ALS & degenerative disease

תוצאות טיפול מעודדות ב- Risdiplam על פי מחקרי הSUNFISH ו-JEWELFISH בתינוקות, בילדים ובמבוגרים עם ניוון שרירים שדרתי (SMA) (הודעת רוש)

הודעת רוש

·         מחקר הSUNFISH חלק 1 הראה כי risdiplam שיפרה משמעותית את הפעילות המוטורית לאחר 24 חודשי טיפול באנשים בגילאי שנתיים – 25 שנים עם SMA מסוג 2 או 3

·         נתונים ראשוניים מ-12 חודשים של מחקר JEWELFISH במטופלים שטופלו בעבר, הראו עליות מהירות וממושכות ברמות חלבון הSMN

·         הבטיחות במחקרSUNFISH ובמחקר JEWELFISH תאמה את פרופיל הבטיחות שנצפה עד כה, ולא זוהו תופעות לוואי חדשות

חברת Roche הציגה נתונים לאחר 24 חודשי טיפול מחלק 1 של המחקר המכריע שלה, מחקר הSUNFISH , באנשים בגילאי שנתיים – 25 שנים עם ניוון שרירים שדרתי (SMA) מסוג 2 או 3 בכנס השנתי CURE SMA הווירטואלי שנערך החודש. תוצאות ניתוח יעילות המחקר הראו כי risdiplam שיפרה משמעותית את התפקוד המוטורי לאחר 24 חודשי טיפול, בהשוואה לנתונים על ההתפתחות הטבעית של המחלה (ללא טיפול). בנוסף, נתונים ראשוניים מ-12 החודשים הראשוניים של מחקר הJEWELFISH, מחקר באנשים עם כל סוגי ה-SMA בגילאי 6 חודשים עד 60 שנה שטופלו בעבר עם טיפולים אחרים ל- SMA, הראו כי הטיפול עם risdiplam הובילה לעליות מהירות ומתמשכות ברמות חלבון SMN. לא נצפו תופעות לוואי חדשות ופרופיל תופעות הלוואי  תאם את זה של מטופלים נאיביים לטיפול.

“נתונים אקספלורטוריים אלה, שהתקבלו לאחר 24 חודשים, הם חשובים מכיוון שהם תואמים את התוצאות המשמעותיות מבחינה רפואית אותן ראינו לאחר שנה אחת בחלק 2 של מחקר SUNFISH, שתוכנן כך שהוא מייצג אוכלוסיית SMA רחבה התואמת את העולם האמיתי”, כך לדברי ד”ר לוי גאראווי, M.D., Ph.D., המדען הראשי ומנהל פיתוח מוצר גלובלי בחברת Roche. “אנו גם מעודדים מכך שנצפית עלייה ברמות חלבון SMN הן במסגרת מחקר SUNFISH חלק 1 והן במסגרת מחקר JEWELFISH. הנתונים הללו מחזקים את הפוטנציאל של risdiplam ליצור שינוי משמעותי בחייהם של אנשים רבים החיים עם SMA.”

SUNFISH הינו מחקר עולמי גדול (n=231) בן שני חלקים בילדים ובמבוגרים. חלקו הראשון של SUNFISH היה לקביעת מינון (n=51) וכלל אוכלוסיית מטופלים רחבה הנעה בין אנשים שאינם מסוגלים לשבת ועד אלו המסוגלים ללכת וגם לאנשים עם עקמת בגב או קיצור של המפרקים.

ניתוח היעילות האקספלורטורי של החלק הראשון של מחקר SUNFISH העריך תפקוד מוטורי באמצעות מדד Motor Function Measure (MFM). MFM הינו מדד מאומת המשמש להערכת תפקוד מוטורי עדין וגס באנשים הסובלים מהפרעות נוירולוגיות, לרבות SMA. מדד זה מעריך תפקודים מוטוריים שונים, החל מעמידה והליכה ועד שימוש בידיים ובאצבעות. בניתוח משוקלל שהשווה את הנתונים לקבוצת השוואה המשקפת את החולים עם ההתפתחות טבעית של המחלה (ללא טיפול), השינוי הכולל במדד ה-MFM בחודש 24 לעומת נקודת ההתחלה היה גבוה יותר במטופלים המקבלים risdiplam (הפרש של 3.99 נקודות; (95% CI: 2.34, 5.65) p< 0.0001)). אפילו שינויים קטנים בתפקוד המוטורי עשויים להוביל לשינויים משמעותיים בחיי היומיום.

כמו כן, התוצאות הדגימו כי הטיפול עם risdiplam הוביל לעלייה חציונית של פי 2 ברמות חלבון SMN בדם לאחר ארבעה שבועות, אשר נשמרה למשך 24 חודשים לפחות. הדבר תואם תוצאות קודמות שדווחו במהלך 12 חודשי טיפול. חלבון SMN מצוי בכל חלקי הגוף והינו קריטי לשמירה על נוירונים מוטוריים בריאים, אשר מעבירים את האותות לתנועה ממערכת העצבים המרכזית לשרירים.

התוצאות הללו תואמות את התוצאות מחלק 2 המכריע של הניסוי לאחר 12 חודשים במטופלים שאינם מסוגלים ללכת, אשר הדגימו כי השינוי מנקודת ההתחלה בציון MFM32 הכולל היה גבוה יותר באופן משמעותי באנשים שטופלו עם risdiplam, בהשוואה לפלצבו (הפרש חציוני של 1.55 נקודות; p=0.0156).

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר בחלק הראשון של מחקר SUNFISH היו חום (55%), שיעול (35%), הקאות (33%), זיהומים בדרכי הנשימה העליונות (31%), צינון ודלקת של הלוע העליון והאף (24%) וכאב גרון (22%). האירוע החמור הנפוץ ביותר שאירע בשלושה מתוך 51 המטופלים שנחשפו ל-risdiplam היה דלקת ריאות. עד כה, לא התגלו תופעות לוואי כלשהם הקשורים לטיפול שהובילו לפרישה מהמחקר.

הגיוס למחקר JEWELFISH, המעריך נתוני בטיחות ופרמקודינמיקה במטופלים עם SMA שטופלו בעבר, אשר מקבלים כיום risdiplam, הושלם (n=174). בין המטופלים שהשלימו 12 חודשי טיפול עם risdiplam, נצפתה עלייה חציונית של פי 2 בחלבון SMN לעומת נקודת ההתחלה (n=18). הערכה מוקדמת של הבטיחות הראתה פרופיל בטיחות עיקבי למטופלים נאיביים לטיפול.

מתוך 174 המטופלים שגויסו, 76 טופלו בעבר עם nusinersen ו-14 עם onasemnogene abeparvovec. 83 המטופלים הנותרים טופלו עם תרופות שבאותו זמן היו בפיתוח של חברת Roche.

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר היו זיהומים בדרכי הנשימה העליונות (13%), כאב ראש (12%), חום (8%), שלשול (8%), דלקת של הלוע העליון והאף (7%) ובחילות (7%). עד כה לא התגלו תופעות לוואי כלשהן הקשורות לתרופה אשר הובילו לפרישה ממחקר JEWELFISH, ופרופיל הבטיחות הכולל הדומה לזה שנמצא במחקרים עם risdiplam במטופלים שלא טופלו בעבר עם טיפול ל SMA.

תכנית המחקרים הקליניים המקיפה של risdiplam (מגילאי לידה עד 60 שנה) תוכננה כך שתייצג את המנעד הרחב של אנשים החיים עם מחלה זו הקיים בעולם האמיתי, מתוך מטרה להבטיח הנגשה לכל המטופלים המתאימים. חברת Roche מובילה את הפיתוח הקליני של risdiplam, משנה שחבור ל- survival motor neuron 2 (SMN2) ניסיוני המיועד למתן פומי לטיפול ב-SMA, כחלק משיתוף פעולה עם ה-SMA Foundation ו-PTC Therapeutics.

בנובמבר 2019, מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק ל-risdiplam מסלול סקירה מועדפת (Priority Review), עם צפי להחלטה לאישור עד ה-24 באוגוסט 2020.

אודות SMA

ניוון שרירים שדרתי (SMA) היא מחלת עצב – שריר חמורה, תורשתית, פרוגרסיבית הגורמת לנוון שרירים הרסני ולסיבוכים הקשורים למחלה. זוהי הסיבה הגנטית הנפוצה ביותר לתמותת תינוקות ואחת המחלות הנדירות הנפוצות ביותר, המשפיעה על כ-1 מתוך כל 11,000 תינוקות. SMA מובילה לאובדן פרוגרסיבי של תאי עצב בחוט השדרה ששולטים על תנועת שרירים. כתלות בסוג ה-SMA, הכוח הפיזי של האדם והיכולת שלו ללכת, לאכול ולנשום עלולה להיות נמוכה באופן משמעותי או להיאבד לחלוטין.

SMA נגרמת כתוצאה ממוטציה בגן survival motor neuron 1 (SMN1), שגורמת לחסר בחלבון SMN. חלבון SMN מצוי בכל חלקי הגוף ועדויות מצטברות מרמזות כי SMA היא מחלה רב-מערכתית ואובדן חלבון SMN עלול להשפיע על רקמות ותאים רבים, דבר העלול להוביל לכך שהגוף מפסיק לתפקד.

אודות risdiplam

Risdiplam היא משנה שחבור ל- survival motor neuron 2 (SMN2) המיועדת לטיפול ב-SMA וניטלת במתן פומי בצורת נוזל או באמצעות צינור הזנה מדי יום. התרופה פותחה במטרה להגביר ולשמר לאורך זמן את רמות חלבוני ה-SMN הן ברחבי מערכת העצבים המרכזית והן ברקמות ההיקפיות של הגוף. Risdiplam נבחנת עבור היכולת הפוטנציאלית שלה לסייע לגן 2SMN לייצר יותר חלבון SMN פעיל ברחבי הגוף.

ל-Risdiplam הוענק מעמד של PRIME על ידי רשות התרופות האירופאית (EMA) בשנת 2018 ומעמד של תרופה יתומה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי ב-2017. עד כה חברת Roche הגישה בקשות בברזיל, צ’ילה, סין, אינדונזיה, רוסיה, דרום קוריאה, וטאיוון.

Risdiplam עוברת כיום הערכה תחת ארבעה מחקרים רב-מרכזיים באנשים עם SMA:

·         FIREFISH (NCT02913482) מחקר ציר קליני מכריע בן שני חלקים, בתווית פתוחה, הנערך בתינוקות עם SMA סוג 1. חלק 1 היה מחקר עם העלאת מינונים שנערך ב-21 תינוקות, בו המטרה העיקרית הייתה הערכת פרופיל הבטיחות של risdiplam בתינוקות וקביעת המינון לחלק 2. חלק 2 הוא מחקר חד זרועי מכריע של risdiplam הנערך ב-41 תינוקות עם SMA סוג 1 שטופלו במשך 24 חודשים, עם הארכה בתווית פתוחה. הגיוס לחלק 2 הושלם בנובמבר 2018. המטרה העיקרית של חלק 2 הייתה להעריך את היעילות כפי שנמדדה באמצעות אחוז התינוקות אשר היו מסוגלים לשבת ללא תמיכה לאחר 12 חודשי טיפול, כפי שהוערך באמצעות סולם המוטוריקה הגסה מתוך מבחן ביילי להתפתחות תינוקות, גרסה שלישית (BSID-III) (מוגדר כישיבה ללא תמיכה למשך 5 שניות). המחקר השיג את מדד התוצאה העיקרי שלו.

·         SUNFISH (NCT02908685) SUNFISH הוא מחקר ציר קליני בן שני חלקים, כפול סמיות, מבוקר פלצבו באנשים בגילאי שנתיים – 25 שנים עם SMA סוג 2 או 3. חלק 1 (n=51) קבע את המינון לחלק המאשר, חלק 2. חלק 2 (n=180) העריך את התפקוד המוטורי תוך שימוש בניקוד הכולל על פי Motor Function Measure 32 (MFM-32) לאחר 12 חודשים. חלק 2 השיג את מדד התוצאה העיקרי שלו.

·         JEWELFISH (NCT03032172) מחקר אקספלורטורי בתווית פתוחה באנשים עם SMA בני 6 חודשים-60 שנה שטופלו בעבר בטיפולים מוכווני-SMA. המחקר סיים את שלב הגיוס (n=174).

·         RAINBOWFISH (NCT03779334) מחקר רב-מרכזי, חד זרועי, בתווית פתוחה, החוקר את היעילות, הבטיחות, הפרמקוקינטיקה והפרמקודינמיקה של risdiplam בתינוקות (~n=25), מלידה ועד גיל שישה שבועות (בעת קבלת המנה הראשונה) עם אבחנה גנטית שלSMA ושאינם מציגים עדיין תסמינים. המחקר נמצא כעת בשלב גיוס.

אודות חברת Roche  בחקר המוח והעצבים

חקר המוח והעצבים הוא תחום עיקרי של מחקר ופיתוח בחברת Roche. מטרת החברה היא לפתח אפשרויות טיפול המבוססות על ביולוגיית מערכת העצבים, על מנת לסייע בשיפור חייהם של הסובלים ממחלות כרוניות או מחלות בעלות פוטנציאל הרסני.

לחברת Roche יש מעל שתים-עשרה תרופות ניסיוניות אשר נמצאות בפיתוח קליני לטיפול במחלות הכוללות טרשת נפוצה, ניוון שרירים שדרתי, הפרעות בספקטרום של נוירומיאליטיס אופטי, מחלת אלצהיימר, מחלת הנטינגטון, מחלת פרקינסון, נייוון שרירים ע”ש דושן ואוטיזם.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה