סוכרת הריונית והשמנת יתר מובילות למקרוזומיה (מתוך כנס ה- American Diabetes Association)

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- American Diabetes Association, עולה כי סוכרת הריונית והשמנה, ביחד ובנפרד, מגבירות את הסיכון ללידות ילודים במשקל מוגבר משמעותית.

ניתוח חדש של מידע מ- 23,000 נשים ממחקר HAPO (Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcome) הדגים כי נשים שסבלו מהשמנת יתר ללא סוכרת הריונית היו בעלות סיכון מוגבר ב- 13.6% למקרוזומיה (שהוגדרה כמשקל לידה של 4,000 ג' ומעלה), בהשוואה לנשים ללא השמנת יתר.

לדברי החוקרים, השילוב של השמנת יתר וסוכרת הריונית היה כרוך בעלייה של 20.2% בסיכון למקרוזומיה.

בניתוח נפרד של מידע מנתוני HAPO עולה כי נשים עם סוכרת הריונית, אשר רמות הגלוקוז בצום שלהן עמדו על 79 מ"ג/ד"ל או פחות נטו להראות תוצאות הריון הדומות לאלו בכלל הנשים בעוקבה.  ממצא מצביע על כך שניתן לשקול להימנע ממבחן העמסת סוכר פומי בנשים הרות עם רמות גלוקוז בצום של 79 מ"ג/ד"ל ומטה.

החוקרים מסבירים כי רמות הסוכר עם סיכון מוגבר לתוצאות הריון קיצוניות היו מובהקות סטטיסטית, ושיעור הנבדקות שעמדו באבחנה של סוכרת הריונית עפ"י רמות סוכר עמד על כ- 16%.

החוקרים הופתעו לגלות כי האינטראקציות בין רמות סוכר היו המשכיות עבור כל התוצאות, ובחלק מהמקרים נותרו מובהקות על אף מספרים נמוכים של תוצאות קיצוניות.  לדוגמה, דיסטוציה של הכתף או טראומה בלידה, אינן מופיעות בצורה תדירה במושגים אבסולוטיים, אך הסיכון לתופעות אלו קשור באופן ישיר ברמות סוכר.

מחקר ה- HAPO נועד לקבוע האם היפרגליקמיה אימהית שהינה פחות משמעותית מזו המופיעה בסוכרת כרוכה בסיכונים מוגברים לתוצאות הריון קיצוניות.

במחקר זה נכללו נשים הרות מ- 9 מדינות שעברו מבחן סבילות ל- 75 ג' גלוקוז פומי בשבועות 24 עד 32 להריונן עם תוצאות רמת גלוקוז בדם לאחר צום של 105 מ"ג/ד"ל או פחות, או אם רמת הגלוקוז בדם שעתיים לאחר הארוחה הייתה 200 מ"ג/ד"ל או פחות.  התוצאות העיקריות שנבדקו היו משקל לידה מעל האחוזון ה- 90 לגיל ההריון, ניתוח קיסרי, היפוגליקמיה בילוד, ורמות C-peptide בחבל הטבור מעל לאחוזון ה- 90. תוצאות נוספות שנבדקו היו לידה לפני שבוע 37 להריון, דיסטוציה של הכתף או טראומה בלידה, צורך בטיפול נמרץ לילוד, היפרבילירובינמיה ופרהאקלמפסיה.

התוצאות הראשוניות של המחקר, אשר פורסמו בירחון New England Journal of Medicine בשנת 2008, מצאו קשרים חזקים והמשכיים בין רמות הגלוקוז האימהיות ובין משקל לידה מוגבר ורמות מוגברות של C-peptide בחבל הטבור.

בניתוחים הנוכחיים, החוקרים מצאו כי ההימצאות של מקרוזומיה בקרב 17,244 נשים ללא השמנת יתר וללא סוכרת הריונית עמדה על 6.7% (1,147 נבדקות), בהשוואה ל- 10.2% בקרב נשים ללא השמנת יתר שסבלו מסוכרת הריונית, 13.6% בנשים עם השמנת יתר ללא סוכרת, ו 20.2% עבור נשים עם השמנת יתר וסוכרת הריונית.

בשימוש בקבוצת הנשים ללא השמנת יתר וללא סוכרת הריונית כקבוצת השוואה, החוקרים מצאו כי האחוזים האמיתיים של מקרוזומיה היו משמעותית גבוהים יותר בקרב נשים עם סוכרת הריונית ללא השמנת יתר ובקרב נשים עם השמנת יתר ללא סוכרת הריונית ועם סוכרת הריונית (עלייה של 25%, 41% ו 33% מן הערכים המצופים, בהתאמה).

בניתוח השני, החוקרים בדקו תת קבוצה של 11,526 נבדקות (49.4% מכלל העוקבה) שהיו בעלות ערכי גלוקוז בצום של 79 מ"ג/ד"ל ומטה, ותת קבוצה של 596 נבדקות עם סוכרת הריונית מתוך נשים אלו.  סוכרת הריונית הוגדרה עפ"י הנחיות ה- International Association of Diabetes in Pregnancy Study Groups Consensus Panel ערך אחד או יותר של גלוקוז בדם לאחר מבחן סבילות לגלוקוז פומי של 91 מ"ג/ד"ל ומעלה לאחר שעת צום אחת, או 153 מ"ג/ד"ל ומעלה לאחר שעתיים צום.

מתוצאות הניתוח עולה כי בקרב כלל הנבדקות עם רמות גלוקוז בצום של 79 מ"ג/ד"ל ומטה, היפראינסולינמיה של העובר, סך קפלי עור מעל לאחוזון ה- 90 (מדד הקשור בהיפראינסולינמיה עוברית), ולידה מוקדמת היו משמעותית יותר נפוצים בתת קבוצת הסוכרת ההריונית.  לא נראו הבדלים משמעותיים במשקל לידה מעל האחוזון ה- 90, בהיפוגליקמיה, בשיעורי הניתוחים הקיסריים או בפרה-אקלמפסיה.

בתת הקבוצה של נשים עם סוכרת הריונית ורמות גלוקוז בצום של 79 מ"ג/ד"ל ומטה, תדירות התוצאות הקיצוניות נטתה להיות דומה לזו בקרב כלל נבדקות העוקבה, והייתה משמעותית נמוכה יותר מזו שנמצאה בקבוצת הסוכרת ההריונית שכללה את אותן נשים עם רמות גלוקוז בצום של 79 מ"ג/ד"ל.

לדברי המומחים, ממצאי שני הניתוחים בפרט וממצאי HAPO בכלל מצביעים על כך שסטנדרטים יותר עקביים עבור אבחנת סוכרת הריונית וניהולה עשויים לשפר תוצאות של נשים הרות עם סוכרת הריונית.

הם מוסיפים כי המסקנה החשובה העולה ממחקר זה ודומים לו היא כי הסיכון היחסי לתוצאות קיצוניות סביב הלידה למעשה היה בעל ערך סף נמוך יותר ממה שהיה נהוג לחשוב.  ממצא זה מצביע על כך שקריטריוני אבחנת סוכרת הריונית ישתנו בעתיד, והמומחים מקווים כי השינוי יהיה לטובה.

מתוך הכנס ה- 70 של ה- American Diabetes Association, שנערך ביוני 2010, באורלנדו, ארה"ב.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות? (Ann Oncol)

    האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות? (Ann Oncol)

    מחקר פרוספקטיבי רב-מרכזי אישר כי אף אלקטרוני עשוי לזהות בצורה מדויקת סרטן ריאות בחולים הסובלים מהמחלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Oncology. במדגם הוולידציה, מודל אף אלקטרוני חדש הדגים רגישות של 94% וסגוליות של 63% לזיהוי ממאירויות ריאתיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מערכת אף אלקטרוני מציעה כלי מבטיח, לא-פולשני, לזיהוי […]

  • מעכבי IL-5 עשויים לשמש כחלופה לסטרואידים בטיפול בחולים עם תסמונת DRESS (מתוך JAMA Dermatol)

    מעכבי IL-5 עשויים לשמש כחלופה לסטרואידים בטיפול בחולים עם תסמונת DRESS (מתוך JAMA Dermatol)

    מסדרת מקרים רטרוספקטיבית עולה כי טיפול במעכבי IL-5 הפחית את רמות אאזנופילים ולווה בשיפור התוצאות הקליניות בחולים עם אבחנה של תסמונת DRESS (או Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms), ללא אירועים חריגים או סיבוכים אוטואימוניים ארוכי-טווח, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. החוקרים השלימו סדרת מקרים רטרוספקטיבית שכללה 16 חולים שטופלו […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מסייע במניעת עליה חוזרת במשקל הגוף לאחר ניתוח בריאטרי (BMC Endocrine Disorders)

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מסייע במניעת עליה חוזרת במשקל הגוף לאחר ניתוח בריאטרי (BMC Endocrine Disorders)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Endocrine Disorders עולה כי טיפול במשך 12 חודשים באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1, כולל Liraglutide או Semaglutide, סייע למטופלים בירידה של כמעט כל המשקל שהעלו בחזרה לאחר ניתוח בריאטרי. המחקר הרטרוספקטיבי, חד-מרכזי, בחן את היעילות והבטיחות של 12 חודשי טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 בחולים עם עליה חוזרת במשקל […]

  • גישה ליבראלית למתן מנות דם אינה מפחיתה את הסיכון להיפוקסמיה בפגים (Archives of Disease in Childhood-Fetal & Neonatal Edition)

    גישה ליבראלית למתן מנות דם אינה מפחיתה את הסיכון להיפוקסמיה בפגים (Archives of Disease in Childhood-Fetal & Neonatal Edition)

    בתינוקות עם משקל לידה נמוך באופן קיצוני לא תועדו הבדלים בהיפוקסמיה לסירוגין או תוצאות נוירו-קוגניטיביות לאחר 24 חודשים עם גישה ליבראלית או גישה מגבילה למתן עירוי כדוריות דם אדומות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Archives of Disease in Childhood-Fetal & Neonatal Edition. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר ETTNO שכלל 554 תינוקות עם […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Cabozantinib לטיפול בגידולים נוירו-אנדוקריניים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Cabozantinib לטיפול בגידולים נוירו-אנדוקריניים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Cabozantinib (קבומטיקס) למבוגרים וילדים בגילאי 12 שנים ומעלה עם אבחנה של גידול נוירואנדוקריני ממויין היטב, לאחר טיפול קודם, ממקור לבלב או חוץ-לבלב.  באופן ספציפי, האישור תקף לאלו עם גידול גרורתי, מתקדם-מקומית, או לא נתיח. האישור הנוכחי מבוסס על נתוני הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי תגובה כוללת […]

  • שימוש בקנאביס בחולים עם גסטרופרזיס מלווה בעליה בהיקף הפניות לקבלת שירותים רפואיים (Am J Gastroenterol)

    שימוש בקנאביס בחולים עם גסטרופרזיס מלווה בעליה בהיקף הפניות לקבלת שירותים רפואיים (Am J Gastroenterol)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology עולה כי נרשמה עליה בהיקף השימוש בקנאביס בחולים עם גסטרופרזיס ומלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון ואשפוזים, אך לצד ירידה בשיעור בדיקות גסטרוסקופיה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות רבות באשר לתועלת האפשרית של קנבינואידים להקלה על תסמיני גסטרופרזיס, כאשר הבטיחות שלהם לא נבחנה היטב, למרות […]

  • פורמולה מועשרת פרוביוטיקה עשוי להפחית את הסיכון לביטויים אלרגיים בילדים עם אלרגיה לחלב (Clinical Nutrition)

    פורמולה מועשרת פרוביוטיקה עשוי להפחית את הסיכון לביטויים אלרגיים בילדים עם אלרגיה לחלב (Clinical Nutrition)

    בילדים עם אלרגיה לחלב פרה אשר קיבלו פורמולה לאחר פירוק נרחב של קזאין ומועשרת ב-Lactobacillus rhamnosus GG תועדו שיעורי היארעות נמוכים יותר של ביטויים אלרגיים דוגמת אקזמה, אורטיקריה, אסתמה ותגובה עינית או אפית, לצד סיכוי גבוה יותר לפתח עמידות חיסונית לאלרגן, בהשוואה לאלו שקיבלו פורמולות אחרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical […]

  • חשיפה לאוזון בגיל צעיר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בילדים (JAMA Netw Open)

    חשיפה לאוזון בגיל צעיר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בילדים (JAMA Netw Open)

    חשיפה רבה לאוזון במהלך השנתיים הראשונות לחייהם מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות אסתמה וצפצופים בגילאי 4-6 שנים, גם באזורים עם ריכוזים יחסית נמוכים של אוזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו ניתוח רב-מרכזי שהתבסס על נתונים מתכנית להערכת ההשפעה של השפעות סביבתיות על בריאות הילד; 1,188 ילדים משש ערים בארצות […]

  • משלב Rituximab עם Cyclophosphamide בטוח לשימוש בילדים (מתוך כנס CARRA)

    משלב Rituximab עם Cyclophosphamide בטוח לשימוש בילדים (מתוך כנס CARRA)

    מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance עולה כי בילדים שקיבלו טיפול משולב ב-Rituximab עם Cyclophosphamide כנגד מחלה ריאומטית תועד שיפור קליני עם סיכון נמוך לאירועים חריגים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שההנחיות הקליניות ממליצות על מתן Rituximab או Cyclophosphamide כנגד ביטויים חמורים של וסקוליטיס סיסטמי או מחלת רקמת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה