נגעים בחומר הלבן שכיחים אך קשורים באופן דיפרנציאלי עם הזדקנות ומחלת אלצהיימר מוקדמת.

מוח גירוי חשמלי

 דר' רויטל גנדלמן מרטון – עורכת מדור נוירולוגיה

רקע – אותות היפראינטנסיים בלתי-תקינים מודגמים באופן שכיח בחומר הלבן ב- T2 MRI בהזדקנות ללא דמנציה ובמחלת אלצהיימר (AD). בסקירה כמותית של השפעת הנגעים בחומר הלבן על תפקוד קוגניטיבי בקשישים בריאים נמצא קשר בינם לבין ירידה בזכרון, מהירות עיבוד מידע, ותפקודים אקזקוטיביים.

נגעים בחומר הלבן קשורים עם גיל, יתר לחץ דם וגורמי סיכון קרדיו-וסקולריים אחרים, והם נחשבים כחלק מספקטרום הפגיעה הקשורה לפגיעה וסקולרית, וזאת על אף השינויים הפתולוגיים הבלתי-ספציפיים.

ישנה עדות פתולוגית כי לנגעים בחומר הלבן ייתכן תפקיד בסימפטומים הקליניים של מחלת אלצהיימר. לפרטים עם נגעים רבים יותר בחומר הלבן יש סיכוי גבוה יותר לפתח מחלת אלצהיימר.

בנוסף לכך, לפרטים עם נגעים בחומר הלבן ופגיעה מוחית דמוית אוטם יש צורך בעומס AD נוירופתולוגי נמוך יותר על מנת לפתח פגיעה קוגניטיבית ודמנציה בהשוואה לפרטים ללא נגעים אלה.

למחקרים שבדקו באמצעות בדיקות הדמיה את המשמעות הקלינית של נגעים בחומר הלבן במחלת אלצהיימר תוצאות מעורבות. רק בחלק מהמחקרים נמצא כי לחולי ADיש יותר נגעים בחומר הלבן בהשוואה בהשוואה לקשישים ללא דמנציה, בעוד שקשר זה לא נמצא במחקרים אחרים. כן לא ברור הקשר בין נגעים בחומר הלבן לתפקוד קוגניטיבי בחולי AD.

מטרת העבודה היתה להעריך את הקשר בין נגעים בחומר הלבן ותפקוד קוגניטיבי בהזדקנות ללא דמנציה ובשלבים המוקדמים של מחלת אלצהיימר.

שיטות- מחקר חתך שבוצע במרכז לחקר מחלת אלצהיימר וכלל 88 נבדקים ללא דמנציה, 48 נבדקים עם AD קל מאד ו- 20 נבדקים עם AD קל.

תוצאות- נמצאו נגעים בחומר הלבן בהזדקנות ללא דמנציה ובשלב מוקדם של AD, ללא הבדל בין הקבוצות בעומס הנגעים העמוקים ועליה קלה בעומס הנגעים הפריוונטריקולריים בקבוצת ה- AD. השכיחות של נגעים דמויי- אוטם היתה דומה בין הקבוצות. גיל ויתר לחץ דם היו קשורים לעומס הנגעים העמוקים והפריוונטריקולריים ואלו היו קשורים לירידה בתפקוד קוגניטיבי כללי ב- AD אך לא בהזדקנות ללא דמנציה.

האינטראקציה בין הנגעים הפריונטריקולריים למצב ה- AD מבחינת המצב הקוגניטיבי הכללי מצביעה על כך שהקשר בין נגעים פריוונטריקולריים ומצב קוגניטיבי נתון למודיפיקציה ע"י AD. 

הירידה הקוגניטיבית הכללית ב- AD היתה קשורה להפרעה בזכרון ויזואלי, מהירות עיבוד מידע ותפקוד אקזקוטיבי.  

מסקנות- נגעים בחומר הלבן שכיחים בהזדקנות ללא דמנציה ובשלב מוקדם של AD וקיומם משפיע על ההפרעה הקוגניטיבית בשלבים המוקדמים של AD.

חולים עם AD מוקדם פגיעים יותר להשפעה הקוגניטיבית של נגעים בחומר הלבן בהשוואה לקשישים ללא דמנציה עם עומס דומה של נגעים בחומר הלבן.


Burns JM, Church JA, Johnson DK, et al. White matter lesions are prevalent but differentially related with cognition in aging and early Alzheimer disease. Arch Neurol 2005;62:1870-1876.

הצעות לקריאה נוספת.

1. Bernick C, Kuller L, Dulberg C, et al. Silent MRI infarcts and the risk of future stroke: the Cardiovascular Helath Study. Neurology 2001;57:1222-1229.

2. Vermeer SE, Prins ND, den Heijer T, et al. Silent brain infarcts and the risk of dementia and cognitive decline. N Engl J Med 2003;348:1215-1222.

3. Prins ND, van Dijk EJ, den Heijer T, et al. Cerebral white matter lesions and the risk of dementia. Arch Neurol 2004;61:1531-1534.

4. Esiri MM, Nagy Z, Smith MZ, et al. Cerebrovascular disease and threshold for dementia in the early stages of Alzheimer disease. Lancet 1999;354:919-920.

5. Mungas D, Jagust WJ, Reed BR, et al. MRI predictors of cognition in subcortical ischemic vascular disease and Alzheimer's disease. Neurology 2001;57:2229-2235. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שינויים במחזורי שינה-ערות עשויים להעיד על דמנציה בנשים מבוגרות (Neurology)

    שינויים במחזורי שינה-ערות עשויים להעיד על דמנציה בנשים מבוגרות (Neurology)

    עליה בישנוניות לאורך 24 שעות בנשים בשנות ה-80 לחייהן מלווה בסיכון גבוה כפליים לדמנציה, בהשוואה לנשים בגיל דומה עם דפוסי שינה יציבים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. מדגם המחקר כלל 733 נשים ללא ליקוי קוגניטיבי (גיל ממוצע של 82.5 שנים, 91% לבנות) אשר לקחו חלק במחקר Study of Osteoporotic Fractures. המשתתפים […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של דימומים מוחיים אסימפטומטיים לאחר אירוע מוחי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של דימומים מוחיים אסימפטומטיים לאחר אירוע מוחי (JAMA Netw Open)

    אוטם המורגי אסימפטומטי ודימום תת-עכבישי לאחר תרומבקטומי אנדווסקולארי לטיפול באירוע מוחי איסכמי חד מלווים בסיכון גבוה יותר מכפליים לתוצאות תפקודיות גרועות 90 ימים לאחר אירוע מוחי איסכמי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו ניתוח משני של נתוני מחקר DIRECT-MT, מחקר אקראי שכלל 490 חולים (גיל חציוני של 70 […]

  • חשיפה לעשן שריפה מלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות (JAMA Netw Open)

    חשיפה לעשן שריפה מלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות (JAMA Netw Open)

    חשיפה לחומר חלקיקי עדין (חומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר) עקב השריפות שפרצו בקליפורניה במהלך שנת 2020 לוותה בעליה בהיקף הפניות לחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות בתוך שבוע מהחשיפה, כולל עליה של 8% בהיקף הפניות על-רקע בריאות הנפש, עליה של 15% בשיעור הפניות בשל דיכאון ועליה של 29% בהפרעות מצב רוח אחרות, כך עולה מנתונים חדשים […]

  • דיסאוטונומיה ראשונית מלווה בסיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס (Am Acad Dermatol)

    דיסאוטונומיה ראשונית מלווה בסיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס (Am Acad Dermatol)

    בחולים עם דיסאוטונומיה ראשונית תועד סיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס, כאשר חשיפה לתרופות פסיכוטרופיות הובילה לעליה גדולה עוד יותר בסיכון הנ"ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 220,192 חולים עם דיסאוטונומיה ראשונית ו-220,192 ביקורות תואמות ללא הפרעה זו ממאגר TriNetX וחישבו את […]

  • עדויות חדשות קושרות בין סוכרת אימהית ובין אוטיזם (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    עדויות חדשות קושרות בין סוכרת אימהית ובין אוטיזם (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולות עדויות התומכות בקשר בין סוכרת במהלך היריון ובין סיכון מוגבר להפרעות בתפקוד המוח ומערכת העצבים בילדים, כולל אוטיזם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מתוארת ב-9% מההריונות בארצות הברית, כאשר ההיארעות מצויה במגמת עליה על-פי המרכז לבקרת מחלות […]

  • מתן LSD במינון נמוך אינו משפר תסמיני ADHD במבוגרים (JAMA Psychiatry)

    מתן LSD במינון נמוך אינו משפר תסמיני ADHD במבוגרים (JAMA Psychiatry)

    מתן LSD (או Lysergic Acid Diethylamide) במינון נמוך פעמיים בשבוע לאורך שישה שבועות נמצא בטוח לשימוש במבוגרים עם הפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, או ADHD) אך לא נמצא עדיף על פלסבו בהקלה על התסמינים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. המחקר האקראי, כפל-סמיות, בשלב 2A נערך במרכז אחד בשוויץ ומרכז נוסף בהולנד […]

  • מחלות אלרגיות מלוות בסיכון מוגבר למיגרנה (International Archives of Allergy and Immunology)

    מחלות אלרגיות מלוות בסיכון מוגבר למיגרנה (International Archives of Allergy and Immunology)

    מחלות אלרגיות דוגמת אטופיק דרמטיטיס, סתמה, נזלת אלרגית ודלקת לחמית אלרגית מלוות בסיכון מוגבר משמעותית למיגרנה, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת International Archives of Allergy and Immunology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים לזיהוי מחקרים תצפיתיים להערכת הקשר בין מחלות אלרגיות ומיגרנה. הם התמקדו בעשרה מחקרי עוקבה ומחקרי מקרה-ביקורת עם למעלה מ-14.9 […]

  • מייצבי מצב רוח עשויים להפחית את הסיכון לאובדנות (J Psychiatric Res)

    מייצבי מצב רוח עשויים להפחית את הסיכון לאובדנות (J Psychiatric Res)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Psychiatric Research עולה כי שימוש לאחרונה בליתיום או ולפרואט מלווה בירידה של 34-46% בסיכון לאובדנות בחולים עם סכיזופרניה או הפרעה דו-קוטבית. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר National Health Information Database בדרום קוריאה. המחקר כלל למעלה מ-100,000 חולים עם סכיזופרניה ולמעלה מ-96,000 חולים עם הפרעה דו-קוטבית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה