צריכה של דגים וחומצות שומן בלתי רוויות והסיכון למחלת אלצהיימר.

Morris MC, Evans DA, Bienias JL, et al. Consumption of fish and n-3 fatty acids and risk of incident Alzheimer disease. Arch neurol 2003;60:940-946.

רקע- מרכיב עיקרי של פוספוליפידים ממברנליים במוח הוא החומצה הדוקוסהקסנואית (DHA) חומצת שומן בלתי רוויה. רמות גבוהות של DHA נמצאות באזורים פעילים יותר מטבולית במוח, כולל הקורטקס, המיטוכונדריה, סינפטוזומים ובועיות סינפטיות. דגים משמשים מקור תזונתי ל- DHA מוכן. בנוסף לכך, DHA נוצר אנדוגנית מחומצות שומן אחרות. בניסויים מעבדתיים נמצא שבבע”ח שהוזנו ע”י חומצות שומן בלתי רוויות היתה בקרה טובה יותר של אקסיטביליות ממברנלית, רמות מוגברות של נוירוטרנסמיטרים ורכוזים גבוהים של רצפטורים, פלואידיות מוגברת של ממברנות סינפטיות, גדילה נוירונלית היפוקמפלית מוגברת, רמות גבוהות של אנזימים אנטי-אוקסידנטים, רמות נמוכות של פרוקסידים שומניים ונזק איסכמי מופחת לנוירונים. במודלים התנהגותיים, בבע”ח שניזונו מדיאטה עשירה בחומצות שומן בלתי רוויות נמצא תפקוד זיכרון טוב יותר בהשוואה לבע”ח שהוזנו בדיאטות אחרות.

מטרת המחקר היתה לבדוק האם צריכה של דגים וסוגים שונים של חומצות שומן בלתי רוויות מגינה נגד הופעת מחלת אלצהיימר.

שיטות- המחקר בוצע באופן פרוספקטיבי בין השנים 1993 ל- 2000 באופן אקראי בקהילה מוגדרת מבחינה גיאוגרפית. מעקב ממוצע אחרי המשתתפים לבדיקת ההופעה של מחלת אלצהיימר נמשך 3.9 שנים.

במחקר השתתפו 815 נבדקים בגיל 65 עד 94 ,שלא סבלו ממחלת אלצהיימר בתחילת המחקר ושמילאו שאלון על 2.3 שנים לפני ההערכה הקלינית לאלצהיימר.

תוצאות- 131 מהמשתתפים פיתחו מחלת אלצהיימר. למשתתפים שצרכו דגים לפחות פעם בשבוע היה סיכון נמוך יותר ב- 60% לפתח מחלת אלצהיימר בהשוואה לאלה שלא אכלו דגים או אכלו דגים לעתים רחוקות, כשנלקחו בחשבון גורמים כמו גיל וגורמי סיכון אחרים. צריכה מוגברת של חומצות שומן בלתי רוויות ו- DHA היתה כרוכה בסיכון מופחת להופעת מחלת אלצהיימר.

מסקנות- צריכה תזונתית של חומצות שומן בלתי רוויות וצריכה שבועית של דגים יכולות להפחית את הסיכון להופעת מחלת אלצהיימר.

המלצות לקריאה נוספת:

1. Barberger Gateau P, Letenneur L, Deschamps V, et al. Fish, meat and risk of dementia: cohort study. BMJ 2002;325:932-933.

2. Kalmijn S, Launer LJ, Ott A, et al. Dietary fat intake and the risk of incident dementia in the Rotterdam study. Ann Neurol 1997;42:776-782.

3. Evans DA, Bennett DA, Wilson RS, et al. Incidence of Alzheimer’s disease in a biracial urban community : relation to apolipoprotein E allele status. Arch Neurol 2003;60:185-189.

4. Morris MC, Evans DA, Bienias JL, et al. Vitamin E and cognitive decline in older persons. Arch Neurol 2002;59:1125-1132.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך