הרחבת המרכז הרפואי הרצוג בירושלים: פי שלוש יותר מיטות אשפוז, התמקדות בבריאות הנפש וגריאטריה

המרכז הרפואי הרצוג קרדיט לבית החולים
הועדה המחוזית בירושלים אישרה סופית את תכנית האב השאפתנית, שמקודמת בשנים האחרונות להרחבת המרכז הרפואי הרצוג. לראשונה בתולדותיו, המדינה תסייע להרצוג בתקציב בינוי (של מבנה פסיכיאטריה).

המרכז הרפואי, שקרוי על שם סבת נשיא המדינה הנוכחי ואמו של הנשיא לשעבר (חיים הרצוג ז”ל), הרבנית שרה הרצוג, אשר שימשה כנשיאתו בהתנדבות ובמסירות ארבעים שנה, הוקם בשנת 1894 בתוך חומות העיר העתיקה על ידי אגודת ‘עזרת נשים’. בהמשך, יצא אל מחוץ לחומות העיר העתיקה, ורק אחרי מלחמת ששת הימים עבר למשכנו הנוכחי בשכונת גבעת שאול.

תכנית הרחבתו, שאושרה בועדה המחוזית בירושלים, כוללת הגדלת היקף מיטות האשפוז פי 3,  בעיקר בתחומי בריאות הנפש והגריאטריה האקוטית/פעילה והסדרת כל קמפוס המרכז הרפואי.

כיום עומדים על שטח המרכז הרפואי כמה מבנים: בנין אשפוז מרכזי חדש ע”ש סמסון, שבנייתו הושלמה זה מכבר (ובו ממוקם אגף ההנשמה מהגדולים בעולם, מחלקות שיקום וסיעוד מורכב, אודיטוריום משוכלל ושטחים ציבוריים), בנין מרפאות בריאות הנפש האמבולטוריות ע”ש גלסמן (חדש גם הוא) ואגף ישן.

תוכנית הבינוי משרטטת עיבוי וחיזוק התשתיות הקיימות כיום, וכן בינוי ארבעה מתחמי אשפוז בסטנדרט אדריכלי גבוה, אשר מחוברים ביניהם ברשת כבישים פנימית: מגדל אשפוז המשכי בן 6 קומות, מבנה פסיכיאטריה בן 3 קומות עם 120 מיטות אשפוז, מבנה אשפוז עתידי עם 10 קומות ומבנה מינהל ומחקר.

מתחילים עם מבנה לבריאות הנפש:

מתחם האשפוז הראשון, שבנייתו צפויה להתחיל בקרוב, הוא מבנה בריאות הנפש, שיעמוד בצמוד לבנין המרפאות האמבולטוריות החדש לבריאות הנפש ע”ש גלסמן.

תכנית הבינוי מבוססת על  סטנדרט בנייה גבוה ואיכותי, עם אדריכלות חכמה ועיצוב פנים מסביר-פנים ונעים.

התכנון הוא לבנות חדר מיון מרווח, שטח נרחב לרפואה אמבולטורית – לטיפול יום פסיכיאטרי, אזור השהייה, חדרי טיפול וחדרי התאוששות וארבע מחלקות אשפוז, ובהן 120 מיטות.

עלות הבינוי צפויה להגיע לכ- 100 מיליון דולר, ולראשונה בתולדות ביה”ח העברי הראשון, המדינה תשתתף בעלות הבינוי, שלא תשען רק על כספי תרומות.

לדברי ד”ר יעקב חביב, מנהל המרכז הרפואי הרצוג: “תכניות הפיתוח שלנו מקודמות על רקע פניות של משרד הבריאות ועונות על הגידול בצרכי הקהילה, ודאי בתחומי רפואה שסובלים מחסר חריף: בריאות הנפש וגריאטריה חריפה/פעילה”.

“אלא שמעבר למתן מענה למצוקת האשפוז בישראל כיום, החזון שלנו הוא: להיות פורצי דרך ולספק שירותים חדשניים במרחב ירושלים, ואף בכלל מדינת ישראל – ברמת תפיסת השירות, ובטיפול בחולים המורכבים ביותר. כביה”ח העברי הותיק בארץ, שהוקם במאה ה-19, התבסס במאה ה-20 ומתחדש ומתפתח עד מאוד במאה ה-21, אנו מבקשים להיות חלוציים ולהפוך למרכז בריאות אזורי, המספק בו בזמן – שירותי רפואה, שממוקדים בגיל השלישי, בהנשמה ממושכת ובבריאות הנפש, וגם שירותי רפואה מונעת וקידום בריאות לקהילה”, הוא אומר.

קומפלקס שאין לו אח ורע בישראל: “טיפת זהב” לקשישים ולמתמודדי נפש:

ד”ר חביב מוסיף ומפתיע: “תכנית האב כוללת, בין היתר בינוי של קומפלקס שאין דומה לו בארץ: ‘טיפת זהב’ – מרכז בריאות ומרכז רפואה מונעת – לא רק למטופלי המרכז הרפואי הרצוג, אלא גם לתושבי מרחב ירושלים – קשישים ומתמודדי נפש. אלמלא פרצה המלחמה הנוכחית, היינו מתוכננים בחודשים הקרובים להתחיל בהליכים ראשונים של תחילת בינוי הקומפלקס הייחודי ונושא הבשורה”.

“אני מבקש להודות לצוות המסור הפועל במרכז הרפואי הרצוג מתוך תחושת שליחות, ולשלושה אנשים יקרים, שמקדישים את חייהם למצויינות ולחדשנות. ליו”ר שלנו: מר שמאי קינן, יו”ר אגודת ‘עזרת נשים’, שמוביל בהתנדבות ובמסירות את פעילות המרכז הרפואי הרצוג משנת 2,000, לקודמי בתפקיד, ד”ר יחזקאל קן, שלשמחתי מלווה את הפעילות השוטפת ואת גיוס התרומות בעולם בתפקידו כנגיד המרכז הרפואי, ואחרונה חביבה לשותפתי לדרך, שותפתי לניהול היומיומי של הרצוג, המשנה למנכ”ל, הגב’ אורנה כהן, שאחראית למעלה משלושים שנה על הנס שנקרא: איתנות פיננסית של בי”ח ציבורי, בלי תמיכת מדינה ותקציבי סיוע, ועל ניהול שוטף מוקפד וערכי, שמאפשר את בניית החזון לעתיד”.

קרדיט לתמונת הכותרת: המרכז הרפואי הרצוג

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מתן Sildenafil (ויאגרה) המשמשת לטיפול בהפרעות זקפה עשויה לסייע בהגנה מפני מחלת אלצהיימר. החוקרים השלימו ניתוח נתוני עולם-אמיתי ממאגר MarketScan Medicare Supplemental Database (שנים 2012-2017) ומאגר Clinformatics (שנים 2007-2020) וניתוח מותאם עם תקנון למגדר, גיל, גזע ומחלות רקע. הם זיהו את כל החולים […]

  • הריון בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    הריון בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת בנשים עם היסטוריה של הריון במהלך גיל ההתבגרות. הסיכון הגדול ביותר לתמותה תועד במקרים של היריון לפני גיל 16 שנים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים אודות למעלה מ-2.2 מיליון נשים בין אפריל 1991 […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Iloperidone לטיפול בהפרעה דו-קוטבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Iloperidone לטיפול בהפרעה דו-קוטבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור טבליות Iloperidone לטיפול אקוטי באירועי מאניה או מעורבים על-רקע הפרעה דו-קוטבית במבוגרים. המומחים מסבירים כי Iloperidone הינו תכשיר הפועל כאנטגוניסט משולב לקולטן 5-HT2A ו-D2 והינו חלק ממשפחת תרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות. התכשיר אושר לראשונה ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי בשנת 2009 לטיפול אקוטי במבוגרים עם […]

  • חרדה ודיכאון מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    חרדה ודיכאון מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בנשים צעירות עם אבחנה של חרדה או דיכאון סיכון גבוה יותר משמעותית להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, דוגמת יתר לחץ דם, היפרליפידמיה וסוכרת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American College of Cardiology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 71,214 מבוגרים ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם בתחילת הדרך, כולם […]

  • טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    מתן טיפול ב- Valproate (ואלפרואט) במינון גבוה מלווה בעליה במשקל בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות, כאשר העלייה הגדולה ביותר במשקל דווחה בקרב אלו שנטלו מינון יומי של 1,300 מ”ג ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry. החוקרים בחנו את הנתונים לאורך שנה אחת משני מחקרים אורכיים שנערכו בין השנים 2007 ו-2022. […]

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

  • תוצאות מבטיחות לגרייה מגנטית מוחית חוזרת להאטה פסיכומוטורית בחולים עם סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

    תוצאות מבטיחות לגרייה מגנטית מוחית חוזרת להאטה פסיכומוטורית בחולים עם סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

    טיפול בגרייה מגנטית מוחית חוזרת (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, או rTMS) של אזור ה-SMA (או Supplementary Motor Area) מלווה בשיפור משמעותי בהאטה פסיכומוטורית בפסיכוזה, מצב עבורו אין כיום טיפול זמין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. מחקר כפל-סמיות, אקראי, כלל 88 מבוגרים (גיל ממוצע של 36 שנים) עם הפרעות מהספקטרום של סכיזופרניה […]

  • מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

    מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

     מפגש יחיד של התערבות טל-רפואה המשלבת מיינדפולנס עם חמלה מפחית משמעותית תחושת דחק ותסמיני דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל 91 משתתפים בגילאי 18-70 שנים מהקהילה ואוניברסיטת טקסס באוסטין, אשר היו במעקב בין 2020 עד 2021. כל המשתתפים התבודדו בביתם בתקופת המחקר וציינו כי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה