חשיפה לפגיעות הדף במסגרת השירות הצבאי מעלה את הסיכון לנזקים גם בטווח הארוך

חיילים בארצות הברית שנחשפו לפציעות הדף במהלך שירותם הצבאי בעיראק ואפגניסטן ניצבים בפני סיכון מוגבר לסיבוכים רפואיים לאורך חייהם, לעיתים קרובות סיבוכים אלו אינם קשורים עם הפציעה המיידית, כך עולה מדו”ח חדש מטעם ה-Institute of Medicine.

סיבוכים אלו כוללים תסמונת דחק בתר-חבלתית (PTSD או Posttraumatic Stress Disorder), ובחלק מהמקרים, חבלת ראש טראומטית, חסר הורמון גדילה ותסמינים עיקשים לאחר זעזוע מוח, כולל כאבי ראש.

הסיבוכים הגופניים והפסיכולוגיים האקוטיים בחולים השורדים פיצוצים עשויים להיות הרסניים, אך ההשלכות ארוכות הטווח הן פחות ברורות., בעיקר בחולים ללא סימנים חיצוניים ברורים לפציעה עקב החשיפה לגלי ההדף או אלו שכלל לא היו מודעים לחשיפתם לפציעות הדף.

מדובר במהדורה התשיעית של דו”ח העוסק בהשפעות הבריאותיות הקשורות בשירות צבאי בזמן מלחמה, שהחל בשנת 1998 בעקבות החשש הגובר מצד יוצאי מלחמת המפרץ. בדו”ח האחרון, הועידה התמקדה בהשלכות הרפואיות במשך לפחות שישה חודשים לאחר חשיפה לפגיעת הדף.

מאז שארצות הברית החלה בפעילות המבצעית באפגניסטן באוקטובר 2001 ולאחר מכן בעיראק במרץ 2003, למעלה מ-6,700 חיילים אמריקאיים נהרגו ולמעלה מ-50,500 נפצעו, כאשר פגיעות הדף אחראיות לכ-75% מכלל הפגיעות באנשי הצבא.

זוהו מספר דפוסי פציעה מג’וריים עקב שימוש בחומרי נפץ מאולתרים, החל מפציעות הנובעות מגל ההדף עצמו לאלו הנובעות משברי רסיסים עקב הפיצוץ ועד התפתחות מחלות שונות, למשל עקב חשיפה לכימיקאלים שהשתחררו מהפצצה. כאשר האנרגיה מגל ההדף נספגת בגוף האדם, היא משבשת את הפעילות הסדירה של הגוף ברמה בסיסית ואף מולקולארית, דבר העלול להוביל לפגיעה ברקמות, שאינה נראית מיד לאחר הפציעה.

הועידה מצאה מספיק עדויות לקשר סיבתי בין פציעות עיניים חודרות עקב החשיפה לפיצוץ ובין עיוורון קבוע וליקוי ראיה, כמו גם השפעות ארוכות טווח על מערכת המין והשתן, דוגמת היפוגונאדיזם, חוסר-פוריות, הפרעות בהתרוקנות והפרעות בתפקודי זקפה עקב פציעה חמורה.

ישנן עדויות מספקות בנוגע לקשר בין פיצוצים והתפתחות תסמונת דחק בתר-חבלתית. הקשר עשוי לנבוע מחשיפה ישירה לפיצוץ או חשיפה עקיפה.

יש עדויות מספקות גם בנוגע לפגיעה בתפקוד האנדוקריני בחלק מהמקרים של חבלות ראש טראומטיות בינונית או חמורות ולתסמינים עיקשים לאחר זעזוע מוח עם כאבי ראש ממושכים במקרים של חבלת ראש טראומטית קלה.

הועידה מצאה עדויות מסוימות לפיהן חשיפה לפיצוצים עלולה לגרום לנזק ארוך-טווח לשמיעה ולשרירים או לעצמות. עם זאת, המומחים מסבירים כי הנתונים בנוגע לתוצאות אלו אינם משמעותיים דיו בכדי לקבוע קשר סיבה ותוצאה ישיר.

אין עדויות מספקות להערכת התרומה הישירה של חשיפה לפיצוצים להתפתחות דיכאון, הפרעות שימוש בחומרים וכאב כרוני; עם זאת, הקשר בין PTSD ובין הפרעות אלו מוכח היטב.

אנשי הועידה קראו להשלים מספר מחקרים להערכת מניעה ואבחנה טובה יותר של פציעות הדף ואפשרויות טיפול, שיקום ותמיכה בקורבנות משדה הקרב בטווח הזמן המיידי והארוך. הם מציינים כי מרבית המחקרים הנוכחיים התבססו על נתונים מדיווחי-עצמיים על החשיפה, במקום מדדים אובייקטיביים ואחת ההמלצות היא לפתח טכנולוגיות להערכה כמותית של פיצוצים ולאפיין את הסביבה בזמן אמת וכן לקשור את הנתונים הללו עם הדיווחים ההיסטוריים של הנוכחים במקום והמידע הדמוגרפי, רפואי ומבצעי.

מתוך Gulf War and Health, Volume 9: Long-Term Effects of Blast Exposures

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול ב- Fremanezumab כנגד מיגרנה עם דיכאון

    תוצאות מבטיחות לטיפול ב- Fremanezumab כנגד מיגרנה עם דיכאון

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology עולה כי טיפול ב- Fremanezumab(אג’ובי) מלווה בירידה גדולה יותר משמעותית בימי מיגרנה חודשיים ובתסמיני דיכאון לעומת פלסבו בחולים עם מיגרנה והפרעת דיכאון מג’ורית. מחקר UNITE הינו מחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אקראי, שכל מטופלים מ-55 מרכזים ב-12 מדינות בין השנים 2020 ועד 2022. המחקר כלל תקופת סקר בת ארבעה […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • התמכרות למסכים מלווה בסיכון מוגבר לשינה לקויה ועליה בשומן גוף בבני נוער

    התמכרות למסכים מלווה בסיכון מוגבר לשינה לקויה ועליה בשומן גוף בבני נוער

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Global and Public Health עולה כי זמן מסך לפני השינה, עליה בזמן מסך בסופי שבוע, שימוש בטלפון כשעון מעורר והתמכרות למשחקי וידאו הינם מאפיינים נפוצים שנקשרו עם דפוסי שינה בשעה מאוחרת יותר, בקרת שינה ירודה ועליה בסיכון להשמנה במתבגרים בגילאי 11-14 שנים. מחקר החתך בכלל 62 תלמידי בית […]

  • דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב

    דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב

    היסטוריה של דיכאון מלווה בעליה של 14% בסיכון להיארעות אי-ספיקת לב, בהשוואה לאלו ללא היסטוריה של דיכאון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open, גם לאחר תקנון לגורמי סיכון ידועים לאי-ספיקת לב ומשתנים סוציו-דמוגרפיים. מחקר העוקבה כלל נתונים אודות למעלה מ-2.8 מיליון יוצאי צבא ארצות הברית (גיל חציוני של 54 שנים, […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • דו

    דו"ח ועדת המומחים לבחינת הקשר בין PTSD למחלות נלוות

    דוברות משרד הביטחון: ועדת מומחים בין-תחומית שמינה משרד הביטחון, בשיתוף עם ארגון נכי צה”ל, לבחינת הקשר בין PTSD למחלות נלוות, קובעת באופן תקדימי כי קיים קשר סיבתי-רפואי בין פוסט טראומה לשבע מחלות כרוניות שכיחות, בהן סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד. הוועדה ממליצה על הכרה בקשר סיבתי-רפואי בשיעור של שליש בין פוסט-טראומה לבין המחלות […]

  • טיפול ממושך בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים מלווים בסיכון מופחת לדמנציה

    טיפול ממושך בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים מלווים בסיכון מופחת לדמנציה

    שימוש ממושך בתרופות ממשפחת נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים (Nonsteroidal Anti-inflammatory Drugs, או NSAID) מלווה בירידה של 12% בסיכון לדמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. מנגד, שימוש לטווח קצר או בינוני בתרופות אלו לא הדגים השפעה מגנה מפני דמנציה. מדגם המחקר כלל למעלה מ-11,700 מבוגרים ללא-דמנציה (גיל ממוצע […]

  • השמנה ואיכות תזונה ירודה נפוצים בחולים עם הפרעה פסיכיאטרית חמורה

    השמנה ואיכות תזונה ירודה נפוצים בחולים עם הפרעה פסיכיאטרית חמורה

    מסקר במבוגרים עם מחלות פסיכיאטריות חמורות שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Nutrients עולה כי השמנה מדווחת ב-42% מהמשתתפים, לצד איכות תזונה ירודה והתערבויות לא יעילות להפחתת משקל למרות המאמצים, עדות לפערים בגישות לטיפול במשקל העודף באוכלוסייה זו. החוקרים השלימו סקר שכלל שאלונים באינטרנט, בדואר ובסיוע חוקרים והופנו ל-529 מבוגרים (גיל ממוצע של 49.3 שנים, 58% גברים) […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך