דגים שמנים מפחיתים את הסיכון ל-Renal Cell Cancer בנשים (JAMA)

מחקר חדש מצא כי בנשים האוכלות דגים שמנים סלמון, דג מלוח, סרדינים ומקרל, שכיחות RCC (Renal Cell Carcinoma) נמוכה יותר, בהשוואה לנשים אחרות. החוקרים מצאו כי נשים האוכלות מנה אחת או יותר של דגים שמנים זכו לירידה משמעותית של 44% בסיכון ל-RCC, בהשוואה לנשים שלא אכלו כלל דגים.

למעלה מ-80% מכלל סרטני הכליות הם מסוג RCC של פרנכימת הכליה, ושכיחות RCC בארה”ב עלתה משנות השבעים עד שנות התשעים, לפני שהתייצבה. העדויות לפיהן תזונה משחקת תפקיד באטיולוגיה של הסרטן הנ”ל, אינם עקביים. אין מחקרים אפידמיולוגיים רבים לבחינת אופן השפעת צריכת דגים על הסיכון ל-RCC , ומחקרים אלו בחנו בעיקר את צריכת הדגים מכל הסוגים, כולל דגים רזים.

בהשוואה לדגים רזים, דגים שמנים מכילים פי 20-30 יותר חומצות שומן רב-בלתי רוויות אומגה-3, ופי 3-5 יותר ויטמין D.  מחקרים קודמים מצאו קשר בין שני אלו ובין האטת התקדמות RCC.

לדברי החוקרים, לא נערכו מחקרים לבדיקת הקשר בין דגים שמנים ובין הסיכון ל-RCC. לכן, הם ביקשו לערוך מחקר פרוספקטיבי גדול, בנשים שבדיות, אוכלוסיה בה שיעור גבוה יחסית של נשים הצורכות דגים שמנים.

במחקר השתתפו 64,433 נשים שהשלימו שאלון תזונה (FFQ Food Frequency Questionnaire) בתחילת המחקר. בשנת 1997, 36,664 נשים השלימו שאלון תזונתי נוסף.

במהלך תקופה של 15.3 שנים (משנת 1987 עד 2004) אובחנו 150 מקרים של RCC. בנשים שדיווחו על אכילת דגים לפחות פעם בשבוע נרשם סיכון קטן יותר באופן משמעותי לפתח RCC, בהשוואה לנשים שדיווחו בתחילת המחקר כי לא אכלו כלל דגים (לאחר תיקנון לערפלנים אפשריים). הקשר ההפוך בין הסיכון לסרטן וצריכת דגים, לא נמצא עבור דגים רזים.

באוכלוסיה שכללה 36,664 נשים שהשלימו את השאלון בתחילת המחקר ולאחר 10 שנים, נרשמו 40 מקרי RCC במהלך תקופת המעקב. בהשוואה לנשים שלא צרכו כלל דגים שמנים, בנשים שדיווחו בתחילת המחקר ו-10 שנים מאוחר יותר על צריכת 1-3 מנות דגים שמנים בחודש, נרשמה ירידה של 74% בסיכון ל-RCC.

החוקרים מציינים כי שיעורי צריכת הדג השמן העיקרי, סלמון, כמעט הכפילו את עצמם בשבדיה במהלך התקופה שבין 1987 ו-2004, וצריכת דגים מלוחים בקופסא ודגים שמנים אחרים עלתה בכ-50%. לדבריהם, התוצאות תומכות בהשערה לפיה אכילת דגים שמנים לעיתים קרובות עשויה להפחית את הסיכון ל-RCC, ייתכן שהדבר נובע מעליה בצריכת שמן דגים עשיר ב-Eicosapentaenoic Acid ו-Docosahexaneoic Acid, כמו גם ויטמין D. הם מוסיפים כי הממצאים בעלי משמעות סטטיסטית חזקה, אך זקוקים לאישרור במחקרים אחרים לפני שניתן יהיה לפרסם המלצות חד-משמעיות בנושא צריכת דגים שמנים למניעת RCC.

בהערת אגב, נמסר כי גורמי הסיכון העיקריים הקשורים בהתפתחות RCC כוללים עישון, השמנת-יתר וחשיפה לכימיקלים מסוימים, אך מעט מאוד ידוע בנושא שיטות להורדת הסיכון.

JAMA. 2006;296:1371-1376

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה