השוואת 2% כלורהקסידין-70% איזופרופיל אלכוהול לעומת 10% יוד פובידון לניקוי מקומי טרם החדרת עירוי מרכזי בפגים (Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed)

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, במסגרתו נערכה השוואה בין 2% כלורהקסידין-70% איזופרופיל אלכוהול ובין 10% יוד פובידון לניקוי מקומי טרם החדרת עירוי מרכזי בפגים, מהן עולה כי אין הבדלים בין השניים בשיעור זיהומים בזרם הדם על-רקע צנתר בקרב פגים, כאשר בקרב מטופלים ביוד פובידון תועדה שכיחות גבוהה יותר של הפרעות בתפקודי בלוטת התריס.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע אם 2% כלורהקסידין-70% איזופרופיל אלכוהול עדיף על תמיסת 10% יוד פובידון במניעת זיהומים בזרם הדם על-רקע צנתר מרכזי, כאשר אלו משמשים לניקוי אתר החדרת הצנתר המרכזי בפגים.

החוקרים השלימו מחקר אקראי ומבוקר, שכלל פגים שנולדו לאחר פחות מ-31 שבועות היריון, אושפזו בשתי יחידות טיפול נמרץ יילודים ונדרשו להכנסת צנתר ורידי מרכזי. סביב הפרוצדורה בוצע ניקוי של אתר החדרת הצנתר באמצעות כלורהקסידין-איזופרופיל אלכוהול או יוד פובידון.

התוצא העיקרי היה שיעור זיהומים בזרם הדם על-רקע הצנתר המרכזי, כפי שנקבע על-פי מיקרוביולוג אחד שלא היה מודע לקבוצת המחקר. תוצאי סיום משניים כללו תגובות עוריות לתמיסת המחקר והפרעה בתפקוד בלוטת התריס.

מדגם המחקר כלל 304 פגים, מהם 148 טופלו בכלורהקסידין-איזופרופיל אלכוהול ו-156 טופלו ביוד פובידון. בסיכומו של דבר, בוצעו בסך הכול 815 פרוצדורות החדרת צנתר ורידי מרכזי (384 עם כלורהקסידין-איזופרופיל אלכוהול ו-431 עם יוד פובידון), אשר נותרו במקומם למשך 3,078 ימים (1,465 ימים ו-1,613 ימים, בהתאמה).

החוקרים לא זיהו הבדלים בין הקבוצות בשיעור הפגים עם זיהומים בזרם הדם על-רקע הצנתר המרכזי (7% לעומת 5%, בהתאמה, p=0.631). בנוסף, לא זוהו הבדלים בשיעור הצנתרים המרכזיים שלוו בסיבוך של זיהום בזרם הדם על-רקע הצנתר או שיעור זיהומים בזרם הדם על-רקע צנתר מרכזי לכל 1,000 ימי שימוש בצנתר.

שיעור התגובות העוריות היה נמוך (פחות מ-1% מפרוצדורות החדרת צנתר ורידי מרכזי) ולא תוארו הבדלים בין הקבוצות. בקבוצת הטיפול ביוד פובידון תועדה שכיחות גבוהה יותר של רמות TSH (Thyroid Stimulating Hormone) מוגברות וטיפול חליפי בתירוקסין (0% לעומת 5%, p=0.003).

החוקרים מדגישים כי המחקר אינו בעל עוצמה מספקת לזיהוי הבדלים בתוצא העיקרי וקוראים להשלים מחקרים נוספים לאישור הממצאים.

Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2018 Mar;103(2):F101-F106

הערות עורך מדור נאונטולוגיה ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר נוסף שמנסה למצוא מהי התמיסה הטובה ביותר לחיטוי העור בפגים לפני החדרת צנתר מרכזי. גם כאן החוקרים לא זיהו הבדל בזיהומים על רקע צנתר מרכזי בין שתי הקבוצות. כנראה, שהזיהומים על רקע צנתר מרכזי קשורים יותר לשיטות העבודה שבהן משתמשות הפגיות השונות ולאו דווקא לזהות תמיסת החיטוי. גם כאן זוהו תופעות לואי (שדווחו בעבר) בשימוש בתמיסות המכילות יוד בפגים. לסיכום מחקר זה ניתן לומר שאין זה מומלץ לחטא את העור לפני החדרת צנתר מרכזי בפגים עם תמיסות המכילות יוד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה