ALS & degenerative disease

הנחיות חדשות בנושא דימומים מכיבים וממערכת העיכול העליונה (American College of Gastroenterology)

הנחיות עדכניות מטעם ה-American College of Gastroenterology מתמקדות בנושא אירועי דמם מכיבים וממערכת העיכול העליונה. חלק גדול מההמלצות דומות לאלו שפורסמו בהנחיות משנת 2012, אך ישנם מספר שינויים חשובים השמים דגש על חשיבות כלים לריבוד סיכון להפחתת אשפוזים של חולים בסיכון-נמוך ומועד ביצוע בדיקות אנדוסקופיות בחולים מאושפזים.

אחד השינויים העיקריים נוגע להרחבת מדד GBS (Glasgow Blatchford Score), העשוי לסייע בזיהוי חולים בסיכון נמוך מאוד להתערבות באשפוז, מניקוד אפסי בהנחיות של שנת 2012 לניקוד של 0-1 נקודות בהנחיות הנוכחיות. שינוי זה מרחיב את קבוצת החולים אותה ניתן לשחרר להמשך מעקב אמבולטורי.

מדד סף של 0 נקודות מזהה מעט מאוד חולים, למרות שהרחבת המדד לעד נקודה אחת מעלה את מספר החולים המשוחררים לביתם, קיים אתגר ביישום צעד זה בפועל, בעיקר בחדרי מיון. במרבית המקרים, מדד GBS דורש הזנת מידע באופן ידני, כאשר מעט מערכות בתי חולים יצרו מחשבון אוטומטי לחישוב GBS על-סמך הרשומות הרפואיות, אך דבר זה אינו נפוץ.

מסר מרכזי נוסף העולה מההנחיות העדכניות נוגע למועד ביצוע בדיקות אנדוסקופיות. ההנחיות משנת 2012 המליצו לשקול אנדוסקופיה בתוך 12 שעות בחולים עם מאפיינים קליניים בסיכון גבוה. ההנחיות החדשות ממליצות להשלים אנדוסקופיה בתוך 24 שעות ואינן ממליצות באופן ספציפי על ביצוע הבדיקה בתוך 12 שעות. אנדוסקופיה מוקדמת יותר עשויה להוביל להערכה פרוגנוסטית מדויקת יותר, אך עלולה גם להוביל לעליה בתמותה או סיבוכים. השינוי בהמלצה מבוסס על מחקר אקראי, מבוקר, אשר מצא כי לא הייתה תועלת מבחינת שיעורי התמותה לאחר 30 ימים לבדיקה אנדוסקופית שבוצעה בתוך 6 שעות מהייעוץ, בהשוואה לבדיקה שבוצעה בין 6 ועד 24 שעות.

מסר חשוב נוסף נוגע לשימוש במעכבי תעלות מימן לפני אנדוסקופיה. למרות שבהנחיות מ-2012 הומלץ לשקול עירוי מעכבי תעלות מימן לפני אנדוסקופיה, בהנחיות הנוכחיות מובהר כי אין תועלת ברורה מבחינת התוצאות הקליניות. הכותבים אינם ממליצים כנגד צעד זה מאחר ומלווה בירידה מתונה בצורך להשלים טיפול אנדוסקופי וכן קיימת תועלת תיאורטית כי הטיפול יסייע לחלק קטן מהחולים אשר אינם יכולים לעבור אנדוסקופיה מוקדמת.

המלצה זו עוררה מחלוקת מסוימת, בעיקר מאחר ומעכבי תעלות מימן משמשים לעיתים קרובות לפני אנדוסקופיה ובחלק מהמקומות בעולם לא ניתן לבצע אנדוסקופיה בתוך 24 שעות. לאור זאת, אנשי צוות רפואי רבים משתמשים במעכבי תעלות מימן באופן שגרתי לפני אנדוסקופיה. בנוסף, יש הוכחות טובות לפיהן בחולים עם כיבים וממצאים המעידים על סיכון גבוה לדימום יש מקום לטיפול אנדוסקופי וכי בחולים אלו יש תועלת למתן מינון גבוה של מעכבי תעלות מימן למשך שלושה ימים לאחר ההתערבות.

American College of Gastroenterology 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה