אנו שמחים להביא כאן כמאמר אורח את סקירתה של מג’ טל מורגנשטיין, מנהלת המחלקה לפרמקואפידמיולוגיה וכלכלת תרופות, אגף הרוקחות, משרד הבריאות”. כמו כן אנו מודים לפרמה ליין רבעון מקצועי לרוקחות על האפשרות להציג את המאמר.
אגף הרוקחות/ משרד הבריאות, מאת מגר’ טל מורגנשטיין,מנהלת המחלקה לפרמקואפידמיולוגיה וכלכלת תרופות, אגף הרוקחות, משרד הבריאות
ההוצאה של מדינות העולם המערבי על תרופות עולה בשנים האחרונות בקצב מהיר. עקב המשאבים המוגבלים המוקצים למערכות הבריאות, אחת הדרכים המקובלות לצמצום עלויות היא קביעת השתתפות עצמית לחולים בגין התרופות בהן הם משתמשים.
השתתפות עצמית היא תהליך בו משלם הלקוח חלק יחסי או קבוע מעלות שירות הניתן לו, במגמה של חלוקת התשלום (cost sharing) ושימוש מושכל בו, על ידי מניעת צריכת-יתר של השירות.
ישנן מספר שיטות לקביעת השתתפות עצמית: שיטת ה-co-insurance קובעת השתתפות באחוז קבוע מעלות התרופה; שיטת ה-co-payment קובעת תשלום אחיד עבור כל מנת תרופה; ושיטת ה- deductiblesקובעת סכום מוגדר, שעד אליו משלם החולה את מלוא העלות, ומעבר לו מכסה הביטוח את כל הוצאותיו ברכישת תרופות.
המצב בישראל
במדינת ישראל קיימות שתי שיטות לגביית השתתפות עצמית בגין תרופות:
א. השיטה האחוזית בשיטה זו נגבה סכום יחסי (באחוזים) ממחירו המקסימלי של התכשיר לצרכן.
ב. שיטת המנות (שיטת הבולים) בשיטה זו נגבה סכום קבוע עבור מנת תרופה.
לפני החלת חוק ביטוח בריאות ממלכתי, בכל קופה הייתה נהוגה שיטה אחרת לגביית השתתפות עצמית מהמבוטחים. בקופות החולים מאוחדת ומכבי נהגו בשיטה האחוזית; בלאומית נהגו הן בשיטה האחוזית (בבתי המרקחת הפרטיים) והן בשיטת המנות (בבתי המרקחת של הקופה); ובכללית נהגו בשיטת המנות בלבד.
עם החלת החוק נקבע, כי כל הקופות יעברו לשיטת גבייה אחידה של השתתפות עצמית. עם זאת, כדי לאפשר לקופות החולים להיערך לשינויים במערכת הבריאות בעקבות החלת החוק, נקבעה תקופת מעבר של שלוש שנים. עד 1.1.98 לא אושרה תוכנית גביית השתתפות עצמית לתרופות, ורק באוגוסט 1998 אישרה ועדת הכספים בכנסת את תוכניות הגבייה של קופות החולים (וזאת לאחר קבלת הסכמתו של שר הבריאות).
שיטת הגבייה שאושרה לכל קופות החולים הייתה השיטה האחוזית, לפיה נחלקת ההשתתפות העצמית לשלוש רמות:
1. תרופות שמחירן המקסימלי אינו עולה על סכום מסוים (כיום 12.00 ) המבוטח ישלם את מחירה המקסימלי של התרופה.
2. תרופות שמחירן המקסימלי נע בטווח שבין סכום מינימלי לסכום מקסימלי (כיום 12.00 80.00/88.90 ) המבוטח ישלם סכום קבוע (כיום 12.00 )
3. תרופות שמחירן המקסימלי עולה על סכום מסוים (כיום 80.00/88.90 ) המבוטח ישלם סכום יחסי באחוזים ממחיר התרופה המקסימלי לצרכן.
כמו כן, כל קופה מחויבת לתקרה חודשית לחולים כרוניים, שמעבר לה לא תגבה השתתפות עצמית מהמבוטח.
בפועל, קופת חולים כללית עברה לשיטה האחוזית בספטמבר 1998, אך תוך זמן קצר חזרה לשיטת המנות. כתוצאה מכך, גביית ההשתתפות העצמית בקופות החולים נחלקת כיום לשניים (ראה טבלה מספר 1)
שיטת המנות השיטה הנהוגה בקופת חולים כללית עבור תרופות הכלולות בסל שירותי הבריאות מיום החלת החוק ועד אוגוסט 1998.
השיטה האחוזית השיטה הנהוגה בשלוש הקופות: לאומית, מאוחדת ומכבי, ובכללית – עבור תרופות הכלולות בסל הבריאות מאוגוסט 1998 והלאה.
טבלה מספר 1: גביית השתתפות עצמית כיום בקופות החולים בישראל
במצב הקיים ישנן בעיות:
1. חוסר שוויוניות: כיוון שבכל קופה נהוגה שיטה שונה, עלול המבוטח להידרש לשלם מחיר שונה עבור אותה תרופה (ראה טבלה 2).
טבלה מספר 2: דוגמאות להשתתפות העצמית בקופות החולים השונות ביחס לתרופות נבחרות
(המחירים המופעים בטבלה זו נכונים ל- 26 בדצמבר 2002)
2. בשיטה האחוזית משלם המבוטח סכום יחסי מהמחיר המקסימלי לצרכן. בפועל, רוכשות קופות החולים את התרופות במחיר נמוך יותר. לפיכך משלם הצרכן אחוז יחסי גבוה יותר, המהווה כ-30% מעלות התרופות לקופות החולים.
לסיכום עקב הבעיות במצב הקיים נבחנת האפשרות לשנות את שיטת הגבייה הנהוגה כיום. אחת האפשרויות הנבחנות היא לעבור לשיטה של תשלום קבוע (Fixed price), ללא תלות במחירה המקסימלי של התרופה. שיטה זו יכולה להתבצע במספר אופנים:
א. תשלום קבוע פר אריזה – שיטה זו יוצרת איזון תשלום בין המבוטחים בקופות השונות.
ב. תשלום קבוע פר שורת מרשם – בדרך זו נוצר איזון בין חולה הצורך כמות גדולה של תרופה מסוימת (מספר אריזות) לבין זה המשתמש באריזה אחת של תרופה מסוימת בחודש.
ג. תשלום קבוע פר מרשם – בשיטה זו עול התשלום אינו נופל על חולים המטופלים במספר רב של תכשירים באופן קבוע.
הערה: שיטת הגבייה מורכבת, לכן המאמר דן בעקרונות כלליים בלבד ואינו מתייחס ליוצאים מן הכלל.
- אבחנות: כלכלת בריאות
- קטגוריות: מאמרים
מידע נוסף לעיונך
כתבות בנושאים דומים
עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)
בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]
אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)
אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]
האם המהפכה הטיפולית בהשמנת יתר תפרוץ את חומת הכלכלה? פרופ' רז ופרופ' שטרן
לפניכם הרצאה ודיון שהתקיים בין פרופ’ איתמר רז ופרופ’ נפתלי שטרן בנושא השפעות החידושים הטיפוליים בתחום ההשמנה.
בעקבות המלצות ועדת הסל - ראיון מיוחד עם פרופ' נדב דווידוביץ
על רקע פרסום המלצות ועדת הסל ביקשנו לבדוק עם פרופ’ נדב דווידוביץ, חבר בוועדת הסל, כמה סוגיות שקשורות למתודולוגיה ולאופן קבלת ההחלטות בוועדה.
מאזן עלות-תועלת של הטיפול ב-Dapagliflozin במחלת כליות כרונית (Clin J Am Soc Nephrol)
אנליזה חדשה של מחקר הCKD-DAPA מראה שהטיפול ב-dapagliflozin (פורסיגה) במחלת כליות כרונית הינו משתלם מבחינת מאזן עלות-תועלת בבריטניה, גרמניה וספרד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כליות כרונית (Chronic Kidney Disease CKD) מהווה נטל משמעותי על המטופלים ועל שירותי הבריאות, בעיקר בהגעה לאי ספיקת כליות סופנית כשהמטופלים נדרשים לטיפול כלייתי חליפי. מחקר ה-DAPA-CKD הראה שהטיפול ב-dapagliflozin, […]
איך זה עבר בשקט ומתחת לרדאר? עלות ההשמנה בישראל - 20 מיליארד ש''ח לשנה (הודעת החברה להשמנה)
כבר לפני יותר משנה הושלם דו”ח מקיף, המנתח את השלכות מחלת ההשמנה על חוסן מדינת ישראל, עם השוואות לעולם ותכנית ברורה למדיניות בריאות מסודרת ולרגולציה מותאמת. נחשף היופ, בתום הכנס השנתי של החברה הישראלית לחקר וטיפול בהשמנת יתר של הר”י ד”ר דרור דיקר (בתמונה) : “נהוג להתחמק מדיון אמיתי במחלת ההשמנה, בשל סטיגמה […]
ארגוני הרוקחים הגישו בג''צ בשל סירוב משרד הבריאות להכליל שירותי ייעוץ רוקחי יזום בסל הבריאות
קואליציית ארגוני הרוקחות הגישה הבוקר עתירה לבג”ץ בנושא סירוב משרד הבריאות להכליל שירותי ייעוץ רוקחי יזום בסל הבריאות, בטענה שהייעוץ הינו כבר חלק מהסל. ארגון הרוקחות הגיש את הייעוץ התרופתי היזום כטכנולוגיה להכללה בסל שירותי הבריאות הממלכתי לשנת 2023. מטרת השירות הינה לאפשר לרוקחים במפגש ייעודי עם מטופלים, שלא אגב ניפוק תרופה מסוימת, לבצע הדרכת […]
ב-2021 היקף התמיכות בקופות החולים הסתכם בכ-7 מיליארד ש''ח, מהם 2.7 בגין הוצאות הקורונה (דו''ח משרד הבריאות)
משרד הבריאות מפרסם דוח מסכם על פעילות קופות החולים לשנת 2021 היקף התמיכות בקופות החולים הסתכם לסך של כ-7 מיליארד ש”ח, המהווים כ-12% מעלות סל הבריאות. מתוך סכום זה כ-2.7 מיליארד ש”ח הם תמיכות בגין הוצאות הקורונה. השתתפויות עצמיות ממבוטחים בסל בגין שירותים עלו בשיעור של 6.1% כללית ומכבי מציגות הון עצמי חיובי, לעומת מאוחדת […]
הורביץ בישיבה הראשונה של ועדת הסל: לראשונה תקציב הרחבת הסל מקובע במסגרת תקציב המדינה
דיון פתיחה של הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות לשנת 2023 היום (ראשון ה-18.9.22) התכנסה הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות לשנת 2023 לישיבתה הראשונה במשרד הבריאות במרכז הרפואי שיבא תל השומר בהשתתפות שר הבריאות, ניצן הורוביץ ומנכ”ל משרד הבריאות פרופ’ נחמן אש. שר הבריאות, ניצן הורוביץ: “בבסיס עבודת הוועדה, ובעצם מהות עבודתה, היא מימוש […]
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!