אכילה, סביבה, חברה ומה שביניהן – מאמר אורח מאת ד”ר דנה איבנקובסקי וכקמן, דיאטנית קלינית, שירותי בריאות כללית מחוז דרום

השבוע חל שבוע התזונה בסימן “תזונה בריאה- לעשות טוב לנו ולסביבה”. הקשר בין התזונה לסביבה שלנו הוא למעשה דו כיווני, אנחנו משפיעים על הסביבה והסביבה משפיעה על האכילה שלנו. בימי קדם השפעת הסביבה על המזון הייתה מובהקת וישירה, שכן אז הסביבה האקולוגית הפיקה עבור אבותינו את המזון כתלות בעונות השנה, טיב הקרקע ועוד. קשר זה היטשטש עם השנים, וכיום בעולם המתועש הוא חלש יותר. ועדיין, השפעת הסביבה הפיסית, החברתית, התרבותית ואפילו המדינית על המזון והאכילה שלנו היא מכרעת.
תסכימו איתי שהתזונה שלנו  מתאפיינת לא רק בהיבטים ביולוגיים – פיסיולוגיים, אלא גם בהיבטים אישיים, משפחתיים, תרבותיים, חברתיים, גאוגרפיים ואחרים. הרי תאומים זהים שחולקים את אותו מטען גנטי יפתחו עם השנים הרגלי אכילה שונים, כתלות באותם גורמים סביבתיים. בכתבה הזו נתמקד בהיבטים אלו של סביבתנו וההשפעה ההדדית ביניהם לבין התזונה שלנו.
מהם הגורמים החברתיים המשפיעים על האכילה שלנו?

המונח תזונה חברתית (ובאנגלית social nutrition) הוגדר ב 1980 כתחום החוקר גורמים חברתיים, פסיכולוגיים וכלכליים המשפיעים על הרגלי התזונה והאמצעים שבהם ניתן להשפיע על בחירות עתידיות, כך שיבטיחו תזונה בריאה יותר. עם השנים מתחדדת ההבנה כי המצב התזונתי של כל אחד ואחת מאתנו טמון לא רק ברקע הביולוגי ובהתנהגות שלו/ה, אלא גם בהיבטים חברתיים המשפיעים עליו/ה. ניתן להסתכל על רמות שונות של סביבה חברתית ועל יכולת ההשפעה שלנו עליה.

אני והסביבה הקרובה שלי
לסביבה הקרובה ההשפעה המשמעותית ביותר על האכילה שלנו. לכל תרבות מאכלים ומנהגים ייחודיים לה, משפחתנו הקרובה מעצבת את הרגלי האכילה שלנו וחגים, שמחות ואירועים משפיעים נקודתית על האופן בו אנחנו אוכלים. יתרה מזו, לסביבה הפיסית (כמו סידור המטבח, המקרר, המשרד וכו’) יכולת לעצב את האכילה. קרוב לוודאי שאם עוגה תנוח על השיש היא תגמר מהר יותר מאשר אילו הייתה מונחת בתוך הארון או בקופסה סגורה. על הסביבה הקרובה יש לנו את רמת ההשפעה הגדולה ביותר, וכדאי לעשות מאמצים על מנת לעצב אותה באופן כזה שיתמוך במטרות שלנו. אנחנו יכולים לבחור מה ייכנס אלינו הביתה (ומה נשאיר בסופר), איך נסדר את המקרר שלנו, האם נצטייד בבקבוק מים, מה האוכל שאנחנו מחזיקים במשרד, באיזה גודל הצלחת שאנחנו אוכלים וכו’.
אני מזמינה אתכם ואתכן לבחון את הסביבה הקרובה, לבחור דבר אחד קטן שניתן לשנות בה על מנת לשפר את ההרגלים שלכם. למשל, לקנות בקבוק מים רב פעמי שתוכלו לקחת אתכם/ן, לשים את נעלי הספורט ליד הדלת כך שלא תשכחו לצאת להליכה או אפילו לחתוך צלחת ירקות גדולה שתזכיר לכם/ן לאכול אותם בסוף היום.

אני והסביבה הכלכלית שלי
מחקרים רבים מראים כי יש קשר בין מצב כלכלי לבין המזון שאוכלים, באופן כזה שכשהמצב הכלכלי פחות טוב גם ההזנה פחות טובה, והסיבות לכך רבות. על פניו, רמת ההשפעה שלנו על היבט זה של הסביבה היא פחותה, שכן הרבה מהגורמים הללו אינם תוצא ישיר ומיידי של הבחירות והמעשים שלנו, ולא פעם רכישה של מזון בריא יותר היא גם יקרה יותר. יחד עם זאת, עדיין יש באפשרותנו לבחור בצורה מיטיבה יותר, גם אם בסביבה שלי מקובל לאכול מאכלים פחות בריאים או לאמץ הרגלים שאינם מקדמים בריאות. לכל אחד ואחת מאיתנו האפשרות ללכת נגד הזרם, על אף האתגר. דוגמאות יכולות להיות למשל לחתוך פרי לגן המשחקים או להכין כריך במקום לקנות חטיף, לשתות מים במקום מיץ, ובטח שהליכה ברגל אפשרית כחלופה לתחבורה ציבורית. לטווח הרחוק כנראה שאורח חיים בריא יהיה משתלם יותר מבחינה כלכלית, שכן מניעת מחלות זולה בהרבה בהשוואה לטיפול בהן.

אני והסביבה המדינית שלי
לסביבת המגורים שלנו כולל התשתיות, המדיניות התזונתית הנהוגה באזורנו, והחינוך התזונתי אליו אנו נחשפים יש השפעה מכרעת על הבחירות התזונתיות והבריאותיות שלנו. לדוגמא, הקמת פארקים עם שבילים מוצלים או פארקי כושר עירוניים הן דרכים נפלאות בעזרתן הרשות המקומית או העירייה מעודדות פעילות גופנית. בדומה, תוויות המזון האדומות והירוקות בחזית אריזות המזון עוזרות לנו לבחור מזון בריא יותר. פרויקטים של קידום וחינוך לבריאות תורמים להשכלה של כולנו וליכולת לבחור טוב יותר. מכאן שגם על החברה והמדינה מוטלת החובה לשמור על הבריאות של אזרחיה ולהעניק את הקרקע הטובה ביותר לייצר בחירות בריאות, וזאת, מבלי לבטל את האחריות של כל אחד ואחת מאיתנו לבחור כך גם. על אף שאין לנו השפעה ישירה על המדיניות, בהחלט אנו צריכים לפתח מיומנויות שיעזרו לנו להיות צרכנים/ות חכמים/ות יותר, להיות פרו-אקטיביים/ות בקשר לבריאות שלנו ולהעשיר את הידע שלנו.

שבוע התזונה הוא הזדמנות נפלאה להעלות את המודעות לתזונה הבריאה והמקיימת, להשפעה שלה על הבריאות שלנו ולהשפעה הרבה שיש לנו על הבחירות.
בבואנו לעשות שינוי כדאי לזכור ששינוי הוא תהליך, כמו שלא למדנו לרכוב על אופנים ביום אחד, כך גם את הגשמת המטרה שלנו כנראה שלא נשיג ביום אחד. אך בשונה מלימוד רכיבה על אופניים, שם אולי אנחנו סבלניים יותר, כאשר מדובר בהחלטות תזונתיות יש לנו נטייה לדרוש שינוי גדול ומיידי. כדי לא להתייאש, כדאי מראש לתת לעצמנו זמן ומרחב נשימה, להבין כי ההתקדמות לעבר המטרה היא הדרגתית וגם אם הדברים יעשו לאט מהמצופה, העיקר שיעשו בדרך בטוחה ויקדמו אותנו (צעד קטן) לעבר המטרה.

מקור: לינור אללוף, דוברת מחוז דרום

1 תגובה
  1. אתי גונן
    אתי גונן אומר:

    תומכת לחלוטין, יש להעביר מידע ולהנגיש נושא של תזונה מקיימת במשקי הבית. במחקר שלי הוכחתי שזה ניתן גם כשלא ידעו מהי תזונה מקיימת. ישר כח לעוסקים בדבר ד”ר אסתר גונן

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך