקרים הללו, שמומנו על ידי משרד המדע והטכנולוגיה אשר זיהה את הפוטנציאל הטמון בהם, מקבלים ממד נוסף בשל היותם כחלק מתזה של סטודנטית ירדנית בשם זאינאב טיה שלמדה באוניברסיטת בן גוריון שבנגב לתואר MSc.

“תוצאות המחקר משמחות מאוד” אומרת ד”ר אופיר “אמנם מדובר במחקר ראשוני שעדיין לא נוסה בבני אדם ואיננו יודעים עדיין לאילו סוגי סרטן יוכל לסייע, אבל הפוטנציאל ברור, “הכוכב הריחני” מכיל ערכים רפואיים. במידה ואחת מחברות התרופות תחליט להשקיע בצמח הייחודי, נוכל אולי להביא בשורה לחולי הסרטן מצמחי הערבה”.   

במרכז המחקר והפיתוח (מו”פ) ערבה תיכונה וצפונית, טוענים החוקרים, כי הממצאים העולים מהמחקר, אינם צירוף מקרים, הערבה, לתפיסתם, הינה אזור ייחודי שמאפשר את פיתוחם הטבעי של צמחים מדבריים בעלי סגולות רפואיות רבות מכיוון שאלו שורדים תנאי עקה קשים הכוללים מחסור בגשם, חום קיצוני, קרינה ועוד וכדי לשרוד הם מיצרים עבור עצמם את אותם חומרים (מטבוליטים) אוריגינלים ייחודיים. החוקרים מציעים הלכה למעשה לפתח מהם חומרי מרפא לטובת בריאותו של האדם.

“הכוכב הריחני” הינו שיח מדברי ממשפחת המורכבים, מצוי בארץ באזורי מדבר חמים בערבה, בדרום הנגב ובמזרחו, במדבר יהודה המזרחי ובבקעת ים המלח. גדל בעיקר בערוצי נחלים גירניים, בחלקים העליונים. עלי הצמח מאורכים, משוננים ושסועים לאונות רחבות, חובקים את בסיס הגבעול ומכוסים שערות רכות. הפריחה בחודשים מרס-אפריל. הפרחים יושבים על קרקפת, צבעם צהוב. הפרי הוא זרעון בעל ציצית זעירה, דמוית נזר. פורח בחודשים ינואר עד מאי. חלקי הצמח מדיפים ריח נעים, הדומה לריח האפרסק. משמש את הבדווים כתבלין לתה וברפואה העממית משמש לטיפול במחלות מין, במיחושי קיבה, בבחילות ובהקאות. כמו כן, הוא מחיש לידה, מרגיע כאבים ומרפא את מחלת הנפילה.

מחקר זה ומחקרים חדשים נוספים, ניתן יהיה לראות במסגרת התערוכה החקלאית הגדולה בישראל שתתקיים במו”פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית, בתחנת ‘יאיר’ בחצבה בט”ו בשבט-חג האדמה והחקלאות, בתאריכים 30-31.1.2019. במהלך התערוכה יציגו כ-200 חברות מובילות את החידושים בתחום. כמו כן, ניתן יהיה להתרשם ואף לטעום מגידולים חדשים נוספים. בתערוכה המשתרעת על שטח של 15 דונם, פותחים חוקרי המו”פ את שערי החממות ומאפשרים ללמוד, לראות ולטעום מהתוצרת החקלאית והפלא שמתקיימים בערבה. בחממות התצוגה ניתן להתרשם מזני ירקות ופירות חדשים, גידול דגים ייחודיים במדבר ועוד. הכניסה חינם!

לפרטים נוספים  : מו”פ ערבה תיכונה וצפונית  http://www.aravaopenday.co.il

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אבחנה של אכלזיה סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות של הוושט. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אכלזיה הינה גורם סיכון אפשרי לסרטן הוושט; עם זאת, אין מחקרים להערכת הסיכון לממאירות זו במטופלים עם אכלזיה. מטרתם כעת […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מעלה את הסיכון לסרטן בלוטת תריס (BMJ)

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מעלה את הסיכון לסרטן בלוטת תריס (BMJ)

    במאמר שפורסם בכתב העת The BMJ עולה כי טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאבחנה של ממאירות בלוטת התריס לאחר קרוב לארבע שנים. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגרים ארציים בדנמרק, נורבגיה ושבדיה בין 2007 ו-2021, אשר כללו 145,410 חולים שהחלו טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ו-291,667 חולים תואמים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את אישור Fam-Trastuzumanb-Deruxtecan (אנהרטו) למבוגרים עם גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 גרורתיים או לא-נתיחים, ללא טיפול חליפי משביע רצון לאחר טיפול סיסטמי קודם. התכשיר כבר מאושר לשימוש כנגד מספר סוגי ממאירויות, כולל חלק מהנשים עם סרטן שד חיובי ל-HER2 גרורתי או לא-נתיח, כמו גם מבוגרים עם אדנוקרצינומה […]

  • עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology עולה כי במטופלים בגילאי 45-49 שנים בסיכון ממוצע לממאירות מעי גס ורקטום, שיעורי זיהוי אדנומות בבדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר עומדים על 28%, שיעורים הדומים לאלו המתוארים במבוגרים בגילאי 50-54 שנים. לאור זאת, החוקרים כותבים כי יש מקום להתחלת השלמת בדיקות קולונוסקופיה כסקר לסרטן מעי גס […]

  • תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    בדיקת ביופסיה נוזלית המשלבת חותמת מיקרו-רנ”א וסמן ידוע היטב לסרטן לבלב הדגימה דיוק של 97% לזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב I/II, הסוג הנפוץ ביותר של סרטן לבלב, כך מדווחים חוקרים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research. החוקרים פיתחו חומת לזיהוי סרטן לבלב המבוססת על מיקרו-רנ”א המזוהה באקסום מתאי סרטן וסמנים דנ”א […]

  • האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    ממאירויות משניות תועדו ב-4.3% מכלל דיווחי אירועים חריגים בקרב חולים לאחר טיפול Chimeric Antigen Recpetor T-Cell (או CAR T), כאשר ממאירויות של תאי T היוו רק 0.15% מכלל הדיווחים ו-3.54% מכלל הממאירויות הראשוניות הנוספות, כך עולה מניתוח נתוני אירועים חריגים שדווחו למנהל המזון והתרופות האמריקאי כפי שפורסם במאמר בכתב העת Blood. במהלך חודש נובמבר בשנת […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    בקרב חולים עם מלנומה, דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר לפרוגנוזה ירודה בטווח הארוך בחולים עם אבחנה של מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון חדש לפרוגנוזה שלילית בטווח הארוך בחולים עם מלנומה עורית.  עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה