ה-NICE מפרסם נייר עמדה התומך בהרחבת השימוש ב-dabigatran (פרדקסה) למניעת שבץ בחולי פירפור פרוזדורים (NICE)

ה-NICE הבריטי (המכון הלאומי באנגליה המפרסם הנחיות והמלצות למערכת הבריאות בהתבסס על שיקולי תועלת ועלות, מעין מקבילה של סל הבריאות בישראל) פירסם אמש מסמך הערכה סופי התומך בשימוש ב-dabigatran (פרדקסה) כאופצייה לטיפול למניעת שבץ ואירועים אמבוליים סיסטמיים במטופלים עם פירפור פרוזדורים שאינו על רקע מסתמי, אשר להם אחד או יותר מגורמי הסיכון הבאים:


  • אירוע קודם של TIA או תסחיף

  • מקטע פליטה חדר שמאל (LVEF) קטן מ-40%

  • דרגת אי ספיקת לב לפי NYHA של 2 ומעלה

  • מעל גיל 75

  • מעל 65 וגם סוכרת, מחלת לב כלילית או יתר לחץ דם (יל"ד)

ההמלצות תומכות גם בכך שההחלטה אם להתחיל טיפול בפרדקסה צריכה להתקבל לאחר דיון עם המטופל שבו מוצגים לפניו היתרונות והסיכונים של פרדקסה בהשוואה לקומדין, וכן בהתחשב ברמת ה-INR הנוכחית של המטופלים, במידה והם כבר נמצאים תחת טיפול בקומדין.

ועדת ההערכה של ה-NICE הגיעה למסמקנה שפרדקסה 150 מ"ג פעמיים ביום היא יותר אפקטיבית מקומדין בהפחתת הסיכון לשבץ או תסחיף סיסמטמי, שבץ איסכמי ותמותה ווסקולרית מאשר פרדקסה 110 מ"ג פעמיים ביום שהיה לא נחות לקומדין. ולכן, לדעת הועדה, פרדקסה מייצגת התפתחות חשובה עבור מטופלים עם פירפור פרוזדורים (AF).

הועדה מציינת שיחס העלות תועלת השולי (ICER – תוספת העלות הנדרשת להשגת שיפור של שנת חיים מתואמת איכות חיים -QALY ) שהתקבל בהערכה הכלכלית עבור כלל המטופלים עם AF נחשב בטווח המקובל והנורמטיבי של רשויות הבריאות, ה-NHS .

מעבר לכך, הוערך ע"י הועדה שהעדויות לחישוב יחס העלות/תועלת ע"פ רמת ההמצאות בטווח ה-INR היה לא מספק בכדי שלא לכלול בהמלצות לשימוש בפרדקסה את המיעוט באוכלוסיה אשר משיג רמת בקרה טובה מאוד של INR עם קומדין. לכן רמת ה-ICER שהתקבלה עבור כלל האוכלוסיה היוותה בסיס להמלצות הועדה.

במקביל, אנליזה של עלות-תועלת שפורסמה ב-HEART אשר התבססה על נתוני מחקר ה-RE-LY תוך שימוש בעלויות רלבנטיות לאנגליה, הצביעה על כך שהשימוש בפרדקסה כקו טיפול ראשון למניעת שבץ ותסחיפים סיסטמיים נראה כאטרקטיבי מבחינת עלות/תועלת במטופלים המתאימים באנגליה הסובלים מ-AF בהשוואה לקומדין.

בהשוואה לאי מתן טיפול מונע כלל – נמצא שהטיפול בפרדקסה אף עדיף באופן דומיננטי, כלומר גם עולה פחות (בתחשיב הכולל את העלויות לטיפול בשבץ) וגם כמובן אפקטיבי יותר בשיפור תוחלת ואיכות חיים.

האנליזה העריכה שתי קבוצות קהלי יעד עם AF : מתחת לגיל 80 ומעל גיל 80, תוך ביצוע חישוב ליתרת תוחלת חיים של ה-QALYs ועלויות. להלן המימצאים המרכזיים:


  • מטופלים בפרדקסה צפויים לסבול פחות מאירועי שבץ איסכמי (3.74 עם פרדקסה בהשוואה ל-3.97 עם קומדין ל-100 שנות חולה) ופחות אירועי שבץ עם דימום תוך מוחי (0.43 עם פרדקסה בהשוואה ל-0.99 עם קומדין ל-100 שנות חולה).

  • ההבדלים היו אף גדולים יותר כאשר נעשתה השוואה בין פרדקסה לאי מתן טיפול מונע כלל

  • יחס ה-ICER , תוספת העלות הנדרשת להשגת QALY אחד היה 4,831 פאונד בקבוצה שמתחת לגיל 80 , ו-7,090 פאונד לקבוצה שמעל גיל 80. ההסתברות להמצא מתחת לרף העליון המקובל כיום באנגליה לאימוץ טכנולוגיות חדשות של 20,000 פאונד ל-QALY היה 98% לצעירים מגיל 80 ו-63% למבוגרים יותר.

  • בהשוואה לטיפול באספירין,  בקבוצה שמתחת לגיל 80 הטיפול בפרדקסה היה עדיף באופן דומיננטי (כלומר עלות נמוכה יותר, אפקטיביות גבוהה יותר). העלות ל-QALY בהשוואה לאספירין בקרב הקבוצה שמעל גיל 80 הייתה גם בטווח המקובל : 3,457 פאונד ל-QALY .

  • המחברים מדגישים כי התוצאות של העלות ל-QALY היו עקביות גם תחת מבחני רגישות שונים שהורצו על מודל ההערכה.

הערת מערכת: מעניין להשוות בין הקריטריונים למתן פרדקסה במסגרת סל הבריאות בישראל להמלצות החדשות של ה-NICE . כפי שניתן לראות כאן    הקריטריונים בישראל לגבי מניעת שבץ בסובלים מפירפור פרוזדורים לוקחים בחשבון: 



  •  אירוע קודם (שנה אחרונה בלבד) של שבץ או TIA תחת טיפול בקומדין (ב-NICE אין התייחסות לכך שהאירוע היה תחת טיפול בקומדין)


  • INR לא מאוזן – ב-NICE אין התייחסות לכך למעט המלצה לקחת נתון זה בחשבון בעת הדיון שנעשה עם המטופל.


  • גורמי סיכון נוספים – בארץ משתמשים ב-CHAD2 עם ערך של מעל 4 , ב-NICE מתמקדים יותר בפרמטרים של אי ספיקת לב. (מקטע פליטה מתחת 40% ודרגת אי ספיקה של NYHA מעל 2) .  


  • בקריטריונים של הסל בישראל אין התייחסות כלל לגיל, בעוד שב-NICE מדובר על אוכלוסיה מעל 65 . עם זאת סביר להניח שממילא מרבית האוכלוסיה עם AF היא מבוגרת יחסית.

הרושם הוא שההמלצות החדשות של ה-NICE "ליברליות" וכוללות אוכלוסיות רחבות יותר מהקריטריונים של סל הבריאות אשר עודכנו בתחילת 2012.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    במחקר OCEANIC-AF, טיפול ב-Asundexian הוביל לעליה קלה בשיעור אירועים מוחיים והפחתת אירועי דמם לעומת Apixaban בחולים עם פרפור פרוזדורים שלא קיבלו טיפול קודם בנוגדי-קרישה פומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו ניצוח של תת-קבוצה של מחקר OCEANIC-AF, מחקר אקראי שכלל 14,810 חולים עם פרפור פרוזדורים שגויסו מ-1,035 אתרים ב-38 […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Tenecteplase  לטיפול באירוע מוחי איסכמי חד (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Tenecteplase  לטיפול באירוע מוחי איסכמי חד (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור התכשיר התרומבוליטי Tenecteplase  לטיפול במבוגרים עם אירוע מוחי איסכמי חד. התרופה ניתנת כבולוס תוך-ורידי יחיד לאורך חמש שניות – מתן מהיר ופשוט יותר לעומת עירוי סטנדרטי של 60 דקות של Alteplase. Tenecteplase  מאושר כיום לשימוש במבוגרים עם אבחנה של אוטם לבבי עם עליות מקטע […]

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי בילדים (Neurology)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי בילדים (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי Tenecteplase מהווה טיפול בטוח במקרים של אירוע מוחי איסכמי עורקי בילדות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מתן תוך-ורידי של Tenecteplase משמש יותר ויותר לטיפול במבוגרים עם אירוע מוחי איסכמי עורקי, אך פרופיל הסיכון במקרים של אירוע מוחי בילדות אינו ידוע. מטרת […]

  • גירושי הורים בילדות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי בבגרות (PLoS One)

    גירושי הורים בילדות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי בבגרות (PLoS One)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת PLoS One עולה כי היסטוריה של גירושי הורים במהלך תקופת הילדות מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים בגיל מבוגר. החוקרים כותבים כי למרות שאין מדובר בפעם הראשונה בה דווח על קשר כזה, לנוכח עליה של עד 61% בסיכון לאירוע מוחי במקרים אלו, הם ממליצים לכלול היסטוריה של גירושי הורים בתקופת הילדות […]

  • יעילות ובטיחות טיפול נוגד-פרכוסים לאחר אירוע מוחי (Neurology)

    יעילות ובטיחות טיפול נוגד-פרכוסים לאחר אירוע מוחי (Neurology)

    מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Neurology להערכת בטיחות ויעילות תרופות נוגדות-פרכוס לטיפול בפרכוסים לאחר אירוע מוחי עולה כי Levetiracetam ו-Lamotrigine עשויות להיות בטוחות ומלוות בשיעור תופעות לוואי נמוך יותר לעומת תרופות אחרות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התרופות היעילות ביותר לטיפול בפרכוסים לאחר אירוע מוחי עדיין אינו ידוע. מטרת המחקר הייתה לקבוע את […]

  • טיפול ב-Prasugrel עדיף על Ticagrelor בטיפול בחולים עם תסמונת כלילית חדה (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Prasugrel עדיף על Ticagrelor בטיפול בחולים עם תסמונת כלילית חדה (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי Prasugrel מלווה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה, אוטם לבבי ואירוע מוחי לעומת Ticagrelor כאשר ניתן לטיפול בחולים ששוחררו לאחר אשפוז בשל תסמונת כלילית חדה, כאשר ההשפעות בולטות במיוחד בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר תביעות ביטוח בגרמניה בין […]

  • רגישות ברו-רפלקסים עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לדמנציה בקשישים (Hypertension)

    רגישות ברו-רפלקסים עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לדמנציה בקשישים (Hypertension)

    הפרעה ברגישות ברו-רפלקסים, המסייעים בבקרת לחץ הדם, מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה ותמותה בקשישים שאינם נוטלים תרופות לאיזון לחץ הדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי להערכת הקשר בין רגישות ברו-רופלקסים לבביים ובין הסיכון לדמנציה ותמותה ב-1,819 קשישים (62.6% נשים; גיל ממוצע של 71 שנים). רגישות ברו-רפלקסים נקבעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה