סגנון חיים בריא מפחית את הסיכון לתמותה עשר שנתית ביותר מחצי באוכלוסיה מבוגרת (JAMA )

סגנון חיים בריא הכולל תזונה ים תיכונית (הרבה ירקות ופירות), המנעות מעישון, צריכה מתונה של אלכוהול, ופעילות גופנית – בקרב אוכלוסיה בוגרת בגילאים 70-90 מפחיתה תמותה מכל סיבה שהיא באופן משמעותי ביותר. כך עולה ממחקר החדש המוצג היום ב-JAMA .

הנתונים אולי לא מפתיעים אבל ודאי מעודדים ומחזקים את הגישה המקובלת הקוראת לשינוי בסגנון חיים.

המחקר שנקרא  HALE  – The Healthy Ageing: a Longitudinal study in Europe  התקיים ב-11 מדינות באירופה וכלל 1507 גברים ו-832 נשים, בריאים בגילאים שבין 70 ל-90 כאשר המעקב אחרי המשתתפים בוצע בין השנים 1988 ל-2000.

התוצאה המרכזית שנבדקה הייתה שיעור התמותה במהלך 10 שנים מכל סיבה, וכן מוות על רקע טרשת עורקים , מחלות לב וסרטן.

במהלך המעקב 935 מתוך המשתתפים נפטרו, מהם 371 על רקע מחלות קרדיווסקולריות, 233 מסרטן ו-145 מכל סיבה אחרת ועוד 186 מסיבה לא ידועה.

למשתתפים שהיו במשטר של דיאטה ים תיכונית הסיכון היחסי לתמותה היה 0.77 , למבצעים פעילות גופנית יחס סיכון יחסי של 0.63, ללא מעשנים 0.65 ולצורכים מעט אלכוהול 0.78 . יחסי הסיכון היו לאחר התאמה של גיל, מין, השכלה, BMI  וגורמים נוספים.

תוצאות דומות התקבלו כאשר נבחן הסיכון לתמותה ממחלת לב עורקית, מחלות קרדיווסקולריות וסרטן – בנפרד.

שילוב של כל 4 סגנונות החיים המומלצים (דיאטה ים תיכונית, פעילות גופנית, צריכה מתונה של אלכוהול, המנעות מעישון) הפחית את הסיכון היחסי לתמותה מכל סיבה ל-0.35.

בסה”כ, ניתן לאמר שחוסר הקפדה על סגנון חיים בריא היה קשור ל-60% מכל מקרי התמותה, 64% מכל מקרי התמותה של מחלות לב עורקיות, 61% ממחלות קרדיווסקולריות, ו-60% ממקרי התמותה מסרטן.

החוקרים מסיקים איפוא שבין מבוגרים בגילאים 70-90 הקפדה על סגנון חיים בריא הכולל תזונה ים תיכונית, המנעות מעישון, פעילות גופנית, וצריכה מתונה של אלכוהול קשורה להפחתה של יותר מ-50% בסיכון לתמותה עשר שנתית, מכל סיבה.

JAMA. 2004;292:1433-1439. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

    אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך