מחקר פרוספקטיבי רב-מרכזי אישר כי אף אלקטרוני עשוי לזהות בצורה מדויקת סרטן ריאות בחולים הסובלים מהמחלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Oncology. במדגם הוולידציה, מודל אף אלקטרוני חדש הדגים רגישות של 94% וסגוליות של 63% לזיהוי ממאירויות ריאתיות.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מערכת אף אלקטרוני מציעה כלי מבטיח, לא-פולשני, לזיהוי סרטן ריאות, אך אין מחקרים רבים לאישור התוקף החיצוני של המערכת. הם השלימו מחקר פרוספקטיבי רב-מרכזי שכלל 364 מבוגרים עם סימנים קליניים או הדמייתיים של סרטן ריאות בין מרץ 2019 ועד נובמבר 2023. באופן כולל, ב-59% מהחולים הללו אושרה אבחנת סרטן ריאות וביתר לא הייתה עדות לממאירות או ממאירות אחרות.
ניתוח אוויר ננשף הושלם באמצעות מערכת SpiroNose לאחר שהמשתתפים השלימו בדיקות דם, תפקודי ריאות ובדיקת PET/CT.
מודל אף אלקטרוני מקורי אושר בכלל המשתתפים (364 משתתפים) ובאלו עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (116 חולים). מודל אף אלקטרוני חדש שהותאם באופן ספציפי לאוכלוסייה רחבה יותר עם חשד לסרטן ריאות פותח ונבדק במדגם אימון (242 חולים) ומדגם וולידציה (121 חולים).
בחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית, מערכת אף אלקטרוני המקורית אישרה סרטן ריאות עם שטח מתחת לעקומת ה-ROC של 0.92. הרגישות עמדה על 95%, סגוליות של 72%, ערך מנבא חיובי של 95% וערך מנבא שלילי של 72%.
בכלל האוכלוסייה, המודל המקורי הדגים שטח מתחת לעקומת ה-ROC של 0.80, עם רגישות של 95%, סגוליות של 51%, ערך מנבא חיובי של 74% וערך מנבא שלילי של 88%, זיהה במדויק את מרבית המקרים של סרטן ריאות אך הדגים תוצאות פחות טובות בזיהוי נכונה של אלו ללא סרטן ריאות.
במדגם הוולידציה, המודל החדש השיג שטח מתחת לעקומת ה-ROC של 0.83 לזיהוי סרטן ריאות בכלל המשתתפים, עם רגישות של 94%, סגוליות של 63%, ערך מנבא חיובי של 79% וערך מנבא שלילי של 89%.
המודל החדש זיהה גם 23% מאלו עם ממאירויות אחרות וכן 80% מאלו עם אבחנות שפירות וללא ממאירות. הדיוק היה דומה לאורך מגוון סוגי גידולים, שלבי מחלה ואתרים קליניים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מאשרים את המהימנות של מערכת אף אלקטרוני בחולים עם חשד לממאירות ריאתית.
Ann Oncol, April 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!