חומצה פולית עשויה להאט הדרדרות בתפקוד הכליות בסובלים ממחלת כליות כרונית (JAMA Internal Medicine)

מאת נעה גינזבורג , BSc

נטילת חומצה פולית באופן יומיומי עשויה להאט את הדרדרות תפקוד הכליות באלו הסובלים ממחלת כליות כרונית (CKD) לפחות באזורים בעולם בהם לא מוסיפים חומצה פולית למזון באופן מערכתי.

ממצאיו של מחקר חדש כפול סמיות ומבוקר העלו כי קבוצת המטופלים שנטלה enalapril עם חומצה פולית הציגו התפתחות איטית יותר של CKD וירידה ב- estimated glomerular filtration rate(eGFR) בהשוואה למטופלים שנטלו enalapril בלבד. המחקר נערך בסין, והיה חלק ממחקר גדול יותר (CSPPT– מחקר למניעה ראשונית של שבץ בסין) שמצא כי לנטילה של חומצה פולית מוטיבים מגנים גם מפני שבץ ראשוני במטופלים עם יתר לחץ דם. בחולי CKD ההשפעה הגדולה ביותר של חומצה פולית נראתה באלו שסבלו מ-CKD מתונה בתחילת המחקר- ירידה של 56% בסיכון להידרדרות המחלה ושל 44% בשיעור ההידרדרות ה- eGFR.

לדברי החוקרים, מטופלים עם CKD נוטים לסבול מהיפרהומוציסטינמיה, הקשורה לחוסרים בחומצה פולית וגם בסיכון מוגבל לסבול משבץ – כלומר גורם סיכום להתפתחות של CKD. הם מציינים שמחקרים שנערכו בעבר הציעו כי לתוספי חומצה פולית ישנה השפעה שלילית או שלא קיימת השפעה כלל על המצב הכלייתי, אך אלו נערכו באיזורים בהם דואגות הרשויות להעשיר את המזון עם חומצה פולית ונגזרות אחרות של ויטמין B. המחקר הנוכחי בחן אם כן את ההשפעה של נטילת חומצה פולית באזורים בהם לא מתקיימת העשרה מסודרת של רכיבי מזון. המשתתפים במחקר הכללי הגיעו מ-32 אוכלוסיות בסין בין השנים 2008-13 , מבוגרים עם יתר לחץ דם ללא היסטוריה של מחלת לב; אלו בתת המחקר שבחן את הפעילות הכלייתית היו מבוגרים עם eGFR של לפחות  30 mL/min/1.73 m2.

המשתתפים קיבלו כאמור enalapril (10 מ”ג), עם או ללא 0.8 מ”ג של חומצה פולית. חלקם נטלו גם תרופות להורדת לחץ דם. הם נבדקו עבור הדופק ולחץ הדם מדי שלושה חודשים, ונתנו בדיקות שתן ודם בסוף המחקר, כדי לבחון את תפקוד הכליות שלהם. במחקר הכלייתי השתתפו למעלה מ-15 אלף מטופלים, ביניהם 1671 סבלו מ-CKD בתחילת המחקר. בתום המחקר נערכה הערכה כלייתית לכמעט 13 אלף משתתפים. ההתמדה בנטילת הטיפול במחקר זה עמדה על 76%;  גילם הממוצע של המטופלים היה 60 (בני 45-75); אלו שסבלו מ-CKD הראו בתחילת המחקר לחץ דם גבוה יותר ורמות גבוהות יותר של סוכר בדם בצום בהשוואה לאלו שלא סבלו מהמחלה. 42% מהם הציגו היפורהומוציסטינמיה (כלומר, רמות הומוציסטאין הגבוהות מ-15 μmol/L לעומת 26% בלבד בקבוצה שלא סבלה מ-CKD).

החוקרים מצאו כי הדרדרות של מצב ה- CKD קרתה ב-164 מטופלים שלקחו enalapril בלבד, לעומת 132 במטופלים שנטלו enalapril עם חומצה פולית (הדרדרות נקבעה לפי הדרדרות ב- eGFRמ-30% ל-50% או יותר). תוספי חומצה פולית נקשרו עם ירידה של 21% בסיכון להתפתחות המחלה לאחר שנערכו התאמות לגיל, מין, eGFR, פרוטאינוריה, רמות הסוכר בדם והכולסטרול הכללי, כמו גם לחץ הדם הסיסטולי וה-BMI בתחילת המחקר.

החוקרים מצאו כי עבור ירידה שנתית של eGFR, נטילת חומצה פולית הביאה לירידה של 1.42% לעומת 1.28% בקבוצה שלא קיבלה תוסף. החוקרים לא מצאו הבדל בכל הנוגע לירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה או בהידרדרות חריפה מיידית של תפקודי הכליה. לדברי החוקרים, השפעה חיובית של חומצה פולית היתה בעלת משמעות קלינית רק במטופלים שסבלו כבר מ-CKD, אצלם הופיעה הדרדרות של המחלה רק ב-24 (קצת למעלה מ-3% ) מהמטופלים עם CKD שנטלו enalapril עם חומצה פולית לעומת 46 (קרוב ל-7% ) מהמטופלים עם CKD שנטלו enalapril בלבד. גם ההשפעה החיובית של חומצה פולית על הדרדרות במדדי ה- eGFR הוגבלה לאלו שסבלו מ-CKD בתחילת המחקר- 0.96% בשנה לעומת 1.72% באלו שלא קיבלו את התוסף. נטילת התוסף הביאה גם לירידה ברמות ההומוציסטאין (מ-14.7 בממוצע ל-12.7  μmol/L ) באלו שנטלו חומצה פולית גם באוכלוסייה הכללית (ללא CKD) ולירידה מ-17.1 μmol/L בממוצע ל-14.0 בקבוצה עם CKD.

לסיכום, בהינתן עלויות טיפול נמוכות והשפעה חיובית של נטילת חומצה פולית בסובלים מ-CKD, החוקרים ממליצים לשלב את מתן התוסף בטיפול השוטף בחולי כליות כרונים באזורים בהם לא ניתנת העשרה מסודרת של תוסף התזונה במזון.

JAMA Intern Med. Published online August 22, 2016.Article full text

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה