ההשפעה של פעילות גופנית על תמותה ומחלות לב וכלי דם (Lancet)

הליכה פעילות גופנית

מתוצאות מחקר PURE, שפורסמו בכתב העת Lancet במהלך חודש ספטמבר, עולה כי פעילות גופנית מלווה בסיכון נמוך יותר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים במטופלים בכל רחבי העולם.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לפעילות גופנית השפעה מגנה מפני מחלות לב וכלי דם במדינות בעלות הכנסה גבוהה, בהן פעילות גופנית מבוצעת בעיקר כפעילות פנאי, אך לא ידוע אם הדבר דומה גם במדינות בעלות הכנסה נמוכה, בהן פעילות גופנית ברובה אינה מבוצעת כפעילות פנאי. כעת הם בחנו את הקשר בין היקף וסוג פעילות גופנית ובין שיעורי תמותה ומחלות לב וכלי דם במדינות ברמה כלכלית שונה.

למחקר הפרוספקטיבי גויסו משתתפים מ-17 מדינות (קנדה, שבדיה, ערב הסעודית, ארגנטינה, ברזיל, צ’ילה, פולין, טורקסיה, מלזיה, דרום אפריקה, סין, קולומביה, אירן, בנגלדש, הודו, פקיסטן וזימבבואה). בתוך כל מדינה, זוהו אזורים כפריים ועירוניים בתוך וסביב ערים ועיירות לשיקוף מגוון גיאוגרפי. מתוך קהילות אלו הזמינו החוקרים משתתפים בגילאי 35-70 שנים, שהתכוונו להישאר במקום המגורים שלהם במשך לפחות ארבע שינם נוספות.  משתתפים עם מחלה קרדיווסקולארית קיימת הוצאו מהמחקר.

החוקרים בחנו את שיעורי התמותה ומחלות לב וכלי דם במהלך מעקב ממוצע של 6.9 שנים. התוצאים העיקריים במהלך המעקב כללו תמותה עם אירוע קרדיווסקולארי מג’ורי.

בתקופה שבין 1 בינואר, 2003, ועד 31 בדצמבר, 2010, גויסו למחקר 168,916 משתתפים, מהם 141,945 מילאו את השאלונים. ניתוח הנתונים הוגבל ל-130,843 משתתפים ללא מחלה קרדיווסקולארית קיימת.

בהשוואה לפעילות גופנית מעטה (מכפלת MET בדקות בשבוע קטנה מ-600 או פעילות גופנית בעצימות מתונה בהיקף של פחות מ-150 דקות בשבוע), מתונה (מכפלה של 600-3,000 או 150-750 דקות בשבוע) ורבה (מכפלה מעל 3,000 או מעל 750 דקות פעילות מתונה בשבוע) לוו בירידה הדרגתית בתמותה (יחס סיכון של 0.80 ו-0.65, בהתאמה) ובאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים (יחס סיכון של 0.86 למגמה).

פעילות גופנית נרחבת יותר לוותה בסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם ותמותה במדינות בעלות הכנסה גבוהה, בינונית ונמוכה.

שיעור המיוחס לאוכלוסיה לאי-עמידה בהנחיות לפעילות גופנית עמד על 8.0% לתמותה ו-4.6% לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים, ולאי-עמידה בפעילות גופנית רבה עמד על 13.0% לתמותה ו-9.5% לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים. התועלת שתועדה תוארה עם פעילות כפנאי ופעילות שאינה מבוצעת כפעילות פנאי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הגברת פעילות גופנית הינה אמצעי בעלות נמוכה, העשוי להביא להפחתת תמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים בגיל העמידה.

Lancet.  Published online September 21, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה