Autism

לפי הקריטריונים החדשים של DSM-5 צפויה ירידה בשכיחות אוטיזם (JAMA Psychiatry)

מנתוני מחקר חדש עולה כי הערכות שיעורי ההימצאות של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם עשויות להיות נמוכות יותר בעקבות הקריטריונים החדשים של ה-DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition), בהשוואה לקריטריונים במהדורה הקודמת (DSM-IV-TR).

החוקרים כותבים כי אעפ”י שהמטרה העיקרית של המחקר הייתה להעריך את ההשפעה של קריטריוני DSM-5 על שכיחות הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, למספר ממצאים חשיבות קלינית רבה.

ראשית, בילדים שהוגדרו בעבר עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם תועד סיכוי גבוה יותר למענה על קריטריוני DSM-5, בהשוואה לילדים עם תסמינים התנהגותיים של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם אך ללא האבחנה. שנית, בחלק גדול מהילדים שלא ענו עוד על קריטריוני הפרעות מהספקטרום של אוטיזם לפי DSM-5 היה חסר קריטריון יחיד. מכאן עולה כי לקריטריונים החדשים עשויה להיות השפעה קטנה יותר על התאמה לשירותים רפואיים, בהשוואה להשפעה על הערכות שיעורי ההימצאות.

קריטריוני DSM-5 שונים מקריטריוני DSM-IV-TR במספר היבטים. הם אינם מבחינים בין סוגים שונים של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, דוגמת הפרעה אוטיסטית והפרעת אספרגר, ובמקום זאת מסווגים הפרעות אלו תחת קטגוריה יחידה של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם.

כמו כן, ב-DSM-5 מתוארים רק שני תחומי ליקוי: תקשורת חברתית ודפוס מוגבל וחוזר של תחומי עניין או פעילויות, ולאבחנה נדרשים כל שלושת המרכיבים של כישורי התקשורת.

בניגוד ל-12 הקריטריונים האבחנתיים הנפרדים ב-DSM-IV-TR, בסדרת הקריטריונים החדשה מופיעים שבעה קריטריונים, אך עם עקרונות כלליים יותר וקריטריונים התנהגותיים וקריטריוני DSM-5 מאפשרים הערכה היסטורית של ההתנהגות בנוסף להתנהגות הנוכחית.

החוקרים בחנו את ההשפעות האפשריות של קריטריוני DSM-5 להפרעות מהספקטרום של אוטיזם בילדים בגילאי שמונה שנים שהם חלק ממערכת מעקב גדולה אחר הפרעות מהספקטרום של אוטיזם בארצות הברית, המוכרת בשם ADDM (Autism and Developmental Disabilities Monitoring).

עם מצאו כי מבין 6,577 ילדים שסווגו עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם על-בסיס קריטריוני DSM-IV בשנים 2006-2008, 5,339 משתתפים (81%) ענו על הקריטריונים של DSM-5 להגדרת הפרעות מהספקטרום של אוטיזם.

השיעור היה דומה בבנים ובבנות, אך גבוה יותר באלו עם ליקוי אינטלקטואלי בהשוואה לאלו ללא ליקוי זה (86.6% ו-72.5%, בהתאמה, p<0.001).

בסיכומו של דבר, 304 ילדים ענו על קריטריוני הפרעות מהספקטרום של אוטיזם לפי DSM-5, אך לא לפי מאגר ADDM. על-בסיס זה, החוקרים חישבו כי שיעורי ההימצאות של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם עמדו על 10.0 ל-1,000 ילדים בשנת 2008 לפי קריטריוני DSM-5, בהשוואה לשיעורי ההימצאות המדווחים על-בסיס קריטריוני DSM-IV-TR, שעמדו על 11.3 ל-1,000 ילדים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי שיעורי ההימצאות של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם צפויות להיות נמוכות יותר עם קריטריוני DSM-5, בהשוואה לשיעורי ההימצאות לפי קריטריוני DSM-IV-TR.

JAMA Psychiatry. Published online January 22, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה