ההשפעה של עירוי שלייתי על מדדים המודינמיים בפגים (Eur J Pediatr) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות התועלת האפשרית של עירוי שלייתי, גישה זו עשויה לשנות את המדדים ההמודינמיים ולהשפיע לרעה על תפקוד שריר הלב של פגים.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות הצטברות עדויות באשר להשפעות החיוביות של טכניקות עירוי שלייתי, אין די נתונים אודות ההשפעות של גישת טיפול זו על מדדים המודינמיים ותפקוד שריר הלב בפגים. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את התפקוד החדרי והמדדים ההמודינמיים לאחר טכניקות שונות של עירוי שלייתי, ניתוק מאוחר של חבל הטבור, חליבת חבל הטבור המנותק או חליבת חבל הטבור השלם.

 

מדגם המחקר כלל 64 תינוקות שיולדו בניתוח קיסרי או לידה נרתיקית וחולקו באקראי לחליבת חבל טבור מנותק (20-30 ס”מ), חליבת חבל טבור שלם, או ניתוק מאוחר של חבל הטבור (30-60 שניות).

 

אקו-לב פונקציונאלי הושלם ביום 1 ו-3 לחייהם של 57 פגים.

 

התוצא העיקרי היה מדדי זרימה בווריד נבוב עליון בתינוקות שקיבלו עירוי שלייתי במהלך 24 השעות הראשונות לחיים ובין 64-72 שעות. תוצאים משניים כללו מדדים המודינמיים קליניים ואקו-קרדיוגרפיים אחרים ותפקוד שני החדרים בתינוקות אלו.

 

מבין 196 פגים שנולדו עד שבוע 32 להיריון בתקופת המחקר בין ינואר 2021 ועד אוגוסט 2021, 57 תינוקות התאימו למחקר ושרדו עד לבדיקה השנייה. המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש הקבוצות, כאשר באלו בזרוע ניתוק מאוחר של חבל הטבור תועדה זרימה גבוהה יותר משמעותית בווריד הנבוב העליון ותפקוד סיסטולי נמוך יותר של חדר ימין במהלך 24 השעות הראשונות לחיים. ממצאים אלו נעלמו ביום 3 לחיים.

 

בקרב התינוקות שעברו גישות שונות של עירוי שלייתי תועדו ריכוזי המוגלובין דומים, חום גוף זהה באשפוז ולחץ דם ממוצע דומה במהלך 24 השעות הראשונות לחייהם.

 

ממצאי המחקר מעידים כי למרות היתרונות של עירוי שלייתי, יש לקחת בחשבון את ההשפעה של גישת טיפול זו על מדדים המודינמיים והשפעה שלילית על תפקוד שריר הלב בפגים.

 

Eur J Pediatr, Sep 21, 2022

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי

למרות ההמלצה של האמריקאים כפי שנכתבה ב-NRP מהדורה 8 של ניתוק מושהה של חבל הטבור בפגים והתנגדות לחליבת חבל הטבור בפגים אלה, עדיין לא כל בכל העולם תמימי דעים לגבי המלצה זו. למשל, ביפן ישנה המלצה כן לחלוב את חבל הטבור בפגים קטנים. מחקר זה מעלה שאלות לגבי השפעות המודינמיות שעלולות להיות לשלושה סוגים של עירוי שלייתי לפגים קטנים. הראשון, ניתוק מושהה של חבל הטבור ל-30-60 שניות (הפרקטיקה הנהוגה גם בארץ). השני חליבת חבל הטבור בעודו מחובר לשלייה והשלישי חליבת חבל הטבור כאשר הוא מנותק מהשלייה. מבחינה המודינמית, נמצא כי הניתוק המושהה של חבל הטבור גרם לעליה בזרימת הדם ב-SVC וחמור מכך לירידה בתפקוד של חדר ימין לעומת הקבוצות האחרות. הדבר לא היה מלווה בעלייה בשכיחות הדימומים המוחיים וכן ההשפעה חלפה כעבור 3 ימים. ביקורת על העבודה הזו יכולה להיות כי היא לא כללה קבוצה של פגים ללא עירוי שילייתי. בכל מקרה עלינו לשים לב למדדים ההמודינמיים של פגים שטופלו בניתוק מושהה של חבל הטבור ובעיקר לתפקוד חדר ימין.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    בנשים לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (תסמונת Asherman Syndrome) שלושה גורמים עשויים לנבא את הסיכוי ללידת חי, כולל שיפור בדימום וסתי, עובי רירית רחם לאחר-ניתוח ועדות להידבקויות חוזרות בדרגה מינימאלית בבדיקת היסטרוסקופיה חוזרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Fertility & Sterility. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון גורמים בלתי-תלויים העשויים להשפיע על סיכויי לידת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה