כל סוגי הפיצוחים מסוכנים לילד מתחת לגיל 5 שנים (בעיקר גרעינים ובוטנים במצבם השלם)

לקראת ט”ו בשבט מזהיר משרד הבריאות את ההורים:

בתאריך 18.9.06 פורסמו בקובץ תקנות 6519 תקנות בריאות הציבור (מזון )(סימון אזהרה מסכנת חנק), התשס”ו-2006, אשר ייכנסו לתוקף ביום 28.3.07.

התקנות קובעות חובת סימון אזהרות בעברית ובערבית לפיצוחים,פופקורן,גרעיני תירס שנועדו להכנת פופקורן וממרחים המכילים חתיכות פיצוחים קלופים ולנקניקיות המיועדות למכירה קמעונאית.

בקרב ילדים מתחת לגיל 5 שנים קיימת סכנה לחנק בעקבות אכילת פיצוחים כיוון שהתאום בין הבליעה לנשימה אינו מפותח דיו, ולעיתים ילדים גם אוכלים תוך כדי משחק, תנועה או דיבור, דבר המגדיל את הסיכון לשאיפת אוכל לדרכי הנשימה.

מדי שנה ישנם אישפוזים רבים של ילדים בעיקר בגילאים 0-4 עקב שאיפת גוף זר, לעיתים אף לתמותה.

יש לציין כי האשפוזים בילדים מתחת לגיל 5 שנים מהווים כ- %60 מכלל האשפוזים מסיבה זו בכלל האוכלוסייה.

אין לתת פיצוחים לילדים מתחת לגיל 5 שנים. ניתן לתת לילדים פירות יבשים כגון: תאנים, צימוקים, תמרים ומשמשים יבשים אך, להקפיד לחתוך אותם לחתיכות קטנות.

ענבים יש לחצות לשניים לפני האכילה, ולהוציא את החרצנים לפני הגשתם לילדים.

כמו כן, יש ללמד ילדים קטנים ללעוס היטב.

פיצוחים כגון בוטנים, שקדים גרעיני אבטיח, גרעיני חמניה ועוד, אשר עלולים להיתקע בקנה הנשימה, תופחים בסביבה לחה (בצינורות הנשימה) וע”י כך גדלים ועלולים לסתום את צינורות הנשימה.

במצב זה קיימת סכנה של ירידה באספקת חמצן למוח ונזק לריאה.

בט”ו בשבט נהוג לברך על פירות המסמלים את הערגה של עם ישראל ששהה בגלות אל ארץ כנען. בדרך כלל נהוג לצרוך את הפירות בצורתם המיובשת, ובט”ו בשבט נהוג בעדות רבות גם לברך על יין ו/או מיץ ענבים. מזונות אלה מרוכזים ועשירים בקלוריות, לכן יש לצרוך מהם במתינות.

ההיבט התזונתי:

הקבוצה המורחבת של פירות הנמכרים ונצרכים לקראת ט”ו בשבט כוללת מגוון גדול של שתי קבוצות מזון עיקריות: קבוצת הפירות וקבוצת האגוזים למיניהם.

קבוצת הפירות כוללת דבלים (תאנים מיובשות), צימוקים, תמרים (לחים ומיובשים),משמש מיובש בצורות שונות (בתפזורת או כממתק), שזיפים מיובשים, תפוחים מיובשים,חרובים וכו’. הפירות מהווים מקור טוב לרכיבי תזונה סוכרים כמו גלוקוז, פרוקטוז וסוכרוז וכן מינרלים חיוניים כמו אשלגן, מגנזיום, זרחן, ברזל (אם כי הברזל אינו נספג במלואו ממזונות אלה). פירות כתומים כמו משמש ופפאיה מיובשים מהווים מקור טוב לבטא קרוטן ההופך לויטמין A בגוף. היות ובתהליך הייבוש מאבדים פירות אלה כמויות גבוהות של מים, מרבית רכיבי התזונה בהם מרוכזים יותר ומכאן שערכם הקלורי גבוה ביחס לצורתם הטרייה. חשוב גם לזכור, כי לעיתים בתהליך הייבוש מוסיפים לפירות האלה סוכר.

לסובלים מעצירות- פירות מיובשים מהווים מקור טוב לסיבים תזונתיים, לכן עשויים לסייע לסובלים מעצירות. בשזיפים מיובשים, למשל, יש גם סוכר הקרוי סורביטול וכן מרכיבים נוספים בעלי אפקט משלשל. יש לזכור, כי צריכת פירות מיובשים חייבת להיות מלווה בשתייה מרובה של מים! 

  

לסובלים מעודף משקל, סוכרת, רמות גבוהות של שומנים בדם (היפרטריגליצרידמיה):  יש להיוועץ בדיאטנית קלינית מוסמכת לגבי שילוב מזונות אלה וכמותם בתפריט היומי במהלך ט”ו בשבט.

להלן מספר דוגמאות למנות פירות מיובשים, כל מנה מכילה בממוצע 60 קלוריות:

   

תאנים מיובשות 2

תמרים- לחים או יבשים 2-3

משמש מיובש 2-3

אננס פרוסה

תפוח מיובש 2 פרוסות

שזיפים מיובשים 2

חרובים 1 בינוני

צימוקים כף מחוקה

קבוצת האגוזים כוללת את השקדים, אגוזי לוז (אילסר, בונדוק), אגוזי מלך (אגוזי

מוח), אגוזי פקאן, אגוזי מקדמיה, אגוזי בוטנה (פיסטוק), אגוזי קשיו, בוטנים,

צנוברים, גרעיני חמניות, גרעיני דלעת, קוקוס ועוד. קבוצה זו עשירה באנרגיה,

בחלבון, שומן ומינרלים כמו ברזל, אבץ, אשלגן, מגנזיום וסידן (אם כי הזמינות של

המינרלים הללו אינה טובה לעומת זמינותם ממוצרי חלב ובשר) וויטמינים מקבוצה B.

מרבית האגוזים עשירים בחומצות שומן חד ורב בלתי רוויות. אלה חומצות שומן

חיוניות לגופנו, ועשויות אף לסייע במקרים של רמות גבוהות של שומנים בדם כחלק

מתפריט מאוזן הניתן על ידי דיאטנית קלינית מוסמכת. 

מומלץ לזכור כמה כללים חשובים בעת צריכת מזונות מקבוצה זו:

– מזונות אלה מרוכזים ועשירים בקלוריות, לכן יש לצרוך מהם במתינות.

– אגוזי קוקוס עשירים מאוד בשומן רווי, לכן יש להשתדל לצמצם בצריכתם.  

– רצוי לצרוך אותם ללא קלייה. הקלייה גורמת לאיבוד של חלק מהויטמינים מקבוצה B.

– מומלץ מאוד לצרוך אותם בצורתם הלא מומלחת, על מנת לצמצם בצריכת המלח בתפריט. 

-מומלץ לצמצם בצריכתם של אגוזים המצופים בסוכר.

להלן מספר דוגמאות למנות אגוזים שונים, כל מנה מכילה בממוצע 50 קלוריות:

  

שקדים 6 יחידות

גרעיני חמניות עם קליפה כף

גרעיני דלעת עם קליפה כף

בוטנים קלויים 10 יחידות

אגוזי מלך 2 יחידות

אגוזי פקאן 4 יחידות

אגוזי קשיו 6 יחידות

אגוזי לוז 6 יחידות

אגוזי בוטנה (פיסטוק) 6 יחידות                                                                                    

ט”ו בשבט שמח                                                                          

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

    אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך