חוזק שריר מוגבר מקטין סיכון לסינדרום מטבולי (Med Sci Sports Exerc)

ממחקר חדש עולה כי חוזק שריר מוגבר (Muscular Strength) קשור בסיכון מופחת להתפתחות סינדרום מטבולי, למרות שכנראה לא מעבר לירידה בעקבות כושר סיבולת לב-ריאה.

בנוסף לשיפור בחוזק שריר שלד, סיבולת, עוצמה ותפקוד נוירומוסקולרי, פעילות גופנית כנגד תנגודת תורמת למניעת ועיכוב מחלה קורונרית אתרוסקלרוטית, יל"ד, סכרת, ועודף משקל והשמנת יתר קלה. עם זאת, לא ידוע הרבה בנוגע לשאלה אם היתרונות הביראותיים של פעילות כנגד תנגודת, אינם תלויים, או מתווספים ליתרונות שכבר הוכחו עבור פעילות אירובית דינמית בשרירים גדולים.

החוקרים בדקו 3,233 גברים, בגילאי 20-80, בין השנים 1980-2003. בתחילת המחקר הגברים לא סבלו מסינדרום מטבולי, עברו לפחות 2 בדיקות קליניות, כולל בדיקת חוזק שרירים בתחילת המחקר והערכת סיבולת לב-ריאה. חוזק השריר כומת ע"י שילוב משקל הגוף המתוקנן למדד המקסימלי של לחץ רגל וספסל. הערכת סיבולת לב-ריאה בוצעה ע"י מבחן הליכון מקסימלי. משך תקופת המעקב הממוצע עמד על 6.7 שנים.

במהלך תקופת המעקב, 480 גברים פיתחו סינדרום מטבולי, שהוגדר לפי National Cholesterol Education Program-Adult Treatment Panel III Criteria. ניתוח הנתונים הראה כי Hazard Ratio עבור סינדרום מטבולי הקשור בקטגוריות אינקרמנטליות של חוזק שריר היו 1 (נקודת ייחוס), 0.88 (95% confidence interval [CI], 0.69 – 1.12), 0.77 (95% CI, 0.60 – 0.98) ו-0.54 (95% CI, 0.42 – 0.71), בהתאמה (P<0.0001 למגמה).

המגמה נשמרה גם לאחר תיקנון לעישון, צריכת אלכוהול, מספר גורמי הסיכון לסינדרום מטבולי בתחילת המחקר, היסטוריה משפחתית של סכרת, יל"ד ומחלה קורונרית מוקדמת (P=0.004), אך היא נחלשה (P=0.36) לאחר תיקנון נוסף לסיבולת לב-ריאה.

בהשוואה לקטגוריה הנמוכה ביותר של חוזק שריר, הקטגוריה הגבוהה ביותר של חוזק שריר היתה קשורה בסיכון מופחת ב-44% ו-39% (P<0.05, לשניהם) לסינדרום מטבולי בגברים במשקל תקין (BMI<25) וגברים בעודף משקל או השמנת יתר (BMI>/=25), בהתאמה. שיעורי ההיארעות גם היו קשורים בקשר הפוך עם הגיל (20-39 שנים, P<0.001; 40-49 שנים P<0.01; גיל 50 ומעלה P<0.05).

חוזק השריר היה קשור בקשר הפוך להיארעות תסמונת מטבולית, ללא תלות בגיל ומשקל הגוף. יש לשקול את היתרונות האפשריים של חוזק שריר גדול יותר,במניעה ראשונית של סינדרום מטבולי.

מגבלות המחקר כללו בין היתר העדר הכללה מעבר לאוכלוסית הגברים הלבנים הבריאים, במצב סוציואקונומי גבוה, העדר מידע מפורט על פעילות גופנית כנגד תנגודת ושימוש בתרופות.

החוקרים טוענים כי יש לבצע מחקרים לבדיקת התפקיד האפשרי של פעילות כנגד תנגודת, במניעת התפתחות סינדרום מטבולי ותוצאות מחלות נלוות.

Med Sci Sports Exerc. 2005;37:1849-1855

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • התועלת של טיפול בחסר ברזל בחולים עם אי-ספיקת לב

    התועלת של טיפול בחסר ברזל בחולים עם אי-ספיקת לב

    בחולים עם אי-ספיקת לב וחסר ברזל שקיבלו טיפול תוך-ורידי בברזל תועדו שיעורים נמוכים יותר של תמותה קרדיווסקולארית או אשפז בשל אי-ספיקת לב, אך תוצאות מחקר FAIR-HF2 לא היו מובהקים סטטיסטית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. עם זאת, כאשר ממצאי המחקר שולבו במטה-אנליזה עם תוצאות חמישה מחקרים קודמים, תועדו יתרונות חשובים למטופלים, כך […]

  • ריכוז נמוך של sNRP-1 מנבא דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2

    ריכוז נמוך של sNRP-1 מנבא דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism עולה כי רמות נמוכות של sNRP-1 (או Soluble Neuropilin-1) נקשרו עם דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2, כאשר הקשר נותר עקבי בכל קבוצות הגיל. מחקר החתך נועד לבחון את הקשר בין רמות sNRP-1 ובין דיכאון ב-837 מבוגרים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2 […]

  • בדיקת קטונים בדם טובה יותר מבדיקת שתן בנשים עם סוכרת הריונית

    בדיקת קטונים בדם טובה יותר מבדיקת שתן בנשים עם סוכרת הריונית

    בדיקה להערכת קטונים בדם לפני ארוחת בוקר, צהריים וערב זיהתה מספר גדול יותר של אירועי קטוזיס לעומת בדיקת קטונים בשתן בנשים עם סוכרת הריונית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hormones. נוכחות קטונים בבדיקת דם בצום עמדה בקורלציה הדוקה עם נוכחות קטונים לפני ארוחת צהריים וערב, עדות לצורך בניטור מקיף יותר. נשים עם סוכרת הריונית […]

  • דיאטת DASH מלווה בסיכון מופחת לממאירות מעי גס ורקטום

    דיאטת DASH מלווה בסיכון מופחת לממאירות מעי גס ורקטום

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הקפדה על דיאטת DASH (או Dietary Approaches to Stop Hypertension) עם דגש על צריכת פירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזים ומוצרי חלב דלי-שומן – מלווה בירידה של 19% בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, עם השפעה מגנה בולטת יותר בגברים לעומת נשים. […]

  • שילוב ADHD עם מחלות רקע עשוי להביא לעליה בסיכון להתנהגות פושעת

    שילוב ADHD עם מחלות רקע עשוי להביא לעליה בסיכון להתנהגות פושעת

    הפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, או ADHD) במבוגרים מלווה בסיכון מוגבר להתנהגות פושעת, בעיקר בגברים ובאלו עם מחלות רקע, דוגמת הפרעת שימוש באלכוהול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Law and Psychiatry. מחקר החתך כלל 308 מבוגרים שאובחנו עם ADHD (גיל ממוצע של 34 שנים, 66% גברים), אשר עברו הערכה […]

  • טיפול ב-Cenobamate עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול (Epilepsia Open)

    טיפול ב-Cenobamate עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול (Epilepsia Open)

    מתוצאות מחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Epilepsia Open עולה כי Cenobamate הינו טיפול יעיל בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי, כאשר קרוב למחצית מהחולים השיגו ירידה של לפחות 50% בתדירות פרכוסים לאחר שלושה חודשים. אירועים חריגים בדרגה קלה-עד-בינונית תועדו ב-30.9% מהחולים ורובם חלפו עם הזמן. המחקר הרב-מרכזי, רטרוספקטיבי, תצפיתי, כלל 19 בתי חולים בגרמניה, צרפת […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך