האם צריכת שוקולד מביאה לירידה ברמות כולסטרול בדם? (Am J Clin Nutrition)

ממטה-אנליזה חדשה עולה כי צריכת שוקולד עשויה להביא לירידה ברמות הכולסטרול בדם בחלק מהמטופלים.

עם זאת, אין להתייחס לממצאים אלו כאל היתר לזלול שוקולד. שוקולד מסייע רק למטופלים עם גורמי סיכון למחלת לב, ורק כאשר מדובר בצריכת שוקולד בכמות בינונית.

מספר מחקרים הצביעו על התועלת האפשרית של צריכת שוקולד. רק מחקר אחד שפורסם במרץ מצא כי בקרב 19,300 משתתפים, באלו שאכלו את כמויות השוקולד הגבוהות ביותר תועד לחץ דם נמוך יותר עם שכיחות נמוכה יותר של אירועי שבץ והתקפי לב במהלך עשר השנים הבאות. עם זאת, בדומה לסקירה החדש, למחקר ההוא יש חסרונות; ההבדל בין הצריכה הגבוהה ביותר והצריכה המעטה ביותר נע סביב 6 גרם .

בסקירה הנוכחית החוקרים ערכו חיפוש בספרות הרפואית אחר מחקרים שבחנו כיצד קקאו משפיע על רמות השומנים בדם. הם זיהו 8 מחקרים שכללו 215 משתתפים. כאשר אספו את הנתונים, החוקרים מצאו כי צריכת קקאו הביאה לירידה ברמות LDL בסדר גודל של 6 מ"ג לד"ל וירידה בכולסטרול כללי באותו סדר גודל. עם זאת, לקקאו לא הייתה השפעה על כולסטרול בשלושת המחקרים באיכות הגבוהה ביותר.

מניתוח נוסף של הממצאים עלה כי רק במשתתפים שצרכו כמויות מעטות (כ-260 מ"ג של פוליפנולים, או פחות) זכו להשפעה המועילה של קקאו על רמות הכולסטרול בדם; באלו שצרכו כמות גדולה יותר לא תועדה תועלת.

בנוסף, החוקרים מצאו כי משתתפים בריאים לא זכו להשפעה המועילה של קקאו על רמות הכולסטרול בדם, אך באלו עם גורמי סיכון למחלות לב, דוגמת סוכרת, חלה ירידה בערכי LDL ובכולסטרול הכללי בסדר גודל של כ-8 מ"ג לד"ל.

החוקרים מסכמים וכותבים כי צריכת שוקולד בכמות מתונה מסייעת במניעת ערכי כולסטרול גבוהים באוכלוסיות מסוימות. הם קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא.

Am J Clin Nutrition 2010

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת מאת דלית וייסמן, עורכת מדור תזונה:

אני סבורה שההערות והמסקנות המדווחים, על ידי אלה שחקרו וביצעו את ניתוח העל (אודות ההשפעה של מינונים שונים שוקולד על פרופיל השומנים) הם פרוש נכון של הממצאים.

יש לשים לב כי הממצאים מתייחסים להשפעה של עד 4 חודשי התערבות. ולמעשה בצריכה כרונית של שוקולד, כמו בחיים האמיתיים, אין לנו תשובות לגבי ההשפעה על פרופיל השומנים.  

מינון הקקאו או יותר נכון הפוליפנולים שנמצא יעיל בהפחתת LDL כולסטרול מוכל במנה של 8 קוביות שוקולד מריר (33 גרם לערך, ערך קלורי 172 קק"ל) ויכול להיות משולב במסגרת של תזונה מאוזנת.

למרות שצריכת שוקולד על פי ממצאי המחקר, לא תרמה להשפעה דומה בפרופיל השומנים בקרב אנשים בריאים ללא גורמי סיכון לתחלואה לבבית,  היא גם לא תרמה להרעה ברמות השומנים בדם.  מחקר זה מדגיש ומחזק כמדומני את אחד מעקרונות המפתח במקצוע התזונה מתינות, ומדתיות בהתנהגות האכילה  .(Moderation)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היחס בין AST ו-ALT עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה בחולים עם נזק כבדי משנית לאלח-דם

    היחס בין AST ו-ALT עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה בחולים עם נזק כבדי משנית לאלח-דם

    מדד De Ritis Ratio, הוגדר כיחס בין ריכוז AST ל-ALT בדם, מנבא בצורה יעילה את הסיכון לתמותה בתוך 30 ימים של חולים עם נזק כבדי משנית לאלח-דם, כאשר יחס גבוה מ-1 מנבא סיכון מוגבר לתמותה ויחס של עד 1 מעיד כי אין עליה בסיכון לתמותה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eClinicalMedicine. המחקר הרטרוספקטיבי […]

  • האם לטיפול ב-Semaglutide השפעה על הסיכון לאובדן ראיה בחולי סוכרת?

    האם לטיפול ב-Semaglutide השפעה על הסיכון לאובדן ראיה בחולי סוכרת?

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים חוקרים מטאיוואן על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Semaglutide בחולי סוכרת מלווה בעליה משמעותית בסיכון ל-NAION (או Nonarteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy) בהשוואה לחולים המטופלים בתרופות לסוכרת ממשפחות אחרות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי נערך בין אוקטובר 2019 ועד דצמבר 2023 והתבסס על נתונים ממאגר רישום רפואי אלקטרוני […]

  • דלקת לבלב חדה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בטווח הארוך

    דלקת לבלב חדה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בטווח הארוך

    דלקת לבלב חדה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בטווח הארוך, בפרט בחולים עם דלקת לבלב שאינה על-רקע אבני מרה ודלקת לבלב חדה בדרגה חמורה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת United European Gastroenterology Journal. הסיכון המוגבר לתמותה נותר לאורך למעלה מעשר שנים לאחר השחרור מבית החולים. במסגרת מחקר העוקבה הארצי ביקשו החוקרים לבחון את שיעורי […]

  • התועלת של טיפול בחסר ברזל בחולים עם אי-ספיקת לב

    התועלת של טיפול בחסר ברזל בחולים עם אי-ספיקת לב

    בחולים עם אי-ספיקת לב וחסר ברזל שקיבלו טיפול תוך-ורידי בברזל תועדו שיעורים נמוכים יותר של תמותה קרדיווסקולארית או אשפז בשל אי-ספיקת לב, אך תוצאות מחקר FAIR-HF2 לא היו מובהקים סטטיסטית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. עם זאת, כאשר ממצאי המחקר שולבו במטה-אנליזה עם תוצאות חמישה מחקרים קודמים, תועדו יתרונות חשובים למטופלים, כך […]

  • ריכוז נמוך של sNRP-1 מנבא דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2

    ריכוז נמוך של sNRP-1 מנבא דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism עולה כי רמות נמוכות של sNRP-1 (או Soluble Neuropilin-1) נקשרו עם דיכאון בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2, כאשר הקשר נותר עקבי בכל קבוצות הגיל. מחקר החתך נועד לבחון את הקשר בין רמות sNRP-1 ובין דיכאון ב-837 מבוגרים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2 […]

  • בדיקת קטונים בדם טובה יותר מבדיקת שתן בנשים עם סוכרת הריונית

    בדיקת קטונים בדם טובה יותר מבדיקת שתן בנשים עם סוכרת הריונית

    בדיקה להערכת קטונים בדם לפני ארוחת בוקר, צהריים וערב זיהתה מספר גדול יותר של אירועי קטוזיס לעומת בדיקת קטונים בשתן בנשים עם סוכרת הריונית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hormones. נוכחות קטונים בבדיקת דם בצום עמדה בקורלציה הדוקה עם נוכחות קטונים לפני ארוחת צהריים וערב, עדות לצורך בניטור מקיף יותר. נשים עם סוכרת הריונית […]

  • דיאטת DASH מלווה בסיכון מופחת לממאירות מעי גס ורקטום

    דיאטת DASH מלווה בסיכון מופחת לממאירות מעי גס ורקטום

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הקפדה על דיאטת DASH (או Dietary Approaches to Stop Hypertension) עם דגש על צריכת פירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזים ומוצרי חלב דלי-שומן – מלווה בירידה של 19% בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, עם השפעה מגנה בולטת יותר בגברים לעומת נשים. […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך