”זהירות” באכילת דג סלמון מחוות גידול

פרופ’ זכריה מדר, עורך מדור תזונה

הפופולריות של אכילת דג הסלמון ברחבי העליון עלתה בצורה מדהימה בעשור האחרון. “ביות” הדג וגידולו בחוות גידול אפשר אספקתו במשך כל השנה ובמחירים סבירים. דג זה הוא מקור טוב לחלבון, ויטמין D וכן מספק סוג שומן “ידידותי” למחלות לב.

בין השנים 1987-1989 עלתה צריכת דג הסלמון בשיעור שנתי של 14% ו- 23% באירופה ובארה”ב בהתאמה. מקור הסלמון בא ברובו מחוות גידול.

הפרסום האחרון בעיתון Science (2004), 303: 154,226 , מדווח שדג הסלמון הגדל בחוות גידול חשוף לזיהומים של חומרים מסוכנים כמו PCB) Poly chlorinated Biphenyl) וכן תרכבות של כלוריד אורגני. מקור הזיהום הוא המזון ותנאי הגידול האינטנסיבים.

במחקר אשר הקיף 700 חוות גידול בהן מחזיקים את דגי סלמון וכן באילו אשר “ניצודו” מאזור הגידול הטבעי מכל העולם, נמדדה כמות הכלוריד האורגני.

על מנת להמחיש את ההבדלים בזיהומים בחומרים מזהמים ברחבי העולם, מספיק שנביט בתמונה הבאה אשר ממצאיה הם כדלקמן:

התמונה מציגה ריכוזים של 14 מזהמים. 13 מן המזהמים ריכוזם היה גבוה באופן משמעותי בדגי בית גדול בהשוואה לדגים מהאזור הטבעי, ללא הבדל מהו אזור בית הגידול של הסלמון בעולם. ריכוזם של 4 מזהמים בסלמון מבית הגידול של אירופה וצפון אמריקה היה גבוה משאר המקומות. ריכוז של 6 מזהמים ביניהם PCB ודיאוקסינים היה גבוה בדרום אמריקה. ריכוזם של כל המזהמים בסלמון בית גידול שמקורם באירופה היה באופן משמעותי גדול מאשר סלמון בית גידול בדרום ובצפון אמריקה.

במאמר המתואר נעשה פילוח נוסף של מזהמים, הרוצה יעיין במאמר שהוזכר לעיל.

המחקר אם כן מראה בברור שצריכת סלמון מבתי גדול גורמת לחשיפת המשתמש לזיהומים שונים המצטברים בגוף הדג המהווים סיכון בריאותי.

נוכחות חומרים אלו מעיבים על התועלת הבריאותית הנובעת מצריכת דגי סלמון העשירים בחומצות שומן אומגה 3 להם יש פוטנציאל בריאותי.

ברור מעל לכל ספק, הצורך לבחון את מקור המזהמים וביחוד בתזונת הדגים בחוות הגידול.

מן הראוי לציין, שמחקר רחב היקף זה שכלל מדגם גדול וכן מאזורים שונים בעולם, מקנה לו חשיבות גדולה. מענין שהחוקרים אזרו אומץ לומר שמעל לכמות של 55 גר’ דגי סלמון (על בסיס דג לא מבושל) אחת לחודש יכול להוות סיכון לסרטן של פחות מקרה אחד ל- 100,000 . כאשר דגי סלמון מאזור גידול טבעי ניתן לצרוך כ- 400 ג’ לחודש.

סביב הפרסום הזה התנהל דיון ונתקבלו הערות שאת עיקרן נביא להלן.

1. צריכה של יותר מארוחה אחת של דג הסלמון לחודש מהווה סכנה אמיתית.

2. ניתן יותר מדי משקל למאמר זה. הימנעות מאכילת דגים פירושה ויתור על תועלת תזונתית ובריאותית ביניהן הגנה בפני מחלות לב.

3. מחקר זה מספק אינפורמציה ישומית לנו הצרכנים להקדיש תשומת לב לצריכת דגים “נקיים” ככל האפשר וכן סוג הדגים שישי לצרוך.

4. איגוד הלב האמריקאי ממליץ עד 168-336 גרם דגים לשבוע.

5. אחד החוקרים ובהדגשה טוען שצריכה של 226 גר’ של סלמון מחוות גידול לשבוע לאנשים ללא סיכון נראה לו בטוח לפחות באמריקה. הוא אף טוען שכמות ה- PCBs בדגים באמריקה נמוכות מאלו שהוזכרו.

הערות:  החומרים PCBs וכן שני חומרים נוספים שנמצאו (שהם חומרי הדברה) שהם dieldrin ו- taxaphene ידועים שמדת הצטברותם היא בקורלציה עם הסיכון לסרטן כבד וכן אחרים.

– dioxins מקורות רבים לחומר זה: תוצר לוואי של תהליכים תעשייתיים, עישון סיגריות. חומרים אלו מובלים בדם ומאוחסנים בדרך כלל ברקמת שומן. הם כשלעצמם אינם מסוכנים, אך תגובתם בגוף עם חומרים אחרים מהווים סכנה של התפתחות סרטן.

סכום: המחקר הזה מעלה סימן קריאה למגדלים באופן אינטנסיבי דגי סלמון לחשוב ברצינות על שינוי הרכב תזונת הדגים בחוות גידול, שתהיה ידידותית יותר ונמוכה בכמות המזהמים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך