הורדת רמות הסוכר אינה משפרת את שיעורי התחלואה והתמותה משבץ (מתוך הכנס השנתי של American Stroke Association)

ממחקר חדש, שהוצג בכנס של American Stroke Association International Stroke Conference, עולה כי הורדה אגרסיבית של רמות הסוכר בדם בעקבוץ שבץ אקוטי, אינה משפרת את תוצאות הטיפול בחולים.

מדובר במחקר הראשון שהשווה בין שינוי אינטנסיבי ברמות הסוכר בעקבות שבץ אקוטי, ובין הטיפול המקובל במצבים אלו.

המחקר לא מצא עדויות התומכות בטיפול מהיר ברמות סוכר גבוהות לאחר שבץ. יתרה מזאת, מתן GKI (Glucose/Potassium/Insulin) דרך הוריד השפיע באופן משמעותי על הורדת לחץ הדם שעשוי לפגוע בחולה. בשורה התחתונה, במרבית החולים אין צורך בטיפול אינטנסיבי להורדת רמות הסוכר בדם. בחולים לאחר שבץ, עם רמות סוכר גבוהות באופן קיצוני, הטיפול עשוי לשפר את התוצאות. אולם, במצבים אחרים, לחלוטין אין יתרון בטיפול להורדת רמות הסוכר.

לדברי החוקרים, מחקרים שונים קשרו בין היפרגליקמיה מיד לאחר שבץ אקוטי ועליה בשיעורי התמותה. יתרה מזאת, מצטברות עוד ועוד עדויות לפיהן טיפול אינטנסיבי ברמות סוכר מוגברות לאחר אוטם לבבי, עשויות לשפר את תוצאות הטיפול בחולים. מטרת המחקר הנוכחי היתה לבדוק באם תצפיות אלו נכונות לחולי שבץ, ובאם יש לתקן במהירות אירועי היפרגליקמיה לאחר שבץ.

במחקר נכללו 933 חולים לאחר שבץ מ-21 מרכזים בבריטניה. חולים עם היפרגליקמיה קלה עד מתונה, שלא נזקקו לאיזון ע"י אינסולין, נכללו במחקר. רמות הסוכר של החולים בעת הקבלה נעו בין 6 ו-17 מילימול לליטר, והם חולקו באקראי לטיפול בסיליין או GKI שניתן באופן רציף דרך הוריד, במשך 24 שעות.

רמות הסוכר אליהן כיוונו הרופאים היו בטווח שבין 4 ו-7 מילימול לליטר, המצויים בטווח הנורמלי. רמות הסוכר בפלזמה בזמן החלוקה היו 8.38 מילימול לליטר בקרב מטופלי GKI ו-8.17 מילימול לליטר בקבוצת הביקורת.

החולים טופלו במשך 24 שעות והיו במעקב במשך עד 90 ימים. המדד העיקרי של המחקר היו שיעורי התמותה מכלל הסיבות לאחר 90 ימים, כאשר המדד המשני היו מניעת מקרה תמותה או מוגבלות קשה לאחר 90 ימים.

החוקרים לא מצאו הבדלים משמעותיים במדד הראשוני בין שתי הקבוצות. שיעורי התמותה בקרב מטופלי GKI עמדו על 30%, לעומת 27% תמותה במטופלי סיליין. החוקרים הוסיפו כי לא היו הבדלים משמעותיים במדדים המשניים של מוגבלות קשה לאחר 90 ימי מעקב, בין שתי הקבוצות.

החוקרים מצאו כי בעוד שטיפול GKI היה יעיל בהורדת רמות הסוכר, ההשפעה היתה מתונה בלבד ורמות הסוכר ירדו באופן ספונטני עם הידרציה ע"י סיליין בלבד. בכדי לקבוע באם ההשפעה המתונה הזו של GKI אחראית להעדר היתרון ובאם טיפול אגרסיבי יותר עשוי לסייע לשפר את התוצאות, החוקרים בדקו בשנית את הממצאים. עם זאת, התברר כי זה לא המצב, ולמעשה, החוקרים מצאו כי בחולים שנפטרו נרשמה דווקא הירידה הגדולה ביותר ברמות הסוכר.

בעוד של-GKI היתה השפעה מתונה על רמות הסוכר, היתה לו השפעה משמעותית הן על לחץ הדם הדיאסטולי והן על לחץ הדם הסיסטולי, עם ירידה ממוצעת של 9 מ"מ כספית במהלך 24 שעות טיפול.

מדובר בירידה גדולה מאוד בלחץ הדם, וייתכן שהשפיעה על תוצאות הטיפול, אך בשלב זה דבר זה עדיין אינו ברור.

כמו כן, החוקרים מוסיפים כי ההשפעה על לחץ הדם לא היתה צפויה, ועשויה להסביר את היתרון שבהורדת לחץ הדם בחולים לאחר אוטם לבבי. נראה סביר להאמין כי עירוי GKI מיד לאחר אוטם לבבי, מביא לירידה בלחץ הדם, ומכאן היתרון שבטיפול זה. לכן, ייתכן שבמחקר זה מצאו החוקרים, שלא במתכוון, את הסיבה ליעילות הטיפול בחולים לאחר אוטם לבבי.

לאור ממצאים אלו, החוקרים ממליצים שמחקרים עתידיים בנושא הורדת רמות הסוכר, יקחו בחשבון את השפעת הורדת לחץ הדם.

International Stroke Conference 2007: Abstract LB2

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היחס בין AST ו-ALT עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה בחולים עם נזק כבדי משנית לאלח-דם

    היחס בין AST ו-ALT עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה בחולים עם נזק כבדי משנית לאלח-דם

    מדד De Ritis Ratio, הוגדר כיחס בין ריכוז AST ל-ALT בדם, מנבא בצורה יעילה את הסיכון לתמותה בתוך 30 ימים של חולים עם נזק כבדי משנית לאלח-דם, כאשר יחס גבוה מ-1 מנבא סיכון מוגבר לתמותה ויחס של עד 1 מעיד כי אין עליה בסיכון לתמותה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eClinicalMedicine. המחקר הרטרוספקטיבי […]

  • האם לטיפול ב-Semaglutide השפעה על הסיכון לאובדן ראיה בחולי סוכרת?

    האם לטיפול ב-Semaglutide השפעה על הסיכון לאובדן ראיה בחולי סוכרת?

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים חוקרים מטאיוואן על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Semaglutide בחולי סוכרת מלווה בעליה משמעותית בסיכון ל-NAION (או Nonarteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy) בהשוואה לחולים המטופלים בתרופות לסוכרת ממשפחות אחרות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי נערך בין אוקטובר 2019 ועד דצמבר 2023 והתבסס על נתונים ממאגר רישום רפואי אלקטרוני […]

  • האם שימוש במכשיר CPAP עשוי להפחית את הסיכון למחלת פרקינסון?

    האם שימוש במכשיר CPAP עשוי להפחית את הסיכון למחלת פרקינסון?

    אבחנה של דום נשימה חסימתי בשינה עשויה להביא לעליה בסיכון למחלת פרקינסון, אך שימוש מוקדם במכשיר CPAP עשוי להפחית את הסיכון הנ"ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין דום נשימה חסימתי בשינה ובין מחלת פרקינסון, […]

  • התועלת של טיפול בחסר ברזל בחולים עם אי-ספיקת לב

    התועלת של טיפול בחסר ברזל בחולים עם אי-ספיקת לב

    בחולים עם אי-ספיקת לב וחסר ברזל שקיבלו טיפול תוך-ורידי בברזל תועדו שיעורים נמוכים יותר של תמותה קרדיווסקולארית או אשפז בשל אי-ספיקת לב, אך תוצאות מחקר FAIR-HF2 לא היו מובהקים סטטיסטית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. עם זאת, כאשר ממצאי המחקר שולבו במטה-אנליזה עם תוצאות חמישה מחקרים קודמים, תועדו יתרונות חשובים למטופלים, כך […]

  • שילוב ADHD עם מחלות רקע עשוי להביא לעליה בסיכון להתנהגות פושעת

    שילוב ADHD עם מחלות רקע עשוי להביא לעליה בסיכון להתנהגות פושעת

    הפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, או ADHD) במבוגרים מלווה בסיכון מוגבר להתנהגות פושעת, בעיקר בגברים ובאלו עם מחלות רקע, דוגמת הפרעת שימוש באלכוהול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Law and Psychiatry. מחקר החתך כלל 308 מבוגרים שאובחנו עם ADHD (גיל ממוצע של 34 שנים, 66% גברים), אשר עברו הערכה […]

  • טיפול ב-Cenobamate עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול (Epilepsia Open)

    טיפול ב-Cenobamate עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול (Epilepsia Open)

    מתוצאות מחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Epilepsia Open עולה כי Cenobamate הינו טיפול יעיל בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי, כאשר קרוב למחצית מהחולים השיגו ירידה של לפחות 50% בתדירות פרכוסים לאחר שלושה חודשים. אירועים חריגים בדרגה קלה-עד-בינונית תועדו ב-30.9% מהחולים ורובם חלפו עם הזמן. המחקר הרב-מרכזי, רטרוספקטיבי, תצפיתי, כלל 19 בתי חולים בגרמניה, צרפת […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך