מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש פברואר בכתב העת Pediatrics, עולה כי הקפדה על ההנחיות הקליניות לטיפול בברונכיוליטיס מלווה בהפחתת השימוש בצילומי חזה, מרחיבי סמפונות, סטרואידים וקיצור משך האשפוז בבית החולים, ללא השפעה על שיעור האשפוזים החוזרים מכל-סיבה בתוך שבוע.
צוות מולטי-דיציפילינרי פיתח את ההנחיות לטיפול בברונכיוליטיס בילדים מתחת לגיל שנתיים, לא כולל ילדים עם מחלות רקע, חולים המאושפזים ליחידות טיפול נמרץ והעברות מחוץ לבית החולים. ליישום ההנחיות, הגישות כללו שיתוף פעולה של צוותים רפואיים, הדרכת המטפלים, פרסום ההנחיות, שיתוף מידע ופגישות צוות חודשיות.
החוקרים הגדירו ניצול משאבים כשימוש בצילומי חזה, טיפול אנטיביוטי, טיפול בסטרואידים, ולמעלה משתי מנות של משאפי מרחיבי סמפונות. משך האשפוז בבית החולים ושיעור האשפוזים החוזרים היו תוצאי הסיום העיקריים של המחקר. איסוף הנתונים נמשך במהלך שתי עונות ברונכיוליטיס, בין השנים 2011-2013 (ספטמבר-אפריל) לאחר יישום ההנחיות.
מספר החולים המתאימים להערכה לפני ואחרי יישום ההנחיות היה דומה (1,244, 1,159 ו-1,283, בהתאמה). לפני יישום ההנחיות, 59.7% מהילדים עברו צילומי חזה. לאחר יישום ההנחיות, שיעור זה ירד ל-45.1% בעונה הראשונה ול-39% בעונה השנייה.
במקביל חלה ירידה בשימוש במרחיבי סמפונות, מ-27% ל-20% בעונה הראשונה ול-14% בעונה השנייה, ובשימוש בסטרואידים, מ-19% ל-11% בעונה השנייה; בעונה הראשונה לא תועד שינוי, עם שיעור שנותר על 19.8%. עם זאת, לא זוהו שינויים בטיפול אנטיביוטי. משך האשפוז לבית החולים ירד מ-2.3 ל-1.8 ימים בעונה הראשונה ול-1.9 ימים בעונה השנייה, ללא כל שינוי משמעותי בשיעור האשפוזים החוזרים מכל-סיבה בתוך שבעה ימים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי יישום ההנחיות לטיפול בברונכיוליטיס הוביל לירידה בשימוש בצילומי חזה, מרחיבי סמפונות, סטרואידים ומשך האשפוז לבית החולים, ללא השפעה על שיעור האשפוזים החוזרים מכל-סיבה בתוך שבעה ימים.
ההנחיות המומלצות:
1. השתמש באמצעי שאיבה מהאף לניקוי דרכי האוויר העליונות.
2. אל תבצע שאיבה עמוקה (מעבר לנזופרינקס) ללא הוראה מפורשת.
3. טפל בחמצן במקרה של היפוקסיה, המוגדרת כריוויון חמצן עקבי מתחת ל-90%.
4. עקוב אחר היפוקסיה באמצעות מדידות סטורציה.
5. השתמש בניטור רציף של ריוויון החמצן בדם בחולים המטופלים בחמצן.
6. השתמש בניטור לב-ריאה רציף בחולים בסיכון גבוה לדום נשימה, אך הפסק זאת במידה ולא תועד דום נשימה במהלך 24 שעות.
7. אל תטפל באופן שגרתי במרחיבי סמפונות בחולים עם ברונכיוליטיס. בחולים עם היסטוריה של אסתמה, אטופיה, או אלרגיה, שקול ניסיון משאף אפינפרין או אלבוטרול למצוקה נשימתית. הפסקת טיפול במשאפים בהעדר תגובה קלינית.
8. הימנע מטיפול בסטרואידים, אנטיביוטיקה, נוגדי-גודש ופיזיותרפיה של בית החזה.
9. אל תשלים באופן שגרתי צילומי חזה, ספירת דם, CRP או תרביות דם.
10. בכל החולים יש להקפיד על אמצעי בידוד סטנדרטיים (מגע או טיפתי).
Pediatrics. Published online February 17, 2013
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!