ההשפעות של נגעים בחומר הלבן ולאקונות על התיפקוד הקורטיקלי.

Reed BR, Eberling JL, Mungas D, et al. Effects of white matter lesions and lacunes on cortical function. Arch Neurol 2004;61:1545-1550.

רקע.

דמנציה ווסקולרית איסכמית סובקורטיקלית יוחסה להפרעה תפקודית בולטת של האונה הפרונטלית משנית לנגעים איסכמים במעגלים הפרונטו-תלמיים. לא הוכח עד כה כי מחלה של כלי הדם הקטנים פוגעת בעיקר באונות הפרונטליות.

מטרת העבודה היתה לחקור את ההשפעות של נגעים סוב-קורטיקליים (לאקונות ונגעים בחומר הלבן) על התפקוד הקורטיקלי, כפי שמשתקף במטבוליזם הגלוקוז ובתפקוד הקוגניטיבי, בנבדקים קשישים.

שיטות.

מדובר במחקר של חתך אוכלוסיה, רב מרכזי, כשהנבדקים היו בעלי תפקוד קוגניטיבי תקין, הפרעה קוגניטיבית מינימלית או דמנציה, בלי ועם לאקונות ב- MRI. מדדי התוצאה העיקריים היו מטבוליזם גלוקוז מוחי אזורי, אקטיבציה מטבולית אזורית מנורמלת והניקוד במבחנים נוירופסיכולוגיים.

ההיפותזות היו שלנפח הלאקונות והנגעים בחומר הלבן יש קורלציה עם היפומטבוליזם של הקורטקס הפרה-פרונטלי וכשלון ביכולת קוגניטיבית ניהולית.

תוצאות.

נמצאה קורלציה בין לאקונות לשיעורי מטבוליזם בקורטקס הפרונטלי הדורסולטרלי. נגעים בחומר הלבן הפחיתו באופן משמעותי את שיעור המטבוליזם בכל הקורטקס, בעיקר בקורטקס הפרונטלי הדורסו-לטרלי.

כאשר בוצע נירמול של הפעילות המטבולית האזורית לכל הפעילות המוחית, נשמרה הקורלציה בין לאקונות לפעילות בקורטקס הפרונטלי הדורסולטרלי, אך לא נשמרה ההשפעה של הנגעים בחומר הלבן, כנראה בגלל הפיזור הכללי שלהם.

כן נמצאה קורלציה בין מטבוליזם הגלוקוז המוחי האזורי והפעילות המנורמלת בקורטקס הפרונטלי הדורסולטרלי לבין אטרופיה קורטיקלית.

נמצאה קורלציה בין הפעילות המטבולית בקורטקס הפרונטלי הדורסולטרלי לבין תפקוד קוגניטיבי ניהולי, זיכרון, ותפקוד קוגניטיבי כולל, בעוד שנמצאה קורלציה בין פעילות בג’ירוס הטמפורלי האמצעי לבין זיכרון ותפקוד כולל אך לא לבין תפקוד קוגניטיבי ניהולי.

מסקנות.

ההשפעות המטבוליות של לאקונות ונגעים בחומר הלבן ניכרות בעיקר בקורטקס הפרונטלי הדורסולטרלי, אך ההשפעות של נגעים בחומר הלבן כלליות ולהיפומטבוליזם פרונטלי יש קורלציה עם זיכרון ופגיעה כללית, קוגניטיבית וניהולית.

ההשפעות של מחלה צרברו-וסקולרית סוב-קורטיקלית בולטות יותר באונות הפרונטליות אך הן למעשה דיפוזיות ומורכבות.

הצעות לקריאה נוספת:

1.    1.  Kramer JH, Reed BR, Mungas D, et al. Executive dysfunction in subcortical ischemic vascular disease. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2002;72:217-220.

2.   2.  Jack CR Jr, Dickson DW, Parisi JE, et al. Antemortem MRI findings correlate with hippocampal neuroathology in typical aging and dementia. Neurology 2002;58:750-757.

3.   3.  Kwan LT, Reed BR, Eberling JL, et al. Effects of subcortical cerebral infarction on cortical glucose metabolism and cognitive function. Arch Neurol 1999;56:809-814.

     4.  Reed BR, Eberling JL, Mungas D, et al. Frontal lobe hypometabolism predicts cognitive dcline in patients with lacunar infarcts. Arch Neurol 2001;58:493-497.

     5. Fletcher PC, Henson RN. Frontal lobes and human memory: insights from functional neuroimaging. Brain 2001;124:849-881. 







0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    המאמר מציג את תוצאות מחקר TATAM, מחקר קליני פרוספקטיבי שלב 2, רב־מרכזי, אשר השווה בין שתי גישות לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים (AVMs): גישה טרנס־ורידית (TVE) לעומת גישה טרנס־עורקית (TAE).

  • הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מצב בריאותי ירוד של הרשתית בגיל העמידה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלת אלצהיימר ודמנציה נלווית בגיל מבוגר יותר. ממצאי המחקר מציעים כי הדמיה של כלי הדם הקטנים של הרשתית הינה כלי סקר זמין ומשתלם לניבוי הופעת מחלת אלצהיימר. במסגרת המחקר נבחנה השאלה אם מדדים עצביים […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

  • פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

    פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

    המאמר דן בהשפעות האפשריות של בינה מלאכותית כללית (AGI) על תחום הנוירולוגיה ומציג את הפוטנציאל המהפכני של AGI לצד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים בכך

  • גורמי סיכון לאפילפסיה בחולים עם ליקוי קוגניטיבי

    גורמי סיכון לאפילפסיה בחולים עם ליקוי קוגניטיבי

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ישנם מספר גורמי סיכון המלווים בעליה משמעותית בסיכון להופעה מאוחרת של אפילפסיה בחולים עם הידרדרות קוגניטיבית, כולל אלל APOE4, הופעה מוקדמת של דמנציה, ליקוי קוגניטיבי חמור, דמנציה משנית למחלת אלצהיימר, היסטוריה של אירוע מוחי או התקף איסכמי חולף ומחלת פרקינסון. […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Nipocalimab לטיפול במיאסתניה גראביס

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Nipocalimab לטיפול במיאסתניה גראביס

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nipocalimab לטיפול במיאסתניה גרביס מוכללת במבוגרים ומתבגרים בגילאי 12 שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי מדובר בתרופה הראשונה והיחידה הפועלת כנוגדן חד-שבטי הפועל כנגד קולטן Fc Receptor אשר אושרה ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול בחולים אלו עם נוגדנים כנגד קולטן לאצטילכולין או כנגד MuSK (או […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך