אמפיזמה קלה קשורה לאי ספיקה דיאסטולית תת-קלינית של חדר שמאל (מתוך NEJM)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של ירחון New England Journal of Medicine (NEJM) עולה כי מדדים של מילוי חדר שמאל ותפוקת הלב, אולם לא מקטע הפליטה של חדר שמאל, קשורים ביחס הפוך לדרגת האמפיזמה וחסימת דרכי האוויר באוכלוסייה ללא מחלת לב קלינית או מחלת ריאות חמורה. הנבדקים משתייכים לעוקבה המרכזית של מחקר ה-Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) המבוסס-קהילה.

החוקרים מסבירים כי החומרה של פגיעה המודינמית לבבית וזו של מחלה ריאתית היו קשורות באופן ליניארי, וזאת לאורך טווח הנע ממבנה ותפקוד ריאתיים תקינים ועד לחסימה בינונית-קשה של דרכי האוויר ואמפיזמה. לדבריהם, ממצא זה מצביע על כך ששינויים המודינמיים תת-קליניים מתרחשים באמפיזמה קלה ובחסימה קלה של דרכי האוויר. הם מציינים כי ממצאים אלו היו בלתי תלויים באם הנבדקים היו מעשנים או עישנו בעברם.

התפקוד הלבבי הוערך באמצעות בדיקות דימות של תהודה מגנטית (MR) לבבית, וחומרת האמפיזמה נמדדה בשטחי הריאות של סריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT) לבבית על פי אלגוריתמים אשר אינם משמשים על פי רוב בעשייה הקלינית.

לדברי החוקרים, נצפה קשר די חזק בין אמפיזמה ובין הנפח הסוף-דיאסטולי בחדר שמאל (Left Ventricular End-Diastolic Volume, LVEDV) אולם לא נצפה כל קשר בין אמפיזמה ובין מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם מוסיפים כי מגמה זו תהיה עקבית גם עם אי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור.

ההשפעות של אמפיזמה מתקדמת ומחלה ריאתית חסימתית כרונית (COPD) קשה על הלב הינן מבוססות, אולם ההשפעות של הריאות על הלב (ובמיוחד על סוג זה של אי ספיקה דיאסטולית) הופיעו מוקדם מן הצפוי. הדבר מוביל לכך שישנם אנשים עם דרגה טריוויאלית של מחלה ריאתית אשר יפתחו בסופו של דבר פגיעה משמעותית בתפקוד הלבבי שלהם, מוסיפים החוקרים.

לטענת החוקרים, ישנה חשיבות רבה לבצע בדיקות מתאימות לאדם המתייצג בתמונה הקלאסית עם קוצר נשימה במאמץ. האבחנה המבדלת צריכה לכלול הן אתיולוגיות לבביות והן אתיולוגיות לבביות, הם מדגישים, כך שבדיקת תפקודי ריאות הינה מתאימה בהקשר זה. כהערת צד, הם מציינים כי ספירומטריה הינה זולה, קלה לביצוע ובטוחה. עם זאת, לא נמצא קשר חזק במיוחד בין כמות האמפיזמה בסריקות ה-CT ובין בדיקת תפקודי הריאות. לפיכך, הרס של רקמת הריאה, כפי שנמדד באמצעות אחוז האמפיזמה בסריקות ה-CT, הינו מדד רגיש יותר בעיניהם.

למעשה, החוקרים מזכירים כי במחקרם זה נכללו גם חולים עם תוצאות תקינות בספירומטריה אולם עם עדות לאמפיזמה ב-CT. לדבריהם, בעשייה הקלינית ניתן לראות חולים כאלו יותר ויותר. אין משמעות הדבר שעל כל החולים לעבור בדיקת CT, הם מבהירים, אולם בחולה ללא אתיולוגיה ברורה ניתן לשקול זאת.

עוקבת המחקר כללה 2,816 חולים לבנים, אפרו-אמריקאים, היספאניים ואסיאתיים, בגילאי 45 עד 84 שנים, אשר נרשמו בין השנים 2004 ו-2006 למחקר-בת פרוספקטיבי של מחקר ה-MESA, ולא סבלו ממחלה קרדיווסקולארית ניכרת קלינית או מעדות למחלת ריאות רסטריקטיבית.

בניתוח רב-משתני, מצאו החוקרים כי על עלייה של 10 נקודות אחוז בחומרת האמפיזמה עמדה בקורלציה לצניחה משמעותית ב-LVEDV, בנפח הסוף-סיסטולי של חדר שמאל (LVESV), בנפח הפעימה של חדר שמאל, בתפוקת הלב ובמסת חדר שמאל, אולם לא נצפתה השפעה משמעותית על מקטע הפליטה של חדר שמאל (LVEF).

כמו כן, כל עלייה של עשר נקודות אחוז ביחס ה-FEV1/FVC עמד בקורלציה באופן בלתי תלוי עם עלייה של 1.7 mL ב-LVEDV (p = 0.005), עלייה של 1.5 mL בנפח הפעימה של חדר שמאל (p < 0.001), וקפיצה של 0.10 L/min בתפוקת הלב (p = 0.002), אולם לא נצפו שינויים משמעותיים ביתר המדדים הלבביים.

במאמר מערכת שפורסם באותו גיליון ואשר מתייחס לפרסום הדברים, טוען מומחה בתחום כי שלושה ממצאים חשובים אשר דווחו במחקר האמור מאירים באור חדש את התופעה של נפחים קטנים של חדר שמאל בחולי COPD.

ראשית, מחקר גדול זה המבוסס על אוכלוסייה מספק לדברי המומחה ראיות חזקות לכך שנפח חדר שמאל ונפח הפעימה אכן ירודים בחולי COPD. שנית, מראה המחקר כי ירידה זו קשורה באחוז האמפיזמה ובמידת החסימה של דרכי האוויר. ולבסוף, על ידי ההדגמה כי קשרים אלו היו ליניאריים באוכלוסיית המחקר, מציע המחקר כי אפילו שלבים מוקדמים של COPD משפיעים על נפח הפעימה ועל גודל החדר השמאלי.

המומחה מציין כי ההשפעה של אמפיזמה על תפוקת הלב הייתה מוגבלת במחקר של נבדקים א-תסמיניים, אולם יתכן והיא ניכרת יותר בקרב חולים עם מחלת ריאות חמורה או במהלך פעילות גופנית. השאלה הינה לדבריו שמא הדימיון הקליני המרשים בין COPD ובין אי ספיקת לב כרונית עשוי להיות מוסבר באופן חלקי על ידי גורם המשותף לשתי מחלות אלו- תפוקת לב ירודה.

N Engl J Med 2010; 362:217-227

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    בחולים עם יתר לחץ דם לא-מטופל או לא-מאוזן שהחלו טיפול תרופתי מונותרפי לאיזון לחץ דם במהלך החודש הראשון לאחר האבחנה תועד סיכוי גבוה יותר להשגת איזון לחץ דם בתוך שישה חודשים, בהשוואה לאלו שהחלו בטיפול בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hypertension. למרות שאיזון לחץ הדם נשמר לאורך 30 חודשים, בלמעלה מ-30% […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • חשיפה של תינוקות שנולדו מוקדם לאנטיביוטיקה עשויה להשפיע על התפקוד הריאתי בילדות

    חשיפה של תינוקות שנולדו מוקדם לאנטיביוטיקה עשויה להשפיע על התפקוד הריאתי בילדות

    בתינוקות שנולדו מוקדם ונחשפו למחזורי טיפול אנטיביוטי מרובים סביב הלידה תועדה ירידה בתפקוד הריאתי וסיכון מוגבר לאירועי אסתמה בגיל בית-ספר , בהשוואה לאלו עם חשיפה מעטה יותר לטיפול אנטיביוטי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מדגם המחקר כלל 3,820 תינוקות שנולדו לאחר 22-36 שבועות היריון ובמשקל לידה נמוך (פחות מ-1500 גרם); התינוקות […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

  • חשיפה לעובש בבית מעלה את הסיכון לדלקת ריאות מרגישות יתר

    חשיפה לעובש בבית מעלה את הסיכון לדלקת ריאות מרגישות יתר

    סדרת מקרים גדולה מצפון טקסס זיהתה עובש ביתי כגורם הפיך להתפתחות דלקת ריאות מרגישות יתר (Hypersensitivity Pneumonitis), כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת PLoS One. שינויי אקלים ודפוסי מזג אוויר קיצוני מעודדים התפתחות עובש, בעוד שהסרת העובד עשויה להביא לשיפור התוצאות. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 231 משתתפים (גיל ממוצע של 62.9 שנים, 40.7% גברים) עם […]

  • האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    ניטור תסמינים מרחוק באמצעים אלקטרוניים להערכת תוצאים לפי דיווח מטופלים לווה בהפחתת היקף האשפוזים בשיעור של 19% לאחר שלושה חודשים ובהיקף של 13% לאחר שישה חודשים בחולים עם מחלה ממארת תחת טיפול סיסטמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. התועלת של אמצעי ניטור מרחוק תועדה במגוון אוכלוסיות חולים, כולל אלו המתגוררים […]

  • הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    במבוגרים עם נטייה גנטית משמעותית לסוכרת מסוג 2 הצופים בטלוויזיה במשך פחות משעה ביום הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בתוך עשור היה נמוך יותר בהשוואה לאלו ללא נטייה גנטית משמעותית אשר צפו בטלוויזיה במשך שעתיים ויותר בכל יום, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. מחקר העוקבה נועד לבחון את הקשר […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך