ADHD

הקשר הבלתי נמנע בין הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות ובין הפרעות שימוש בחומרים אסורים (Pediatrics)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת Pediatrics, עולה כי קיים קשר בלתי נמנע בין הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) ובין הפרעות שימוש בחומרים, ועל ההורים והחולים להיות מודעים לקשר זה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שכיחות ADHD עומדת על 8% במתבגרים וילדים. מחקרים קודמים מצאו כי בילדים עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות סיכון מוגבר לשימוש לרעה באלכוהול, טבק וחומרים אסורים, בהשוואה לילדים ללא ההפרעה הנפוצה.

ממטה-אנליזה שכללה מחקרים רלבנטיים שפורסמה בשנת 2011 עלה כי בילדים עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות תועד סיכוי גבוה כפליים להיסטוריה של שימוש בניקוטין במהלך החיים, עליה של כמעט פי שלוש בסיכוי להתפתחות תלות בניקוטין במתבגרים או במבוגרים; עליה של כמעט כפליים בשכיחות תלות או התמכרות לאלכוהול; עליה של פי 1.5 בשכיחות מקרים של הפרעת שימוש במריחואנה; עליה של פי שתיים בסיכוי להתפתחות תלות או התמכרות בקוקאין; ועליה של למעלה מפי 2.5 בסיכוי להתפתחות הפרעות שימוש בחומרים.

טיפול תרופתי להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות עשוי להפחית את הסיכון להתנסות עם סמים והתפתחות הפרעות שימוש בחומרים, ואין עדויות כי השימוש בתרופות סטימולנטיות מעלה את הסבירות להתפתחות הפרעות שימוש בחומרים.

עם זאת, קיים סיכון דומה לשימוש לרעה והתמכרות לטיפול בתרופות סטימולנטיות. שימוש לרעה בתרופות אלו מהווה בעיה נפוצה יותר מהתמכרות או תלות בתרופות.

החוקרים כותבים כי נערכה פניה ל-16-23% מהילדים בגילאי בית-ספר במטרה למכור, לקנות או להחליף תרופות סטימולנטיות. ממצאים אלו מדגישים את הצורך באבחנה זהירה, הנחיות ברורות בנוגע למרשמים לטיפול תרופתי בחולים אלו וניטור זהיר להבטחת שימוש הולם בתרופות אלו.

בחולים עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות וגם הפרעת שימוש בחומרים נדרשת הערכה זהירה לקביעת מאזן סיכון/תועלת לטיפול בתרופות סטימולנטיות. פוטנציאל השימוש לרעה נמוך יותר עם תכשירים בעלי פעילות ארוכה יותר, תכשירי פרו-תרופה ותרופות שאינן סטימולנטיות, בהשוואה לתרופות בעלות השפעה קצרת-טווח, ולכן, יש לשקול בחום תרופות אלו במקרים של סיכון גבוה לשימוש לרעה בתרופות אלו.

Pediatrics. 2014;134:e293e301

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה