דלקת אספטית של קרום המוח על-רקע טיפול ב-IVIg (מתוך J Clin Med)

 דלקת אספטית של קרום המוח (Aseptic Meningitis) הינה תופעת לוואי לא-נפוצה אך משמעותית של טיפול ב-IVIg (Intravenous Immunoglobulin) ובסקירה חדשה שפורסמה בכתב העת Journal of Clinical Medicine מדווחים חוקרים מפולין כי בספרות הרפואית ישנם 44 מקרים מדווחים של תופעת לוואי זו.

 ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי IVIg אושר לטיפול במגוון מחלות, במינונים שונים. בעוד שמינונים נמוכים משמשים לרוב כטיפול חליפי בחולים עם חסר נוגדנים, מינונים גבוהים משמשים למגוון מחלות, כולל ITP (Immune Thrombocytopenic Purpura), תסמונת גיליאן ברה, CIDP (Chronic Inflammatory Demyelinating Polyneuropathy), מחלת קוואסקי, מיאסתניה גרביס ולופוס, כמו גם במצבי חסר חיסוני. מחקרים לאחרונה הציעו כי הטיפול עשוי לשמש גם בחולים עם COVID-19.

 מהנתונים בספרות עולה כי עד 40% מעירויי IVIg צפויים להוביל לאירועים חריגים, כאשר מרבית תופעות הלוואי הן קלות ואינן מסכנות חיים. אחת מתופעות הלוואי של הטיפול הינה דלקת אספטית של קרום המוח, אשר עשויה להתפתח ב-0.0.67% מכלל מחזורי הטיפול, עם היארעות גבוהה במיוחד כאשר IVIg ניתן לטפול בחולים עם תסמונת גיליאן ברה.

 בסקירה הנוכחית השלימו החוקרים חיפוש מקיף במאגרי PubMed לזיהוי מאמרים שפורסמו עד חודש אפריל בשנת 2022. הסקירה כללה בסופו של דבר 72 מאמרים מתאימים, אשר ענו על הקריטריונים של הסקירה.

 נכון לאפריל השנה תועדו 44 מקרים של דלקת אספטית של קרום המוח על-רקע IVIg במאמרים שפורסמו בשפה האנגלית. הגיל החציוני של החולים עמד על 22.4 שנים, כאשר מעט יותר ממחציתם (54.50%) היו ילדים עד גיל 14 שנים. לאור זאת, יש להדגיש את היארעות תופעת הלוואי בקרב רופאי ילדים.

 דלקת אספטית של קרום המוח הינה אבחנה שבשלילה, לאחר שלילת זיהום חיידקי, נגיפי או פטרייתי. קיים אתגר באבחנה של מצב זה, מאחר והממצאים הקליניים ובנוזל השדרה עשויים להיות דומים לאלו המופיעים בחולים עם דלקת זיהומית של קרום המוח.

 באשר לאפשרויות מניעת דלקת אספטית של קרום המוח משנית ל-IVIg, אחד המחקרים הציע כי מתן הטיפול בקצב איטי והקפדה על הידרציה טובה עשויים לסייע בהפחתת הסיכון לתופעת הלוואי. אמצעים אלו עשויים לסייע גם במניעת תרומבוזיס ואי-ספיקת כליות. עוד מדווח כי יש לעקוב אחר לחץ הדם ותוצרי שתן בזמן מתן הטיפול. ההמלצה היא להקפיד על מתן IVIg בקצב של עד 6 גרם/שעה ובמיהול של 3%.

 מאחר ודלקת אספטית של קרום המוח הינה בעיקרה אבחנה שבשלילה, חשוב לשלול מרכיב זיהומי כתורם לתסמינים של החולים. התסמינים לרוב מוקלים זמן קצר לאחר הפסקה מיידית של הגורם האחראי ועם טיפול תסמיני למשך יומיים או שלושה. לעיתים ניתן טיפול אנטי-מיקרוביאלי אמפירי ב-Ceftriaxone כאמצעי זהירות עם הפסקת הטיפול לאחר חזרת תרביות דם שליליות. הטיפול בדלקת אספטית של קרום המוח מבוסס בעיקר על הקלה בתסמינים, דהיינו, נוגדי-בחילה במקרה של בחילות ומשככי כאבים להקלה על כאבי ראש.

 החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שדלקת אספטית של קרום המוח אינה נפוצה, יש לקחת בחשבון אפשרות זו כתופעת לוואי מאוחרת של עירוי IVIg. הביטוי הקליני לעיתים קרובות אינו חד-משמעי וקיים אתגר אבחנתי. בדיקת נוזל השדרה מהווה צעד קריטי בקביעת האבחנה הנכונה ומתן טיפול הולם. הטיפול מבוסס על הפסקת הטיפול עם מתן טיפול להקלה על התסמינים.

 

J Clin Med, 2022

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה