סמנים ביולוגים המשפיעים על האסטרטגיה הטיפולית כנגד סרטן מעי גס גרורתי/מאמר אורח מאת ד’ר שרון פלס

(*) ד”ר שרון פלס ,אונקולוגית בכירה לגידולי מערכת העיכול, מרכז רפואי תל אביב, סורסקי

אדם שאובחן כחולה בסרטן מעי גס גרורתי יטופל על-פי רוב בקו ראשון בכימותרפיה ותרופה ביולוגית אחת. לאחר כישלון בטיפול זה, בשל התקדמות המחלה או בשל תופעות לוואי שאינן מאפשרות המשך טיפול , יוחלף הטיפול הכימותרפי ויהיה צורך לשקול גם החלפה של הטיפול הביולוגי.

על מנת להחליט מהו הטיפול הטוב ביותר לחולה, מיד לאחר האבחנה של סרטן מעי גס גרורתי, יש צורך בבדיקה של מוטציות בגנים ממשפחת RAS .

גנים ממשפחת RAS מתורגמים בתא לחלבונים שתפקידם להעביר סיגנלים תוך תאיים, המובילים בסופו של דבר לתהליכי גדילה סרטניים. במשפחה זו נמנים הגנים: KRAS ,NRAS  ו-HRAS . בעוד שמוטציות ב-HRAS  כמעט אינן מופיעות בגידולי המעי הגס הגרורתי, הרי שמוטציות בגנים שלKRAS  ו- NRAS  מצויות בגידולי המעי הגס הגרורתי ויש להן חלק בהתהוות התהליך הסרטני ובהמשך קיומו.

חשיבות הבדיקה נובעת מכך שגנים אלה הם סמנים ביולוגיים ( (Biomarkers המשמשים כמנבאים תגובות לטיפולים ביולוגים. כך למשל, מזה מספר שנים ידוע שמוטציה ב- KRAS היא סמן ביולוגי המנבא עמידות לטיפול בתרופות מסוג מעכבי EGFR (Epidermal Growth Factor Receptor ). שימוש בסמן זה מסייע בידי האונקולוגים לבחור אוכלוסיית חולים שיתאימו לטיפול במעכבי EGFR (ארביטוקס, וקטיביקס). מטופלים ללא מוטציה ב-KRAS  מכונים במינוח המקצועי KRAS WILD TYPE והם מועמדים טובים לטיפול במעכביEGFR .

למרות שבדיקת KRAS מסייעת בבחירת מטופלים בעלי סבירות גבוהה לתגובה בטיפול במעכבי EGFR , נמצא שקבוצת חולים מסוימת שלהם גן נורמלי בקודונים 12, 13 של KRAS  וטופלו במעכביEGFR  לא ‘הרוויחו’ מהטיפול. נתון זה הוביל את החוקרים לחיפוש אחר סמנים ביולוגים נוספים, שיסייעו באיתור מדויק יותר של המטופלים שירוויחו מהטיפול במעכבי EGFR . חיפוש זה הוא למעשה חלק מבניית רפואה מותאמת אישית.

רפואה מותאמת אישית היא המקום אליו הולכת היום האונקולוגיה המודרנית, במטרה להתאים טיפול מסוים לחולים שצפויים להגיב לטיפול זה, תוך הימנעות עד כמה שניתן ממתן טיפול המלווה ברעילות  במטופלים שלא סביר שיגיבו לטיפול זה ואף עלולים להיפגע במדדי ההישרדות מהטיפול.

החידושים המשמעותיים בטיפול בסרטן מעי גס גרורתי בשנת 2013 היו גילויים של סמנים ביולוגים נוספים מעבר לאקסון 2 של KRAS (קודון 12, 13). סמנים ביולוגים אלו כוללים מוטציות נוספות במסלול ה-EGFR , שנוכחותם יכולה לנבא לא רק חוסר תגובה לטיפול במעכבי EGFR , אלא גם תוצאות פחות טובות למול טיפול בכימותרפיה בלבד.

בכינוס האונקולוגי האמריקאי שהתקיים בשיקגו ביוני 2013, פורסמו נתונים מהמחקר הגרמני בראשותו של פרופ’ וולקר היינמן, פרופסור לאונקולוגיה מאוניברסיטת מינכן, מחקר ה-FIRE-3 , שהדגישו את חשיבותם של הסמנים הביולוגים נוסף על אקסון 2 של KRAS .

FIRE-3 הינו המחקר הגדול הראשון שהשווה ‘ראש בראש’ בין התרופות הביולוגיות אווסטין וארביטוקס כתוספת למשלב הכימותרפי  פולפירי. אוכלוסיית המחקר כללה 592 חולים שבהם לא הייתה מוטציה באקסון 2 של .KRAS תוצאות מחקר זה הראו יתרון בהישרדות למתן ארביטוקס כתוספת לפולפירי, זאת למרות שלא נצפה יתרון בהישרדות ללא התקדמות מחלה או בשיעור התגובה שתוכנן מראש כמטרה עיקרית של המחקר.

בכינוס האונקולוגי האירופאי השנתי באמסטרדם (ESMO ) התפרסמה אנליזה מרתקת בה נבדקו סמנים ביולוגים הכוללים מוטציות באקסון 3 ו-4 של KRAS  ואקסון 3,2 ו-4 של NRAS באוכלוסיית המחקר של FIRE-3 , האנליזה הראתה שעל-ידי אלימינציה של כל אותם מטופלים עם מוטציה ב-RAS  ניתן להגיע להישרדות ממוצעת של 33.1 חודשים במתן ארביטוקס ופולפירי.

שוב, לא נצפה יתרון בהישרדות ללא התקדמות מחלה או בשיעור התגובה, אך ללא ספק נתוני ההישרדות הכללית מרשימים והצורך בבדיקת מוטציות נוספות ב-RAS (ב- (NRAS+KRAS לצורך זיהוי המטופלים המתאימים לטיפול במעכבי EGFR  הינו מחויב המציאות כעת.

ניתן לסכם את החידושים של שנת 2013 בטיפול בסרטן המעי הגס הגרורתי בגילוי אותן מוטציות בגן RAS- ב)  KRAS או NRAS ) נוסף על מוטציות שלKRAS  באקסון 2, שהוכחו כסמנים ביולוגים המנבאים חוסר תגובה לטיפול במעכבי EGFR .

מידע זה מסייע לנו היום לבחור באופן מדויק יותר את אוכלוסיית המטופלים המתאימים לטיפול ביולוגי במעכבי EGFR .

בימים אלו נערכות המעבדות בארץ כדי לאפשר בדיקות אלו למבוטחי כל קופות החולים.

מקורות :


, Gastrointestinal Malignancies − Colorectal Cancer I

Saturday 28 September 2013, 11:15−14:10

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לבדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן לבלב בשלב מוקדם (מתוך הודעת חברת Immunovia)

    תוצאות מבטיחות לבדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן לבלב בשלב מוקדם (מתוך הודעת חברת Immunovia)

    בדיקת דם מהדור הבא הדגימה סגוליות של 98% ורגישות של 75% בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב I או II, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם היצרנית. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי סרטן לבלב הינה מחלה ממארת אלימה וקטלנית ויש מקום לפיתוח בדיקה פשוטה, מהירה ונוחה לזיהוי מוקדם של המחלה הממארת במטופלים בסיכון לסרטן לבלב. בדיקת […]

  • סיכון מוגבר לתמותה בנשאיות BRCA שאובחנו בתוך עשור לאחר לידה (JAMA Netw Open)

    סיכון מוגבר לתמותה בנשאיות BRCA שאובחנו בתוך עשור לאחר לידה (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד ומוטציות BRCA תועד סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה במידה ואובחנו בתוך עשר שנים לאחר לידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות רבות מעידות כי התקופה שלאחר לידה מהווה חלון זמנים בו קיים סיכון גבוה להופעת ממאירויות חדשות והתקדמות מהירה של נגעים תת-קליניים […]

  • מדד Immunoscore מסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    מדד Immunoscore מסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למדד Immunoscore ערך מנבא ופרוגנוסטי חשוב בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד Immunoscore הינו כלי פרוגנוסטי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III ועשוי לסייע בחיזוי התועלת של משך […]

  • בדיקות סקר המבוססות על MRI מפחיתות תמותה בנשים עם מוטציית BRCA1 (מתוך JAMA Oncol)

    בדיקות סקר המבוססות על MRI מפחיתות תמותה בנשים עם מוטציית BRCA1 (מתוך JAMA Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בדיקות סקר שגרתיות המבוססות על MRI מפחיתות את הסיכון לתמותה עקב סרטן שד בהיקף של 80% בנשים עם שינויים ברצף BRCA1, אך התועלת של מעקב באמצעות בדיקות MRI לא הוכחה בנשים עם שינויים ברצף BRCA2. ההנחיות מטעם ה-National Comprehensive Cancer Network Clinical Practice Guidelines ממליצות כי […]

  • גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נשים צעירות יותר ששרדו סרטן שד עם וריאנט פתוגני מולד או אלו עם אבחנה ראשונית של ממאירות מוגבלת לעומת ממאירות שד ראשונית פולשנית סיכון גבוה יותר משמעותית לממאירות שד ראשונית נוספת. בנשים עם אבחנה של סרטן שד עד גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את אישור Fam-Trastuzumanb-Deruxtecan (אנהרטו) למבוגרים עם גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 גרורתיים או לא-נתיחים, ללא טיפול חליפי משביע רצון לאחר טיפול סיסטמי קודם. התכשיר כבר מאושר לשימוש כנגד מספר סוגי ממאירויות, כולל חלק מהנשים עם סרטן שד חיובי ל-HER2 גרורתי או לא-נתיח, כמו גם מבוגרים עם אדנוקרצינומה […]

  • עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology עולה כי במטופלים בגילאי 45-49 שנים בסיכון ממוצע לממאירות מעי גס ורקטום, שיעורי זיהוי אדנומות בבדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר עומדים על 28%, שיעורים הדומים לאלו המתוארים במבוגרים בגילאי 50-54 שנים. לאור זאת, החוקרים כותבים כי יש מקום להתחלת השלמת בדיקות קולונוסקופיה כסקר לסרטן מעי גס […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה