מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American College of Chest Physicians עולה כי הדיוק האבחנתי של ברונכוסקופיה, עם ובלי R-EBUS (Radial Endobronchial Ultrasound) נמוכה יותר משמעותית מכפי שסברו עד כה.
לדברי החוקרים, בעבר סברו כי מדובר בבדיקה די טובה ומטה-אנליזה קודמת דיווחה על דיוק של 70% לקשריות ריאתיות. עם זאת, מנתונים שפורסמו לאחרונה מטעם ה-American College of Chest Physicians עלה כי הדיוק האבחנתי של ברונכוסקופיה נמוך יותר ונע בין 38-57%.
במחקרם מצאו החוקרים כי ברונכוסקופיה אולטרה-דקה עם R-EBUS הייתה טובה יותר משמעותית מברונכוסקופיה סטנדרטית, אך שיעורי הדיוק לא הגיעו ל-70% כפי שסברו רבים (49.1% לעומת 37.7%).
משמעות הממצאים הינה כי מטה האנליזה אינה נכונה. החוקרים מצאו כי התוצאות דומות יותר לנתוני של ה-ACCP מאשר לתוצאות מטה האנליזה. הם קובעים כי הדיוק של ברונכוסקופיה פשוט אינו טוב כפי שסברו רבים ולמעשה, קרוב יותר לכ-50%.
החוקרים בחנו את התוצאות ב-221 חולים שהשלימו ביופסיה של הריאה באמצעות ברונכוסקופיה תחת שיקוף או ברונכוסקופיה עם R-EBUS ושיקוף באחד מחמישה מרכזים. 24 חולים הוצאו מהמחקר בשל חריגה מהפרוטוקול. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 67 שנים, 51% היו גברים. גודל הנגע הממוצע עמד על 30.4 מ"מ בקבוצה הסטנדרטית ועל 31.8 מ"מ בקבוצת R-EBUS.
בתחילה, הדיוק האבחנתי היה נמוך יותר משמעותית בקבוצה הסטנדרטית, בהשוואה לקבוצת R-EBUS (26.8% לעומת 48.7%). 46 החולים ללא אבחנה בקבוצת הבדיקה הסטנדרטית חצו לקבוצת R-EBUS, צעד שהוביל לאבחנה של שבעה חולים נוספים.
הפרוצדורה בוצעה באמצעות מלקחיים והחוקרים מודים כי אחת המגבלות של המחקר נובעת מכך שלא בוצעו אבחנות מחט-עדינה. לדבריהם, מחקרים קודמים הוכיחו כי השימוש במחט-עדינה משפר את הדיוק של הבדיקה.
מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ACCP
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!