Autism

לרגל יום האוטיזם 2015 : סקירת עדכון חדשותית מאת: ד”ר חגית נגר שמעוני (*) (איכילוב)

ככלל- עליה בשיעור המאובחנים

שכיחות האוטיזם עולה בהדרגה ועומדת היום על 1 מתוך 68 ילדים בארצות הברית. בישראל על פי הערכות השיעור דומה. לפי דיווחים שפורסמו בשנת 2009 עמד אז שיעור הילדים המאובחנים באוטיזם בישראל על 1 מתוך 200.

הקריטריונים לאבחנה

במאי 2013 התעדכן ספר האבחנות הפסיכיאטרי ( DSM 5 ) וחל שינוי בהגדרות האוטיזם. הקריטריונים לאבחנה הוקשחו והשם שניתן עתה לכל ההפרעות המערבות קשיים בתקשורת החברתית והתנהגויות חזרתיות ומצומצמות הוא הפרעות הספקטרום האוטיסטי”.  בסקירה עכשווית נמצא כי 50-75 אחוז מהילדים במדגם שאובחנו על פי ההגדרות הישנות כלוקים באוטיזם ממשיכים לעמוד גם בקריטריונים החדשים.

הילדים במדגם שלא ענו על הגדרות האוטיזם החדשות היו ילדים עם מנת משכל מעל 70 נקודות IQ  ו/ או אבחנה קודמת של ?הפרעה התפתחותית בלתי ספציפית? ו/ או ?תסמונת אספרגר?.

קשיים בתגובה לגירויים חושיים לא רק באוטיזם!

למרות שתגובות חריגות לגירויים חושיים מופיעות בספר האבחנות החדש DSM 5 כאחד הקריטריונים הנחוצים לאבחנת אוטיזם, מאמר שהתפרסם החודש בכתב העת הביולוגי / רפואי של אוניברסיטת ייל מוכיח כי הפרמטר של העדר תגובה או תגובת יתר לגירויים חושיים נמצא גם בקרב ילדים עם קשיי קשב וריכוז, לקויות שפה, לקויות למידה שאינם מוגדרים כלוקים באוטיזם. 

אוטיזם פלוס

במחקר חדש שהתפרסם בתחילת השנה ושבדק 101 ילדים בגילאי 4.5 -10 שאובחנו כנמצאים בספקטרום האוטיסטי, נמצא כי 66 אחוז מהילדים לוקים גם בהפרעת חרדה כללית, 52 אחוז מדגימים  פוביות ספציפיות  ו-59 אחוז לוקים  בהפרעת קשב וריכוז עם היפראקטיביות.

שינוי ביחס בין בנים לבנות

באשר להבדלים בין המינים, ידוע כיום כי בניגוד לדעה הרווחת עד כה שטענה כי היחס בין בנים עם אוטיזם לבנות עם אוטיזם הוא 4: 1, (פי ארבעה בנים) , כיום מתחיל להתברר כי בנות עם אוטיזם בתפקוד גבוה מאובחנות מאוחר יותר מאשר בנים וזאת משום שמציגות תסמינים שונים מאלה של הבנים המקשים על איתורן. המשמעות היא כי היחס בין בנים לבנות עם אוטיזם עשוי להשתנות: יש יותר בנות עם אוטיזם בתפקוד גבוה מכפי שחשבנו בעבר אך אנו רק עתה לומדים כיצד להתמודד עם שאלת האבחון שלהן. מחקר שנעשה במרכז ”מראות” ובמכון להתפתחות הילד הבודק את הפנוטיפ הנשי של הפרעות הספקטרום האוטיסטי  יוצג בכנס הבינלאומי העוסק בהפרעות הספקטרום האוטיסטי בחודש מאי הקרוב בארצות הברית.

אבחון בכל גיל

המודעות הגוברת בציבור הכללי והן בקרב אנשי מקצוע  לקשיים בתחום התקשורת החברתית מובילה מצד אחד לאבחון בגיל מוקדם ( גיל שנה וחצי שנתיים) של פעוטות המדגימים תסמינים ברורים של קשיים בתקשורת ומצד שני- לאבחון גם בגיל מאוחר (מעל גיל 6 ואף בגיל ההתבגרות) של ילדים ומתבגרים הנמצאים בתפקוד גבוה ומדגימים קשיים קלים בתקשורת.

שיטת האבחון העדכנית – מבחן האדוס -2

מבחן זה כולל 14 מטלות הבודקות תקשורת חברתית ותחומי עניין מצומצמים וחזרתים. האדוס 2 הוא המבחן המקובל כיום בעולם לאבחון הפרעות בספקטרום האוטיסטי. המבחן כולל גרסאות שונות המותאמות לגיל הילד ולרמתו השפתית. במסגרת המבדק הקלינאי מעביר לילד סדרת משימות הבודקות הבנה חברתית, הבנת רגשות, הבנת יחסים בין אישיים, התייחסות לאדם אחר בחדר, שימוש בשפת גוף לתקשורת בלתי מילולית, שימוש בתקשורת מילולית, יכולת משחק ,שימוש בדמיון ועוד.

טיפול תרופתי

לאחרונה דובר על מתן אוקסיטוצין, חלבון טבעי המיוצר בהיפותלמוס כטיפול אפשרי לחסרים החברתיים המשתקפים בהפרעות הספקטרום האוטיסטי . נמצא כי מתן  אוקסיטוצין דרך האף מחזק באופן זמני הבנה חברתית, אמפטיה והדדיות באנשים עם הפרעות הספקטרום האוטיסטי. יחד עם זאת, מחקרים קליניים אחרונים  דווחו על תוצאות סותרות באשר להשפעת ההורמון ויש להמשיך ולחקור את תרומתו לטיפול באוטיזם.

כיצד מקדמים תקשורת חברתית?

הטיפול  היעיל בהפרעות הספקטרום האוטיסטי משלב טיפול פסיכולוגי פרטני המותאם לאוטיזם, הדרכת הורים, טיפול קבוצתי הממוקד בכישורי חברה ותקשורת, הדרכת הצוות החינוכי, שילוב של סייעת לצורך תווך חברתי, טיפול קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק.  בנוסף יש לקיים מעקב רפואי רצוף לטיפול בתסמינים הלווים לאוטיזם כגון חרדה, קשיי קשב וריכוז, הפרעות בוויסות ההתנהגות ועוד.


(*) מנהלת מרכז “מראות” לאבחון וטיפול בילדים ונוער עם הפרעות הספקטרום האוטיסטי וקשיים חברתיים תקשורתיים , היחידה להתפתחות הילד ,בית חולים דנה לילדים, המרכז הרפואי איכילוב.

מרכז “מראות” מתמחה באבחון וטיפול בילדים ובני נוער הסובלים מהפרעות הספקטרום האוטיסטי וקשיים חברתיים. במרכז מוצע אבחון מקיף רפואי ופסיכולוגי לאיתור הפרעה בספקטרום האוטיסטי, טיפול פסיכולוגי פרטני וקבוצתי המקדם כישורי חברה ותקשורת, הדרכת הורים, הדרכת צוותים חינוכיים, מעקב רפואי, טיפול קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק. למידע נוסף ניתן להתקשר למזכירות המרכז: 03-6972516

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפרעות פוריות מלוות בעליה קלה בסיכון לאוטיזם בילדים (JAMA Netw Open)

    הפרעות פוריות מלוות בעליה קלה בסיכון לאוטיזם בילדים (JAMA Netw Open)

    בקרב ילדים להורים עם הפרעות פוריות תועדה עליה קלה בסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם, אך קשר זה מתווך בחלקו ע”י גורמים מיילדותיים ונאונטליים וככל הנראה אינו מיוחס לטיפולי פוריות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים אודות הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם לאחר טיפולי […]

  • אוטיזם מלווה בשיעורים גבוהים של אובדנות ופגיעה עצמית (JAMA Netw Open)

    אוטיזם מלווה בשיעורים גבוהים של אובדנות ופגיעה עצמית (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי אבחנה של אוטיזם מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאובדנות ופגיעה עצמית, עם עליה גדולה יותר משמעותית בנשים לעומת גברים, גם לאחר תקנון למשתנים סוציו-דמוגרפיים, קשיים אינטלקטואליים ותחלואה פסיכיאטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי אוטיזם מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לפגיעה עצמית, מחשבות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר כלי חדש לאבחנת אוטיזם בילדים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר כלי חדש לאבחנת אוטיזם בילדים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור כלי חדש להערכת אוטיזם בילדים בגילאי 16 חודשים עד 30 חודשים, כך על -פי הצהרה לעיתונות מטעם חברת EarliTec Diagnostics. המומחים מסבירים כי אבחנה מוקדמת עשויה להשפיע רבות לילדים עם אוטיזם לקבל את התמיכה לה הם זקוקים על-מנת לפתח כישורי שפה ותקשורת, כמו גם […]

  • חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו מנגנון מולקולרי שמעורב בהתפתחות אוטיזם (הארץ)

    חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו מנגנון מולקולרי שמעורב בהתפתחות אוטיזם (הארץ)

    בכתבה שפורסמה ב”הארץ” מדווח כי חוקרים מהאוניברסיטה העברית זיהו מנגנון מולקולרי העשוי להיות קשור לאוטיזם. לפי הכתבה, הסיכוי להופעת אוטיזם עלול לגדול בעקבות עליה בריכוז  תרכובת של חנקן חמצני במח, בהתבסס על מודל של חיות מעבדה, וכן בנסיונות בתאים אנושיים. הם משערים כי זיהוי המנגנון יוכל בעתיד לסייע במאמצים לפיתוח טיפול לאוטיזם. לכתבה ב”הארץ”

  • הפרעה מהספקטרום האוטיסטי (CME, JAMA)

    הפרעה מהספקטרום האוטיסטי (CME, JAMA)

    הפרעה מהספקטרום האוטיסטי ASD (ר”ת של Autism spectrum disorder), היא הפרעה נוירו-התפתחותית המוגדרת על ידי ליקויים בתקשורת החברתית והתנהגויות מסוימות שחוזרות על עצמן, והיא נעה בחומרתה בין פגיעה קלה לחמורה. ASD מוכר כאוסף של הפרעות קשורות בעלות אטיולוגיות שונות. ביטויים של ASD הם הטרוגניים ויכולים לכלול אנשים עם מוגבלות שכלית ויכולות שפתיות מוגבלות, ואנשים עם […]

  • עליה בשכיחות אוטיזם בקרב ילדים ומתבגרים בארצות הברית (JAMA Pediatrics)

    עליה בשכיחות אוטיזם בקרב ילדים ומתבגרים בארצות הברית (JAMA Pediatrics)

    במכתב למערכת שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים מארצות הברית כי השכיחות של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם בקרב ילדים ומתבגרים בארצות הברית עלתה במהלך השנים האחרונות, משיעור של 2.24% בשנת 2012 לשיעור של 3.14% בשנים 2019 ו-2020. החוקרים כותבים כי מספר מחקרים הראו כי שיעור הילדים בארצות הברית עם אבחנה של הפרעה מהספקטרום של […]

  • מה בין הפרעות אלרגיות בילדות מוקדמת ובין הסיכון ל-ADHD ואוטיזם? (Pediatr Allergy Immunol)

    מה בין הפרעות אלרגיות בילדות מוקדמת ובין הסיכון ל-ADHD ואוטיזם? (Pediatr Allergy Immunol)

     מנתונים חדשים מישראל שפורסמו בכתב העת Pediatric Allergy and Immunology עולה כי הפרעות אלרגיות בילדות מוקדמת מלווה בעליה משמעותית בסיכון להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, או ADHD), ובהיקף קטן יותר, להפרעות מהספקטרום של אוטיזם.  במחקר הרטרוספקטיבי בראשות דר’ שי נמט מהמרכז הרפואי קפלן ברחובות, נבחנו הנתונים אודות 119,874 בנים ו-114,323 בנות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה