Allergy other

דיכאון ועישון בילדות מעלים את הסיכון לשימוש באופיואידים בגיל צעיר (JAMA Pediatr)

מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics עולה כי דיכאון ועישון בגיל ילדות מלווה בעליה משמעותית בסיכון לשימוש באופיואידים במבוגרים צעירים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות שימוש באופיואידים ומקרי תמותה על-רקע אופיואידים מצויים במגמת עליה דרמטית במבוגרים צעירים בארצות הברית, אך אין נתונים רבים באשר לגורמים מקדימים בגילאים צעירים. כעת ביקשו החוקרים לתעד את השינויים על-רקע גיל בשימוש באופיואידים ולזהות גורמים המופיעים בגיל ילדות המקדימים שימוש באופיואידים עד גיל 30 שנים בשישה תחומים עיקריים: מאפיינים סוציו-דמוגרפיים; בעיות בבית הספר או עם עמיתים; מחלה נפשית של ההורים, בעיות עם סמים או עם החוק; שימוש בחומרים; מחלה פסיכיאטרית; ובריאות גופנית.

המחקר כלל 1,252 משתתפים בגילאי 7-16 שנים, אשר השלימו ביחד עם הוריהם ראיונות עד 7 פעמים באמצעות מדד Child and Adolescent Psychiatric Assessment ודיווחו על גורמי הסיכון בששת התחומים האמורים. המשתתפים השלימו הערכות חוזרות בגילאי 19, 21, 25 ו-30 שנים להערכת שימוש באופיואידים, למעט הרואין, ושימוש בהרואין.

עד גיל 30 שנים, 322 משתתפים דיווחו על שימוש באופיואידים שאינם הרואין (24.2%), 155 דיווחו על שימוש שבועי (8.8%) ו-95 דיווחו על שימוש בהרואין (6.6%).

סמני סיכון בילדות לשימוש באופיואידים בגיל מבוגר יותר כללו מין זכר, עישון, דיכאון, הפרעות התנהגות, שימוש בקנאביס, עמיתים עם סטייה חברתית, הורים עם בעיות עם החוק ועליה בדלקת סיסטמית.

במודלים הסופיים, עישון בילדות, דיכאון ושימוש בקנאביס נקשרו בקשר משמעותי עם שימוש באופיואידים בגילאי 19-30 שנים. דיכאון כרוני ודיסתימה נקשרו בקשר משמעותי עם כל שימוש באופיואיד שאינו הרואין (יחס סיכויים של 5.43, רווח בר-סמך 95% של 2.35-12.55 ויחס סיכויים של 7.13, רווח בר-סמך 95% של 1.99-25.60, בהתאמה) ועם שימוש שבועי באופיואיד שאינו הרואין (יחס סיכויים של 8.89, רווח בר-סמך 95% של 3.61-21.93 ויחס סיכויים של 11.51, רווח בר-סמך 95% של 3.05-42.72, בהתאמה).

בקרב מבוגרים צעירים שדיווחו על שימוש באופיואידים, באלו שדיווחו על שימוש בהרואין תועדו השיעורים הגבוהים ביותר של הפרעות פסיכיאטריות ומחלות רקע בילדות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי דיכאון כרוני ועישון בילדות מלווים בסיכון מוגבר לשימוש באופיואידים במבוגרים צעירים. ההנחה היא כי גורמים אלו מלווים בפגיעה בתפקוד מערכת התגמול, המעלה את הנטייה של מבוגרים צעירים לאופוריה על-רקע אופיואידים. מניעה וטיפול בשלב מוקדם בהפרעות שימוש בחומרים ובמחלות פסיכיאטריות בילדות עשויות לסייע במניעת שימוש באופיואידים מאוחר יותר.

JAMA Pediatr. Published online December 28, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה