Autism

טיפול בליצנות רפואית משפר יכולות תקשורת בקרב ילדים אוטיסטים (מרכז רפואי זיו)

הודעת מרכז רפואי זיו

מחקר ראשון מסוגו בעולם לשילוב ילדים אוטיסטים עם אוכלוסייה נורמטיבית בת גילם, נערך במרכז הרפואי זיו וגילה, כי הטיפול בליצנות רפואית משפר את יכולות התקשורת וההיקשרות בקרב ילדים הלוקים באוטיזם. המחקר החדש יוצג בכנס “אוטיזם ישראל” שיתקיים מחר ומחרתיים, ב- 9-10 בינואר, בשיתוף אוניברסיטת בר אילן והפקולטה לרפואה בצפת.

המחקר נערך במרכז להתפתחות הילד במרכז הרפואי זיו, בניהולו של ד”ר אורי יצקר, מנהל השירות הפסיכיאטרי לילדים ונוער בזיו וד”ר איילין לי חוקרת אוטיזם. חלקו המעשי של המחקר נוהל על ידי אורנה גבריאלי, מרפאה בעיסוק ושושי אופיר ליצנית רפואית מפרויקט ‘רופאי חלום’. המחקר מומן באמצעות מלגת מחקר מקרן מגי.

“כיום לא קיימים טיפולים מוכחים המאפשרים מגוון כה רחב של גירויים מותאמים לצד אינטראקציה עם ילד נורמטיבי. לאור התוצאות יוצאות הדופן של מחקר ראשוני זה, מן הראוי לבחון אפשרויות להרחיב את העיסוק בתחום”, אומר ד”ר אורי יצקר, החוקר הראשי.

“הייחוד של המחקר הוא בשילוב בין ילדים הלוקים באוטיזם, ילדים עם התפתחות תקינה (‘נורמטיביים’) וטיפול בליצנות רפואית. מדובר בשילוב שטרם נעשה בעולם” אומרת אורנה גבריאל, מרפאה בעיסוק במרכז הרפואי זיו.

במחקר השתתפו חמישה ילדים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי, שקיימו שני מחזורי פעילות, בהם 12 מפגשים שבועיים. כל ילד נפגש למשך 30 דקות עם הליצנית הרפואית ולאחר מכן הצטרף למפגש משותף עם ילד אחר בגיל תואם, בעל התפתחות תקינה.

מטרת המחקר היתה השגת משחק חברתי, נורמטיבי, הכולל תקשורת בלתי אמצעית. מעורבותה של הליצנית הרפואית באינטראקציה, התבצע תוך שימוש בצחוק, באבסורד ובהמחזה של המציאות, על מנת לסייע במקרים בהם רמת התקשורת בין שני הילדים נחלשה במהלך המפגש.

במחקר שולבו שלוש שיטות טיפוליות שונות:

  • ליצנות רפואית: השימוש בהומור ומשחק כאמצעי טיפולי השייך לתחום הרפואה המשלימה. הכוח המרפא של ההומור והצחוק הוכח מחקרית כמסייע להרפיה, מפחית קושי וכאב ומעודד השקפה חיובית המסייעת להתמודדות עם מצבים קשים של חוסר וודאות.

  • פרויקט “בואו נשחק” (Play Project): פיילוט ראשון מסוגו בישראל, שהתקיים כחלק מהמחקר החדש ובו מופעלות טכניקות טיפול לשיפור התקשורת ויצירת הקשר במשחק. “בואו נשחק” היא מתודולוגיה שהגיעה מארה”ב, להקניית יכולת התערבות אינטנסיבית להורי הילדים הלוקים באוטיזם ומשמשת אותם ככלי ליצירת אינטראקציה משמעותית בסביבת הבית והעולם הממשי, בחיי היומיום.

  • מודל IPG (Integrated play groups) – מודל טיפול לקבוצות משחק מעורבות שנבנה על ידי פרופ’ פמלה וולפברג, לחינוך מיוחד והפרעות תקשורת באוניברסיטת סאן פרנסיסקו, ונועד לקדם חיברות, תקשורת, משחק ודמיון אצל ילדים הלוקים בספקטרום האוטיזם, תוך כינון יחסים עם עמיתים ואחים, באמצעות יצירת חוויות משותפות בסביבה הטבעית.
  • תוצאות המחקר שנבדק לאורך 24 שבועות היו חיוביות: הילדים הלוקים באוטיזם ובתפקוד ברמה נמוכה, לעיתים נטולי כישורים מילוליים כלשהם, הצליחו ליצור קשר רגשי-חברי עם ילדים “רגילים”. בנוסף, בשיחות סיכום עם הורי הילדים שהשתתפו במחקר התברר, כי המפגשים המשיכו להשפיע בחיי היום יום בבית וכן בין הילדים עצמם, מעבר לשעות ששהו עם אנשי המקצוע במרכז להתפתחות הילד.

    עוד עולה מדיווחי ההורים, כי לאחר סיום המחקר, ביטאו הילדים שהשתתפו בו, סימני חרדה פחותים, משמעותית, במפגש עם סיטואציות קשות של עומס חושי וכן, הראו נכונות עצמאית וספונטנית ליצור תקשורת כלשהי עם ילדים זרים שנתקלו בהם, גם ללא כל היכרות מוקדמת.

    גם בקרב הילדים בעלי ההתפתחות הנורמטיבית דווח על הרחבת יכולות הפתיחות אל ה’אחר’ ותרומתה לעיצוב האישיות והחשיבה הערכית שלהם.

    ד”ר איילין לי ראתה את הליצנית הרפואית שושי, בשעת עבודתה עם קבוצת ילדים חולי סוכרת במרפאה האנדוקרינולוגית לילדים בזיו ובתוך כך הבחינה, כי מדובר בקבוצה מגוונת ובה ילדים בגילאים שונים, המגיעים מרקעים דתיים ותרבותיים אחרים ואולם הבדלי הגילאים, או השוני התרבותי-דתי לא גרמו לחסמי תקשורת במהלך המשחק המשותף בו לקחו חלק כל הילדים, ביניהם: יהודים חילוניים, חרדים, בדואים, דרוזים, עולים חדשים ואחרים. מתוך תצפית זו החליטה ד”ר לי להפעיל את הליצנית הרפואית עם ילדים הנמצאים על הספקטרום האוטיסטי וליצור בהמשך זוגות מעורבים, בהם משתתף אחד הוא ילד אוטיסט והשני הינו ילד בעל התפתחות תקינה.

    איריס וודבוז, אמא לילדה בת שש שאובחנה בגיל שלוש כלוקה באוטיזם בתפקוד נמוך מאוד מספרת: “אם פעם היינו עוברות בטיול על יד הבית של ש’ (חברתה למפגש של בתה), לא היה לכך כל משמעות. סתם עוד בית. היום אין מצב שנעבור ליד הבית והיא לא תרד מהאופניים שלה, תפתח את השער ותיכנס לחפש את ש’ חברתה. נוצר חיבור ממשי וש’ לוקחת אותה לחדר שלה. זה גם ברור שהיא הולכת לשם, כי היא יודעת שגרה פה החברה שלה. היא פשוט למדה להיות חברה. גם כשאנחנו נמצאות במקומות אחרים והיא רואה ילדים, היא למדה לגשת בצורה שלא תרתיע אותם ובעוד שפעם היא הייתה מכונסת בתוך עולם משל עצמה, היום היא מצטרפת לקבוצה ומנסה להיות חלק ממנה”.

    “דבריה של איריס ממחישים, כי ההצלחה שהושגה בתוך הסביבה המנוטרת והמובנית של המחקר, זלגה למעשה לשגרת היומיום של הנחקרים בצורה ספונטנית וללא כל הכוונה חיצונית. כל מי שעוסק בתחום האוטיזם, מבין ישר שמדובר בהישג ולא בדבר מה מובן מאליו”. אומרת שושי אופיר, הליצנית הרפואית.

    הנתונים האחרונים בעולם מראים, כי אחד מכל 100 אנשים יאובחן על הספקטרום האוטיסטי והוא מופיע בקרב בנים פי 4 לעומת בנות. הספקטרום האוטיסטי ASD)), המוכר גם כרצף האוטיסטי, או בשם המקוצר אוטיזם, הינו שורת תסמונות שיש להן מכנה משותף ברור עם האוטיזם הקלאסי. בין התסמונות הנכללות בקשת האוטיסטית: אוטיזם סוואנט, תסמונת רט, אספרגר וכו’. אוטיזם הוא מצב התפתחותי- נוירולוגי המשפיע על שני תחומים עיקריים ביכולתו של האדם: תקשורת חברתית עם הסביבה והתנהגות ותחומי עניין חזרתיים ומצומצמים. כלל התסמונות קרויות בז’רגון המקצועי גם הפרעה התפתחותית נרחבת (PDD). האוטיזם כולל מגוון רחב של הפרעות התפתחותיות המתבטאות בדרכים רבות. ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות עולה, כי ניתן לאבחן סימפטומים לאוטיזם גם בגיל חצי שנה.

    כאמור, המחקר החדש יוצג עם מחקרים וחידושים נוספים מהארץ והעולם בתחום האוטיזם, בכנס ‘אוטיזם ישראל’, שייערך לראשונה בגליל, אותו מארח המרכז הרפואי זיו, בשיתוף הפקולטה לרפואה אוניברסיטת בר אילן ב- 9-10 בינואר. הכנס מיועד לאנשי חינוך, אנשי טיפול, חוקרים, עובדי מקצועות הבריאות, הורים ומבוגרים על הספקטרום ובני משפחותיהם ויעסוק בתשתית האבחונית, טיפולית וחינוכית לילדים עם אוטיזם (PDD או ASD) ויתקיים באודיטוריום הממוגן במרכז החדש לרפואת הילד בזיו, במעמד ד”ר יעל מרנץ, סגנית נשיא פרה-קלינית בחברת טבע תעשיות פרמצבטיות, סיגל דואק-חורי יו”ר אוטיזם ישראל, ד”ר סלמאן זרקא מנהל המרכז הרפואי זיו, הנהלת ובכירי הפקולטה לרפואה אוניברסיטת בר אילן, חוקרים, מנהלים ומטפלים מכל הארץ מתחום האוטיזם.

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • הפרעות פוריות מלוות בעליה קלה בסיכון לאוטיזם בילדים (JAMA Netw Open)

      הפרעות פוריות מלוות בעליה קלה בסיכון לאוטיזם בילדים (JAMA Netw Open)

      בקרב ילדים להורים עם הפרעות פוריות תועדה עליה קלה בסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם, אך קשר זה מתווך בחלקו ע”י גורמים מיילדותיים ונאונטליים וככל הנראה אינו מיוחס לטיפולי פוריות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים אודות הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם לאחר טיפולי […]

    • אוטיזם מלווה בשיעורים גבוהים של אובדנות ופגיעה עצמית (JAMA Netw Open)

      אוטיזם מלווה בשיעורים גבוהים של אובדנות ופגיעה עצמית (JAMA Netw Open)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי אבחנה של אוטיזם מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאובדנות ופגיעה עצמית, עם עליה גדולה יותר משמעותית בנשים לעומת גברים, גם לאחר תקנון למשתנים סוציו-דמוגרפיים, קשיים אינטלקטואליים ותחלואה פסיכיאטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי אוטיזם מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לפגיעה עצמית, מחשבות […]

    • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר כלי חדש לאבחנת אוטיזם בילדים (מתוך הודעת ה-FDA)

      מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר כלי חדש לאבחנת אוטיזם בילדים (מתוך הודעת ה-FDA)

      מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור כלי חדש להערכת אוטיזם בילדים בגילאי 16 חודשים עד 30 חודשים, כך על -פי הצהרה לעיתונות מטעם חברת EarliTec Diagnostics. המומחים מסבירים כי אבחנה מוקדמת עשויה להשפיע רבות לילדים עם אוטיזם לקבל את התמיכה לה הם זקוקים על-מנת לפתח כישורי שפה ותקשורת, כמו גם […]

    • חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו מנגנון מולקולרי שמעורב בהתפתחות אוטיזם (הארץ)

      חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו מנגנון מולקולרי שמעורב בהתפתחות אוטיזם (הארץ)

      בכתבה שפורסמה ב”הארץ” מדווח כי חוקרים מהאוניברסיטה העברית זיהו מנגנון מולקולרי העשוי להיות קשור לאוטיזם. לפי הכתבה, הסיכוי להופעת אוטיזם עלול לגדול בעקבות עליה בריכוז  תרכובת של חנקן חמצני במח, בהתבסס על מודל של חיות מעבדה, וכן בנסיונות בתאים אנושיים. הם משערים כי זיהוי המנגנון יוכל בעתיד לסייע במאמצים לפיתוח טיפול לאוטיזם. לכתבה ב”הארץ”

    • הפרעה מהספקטרום האוטיסטי (CME, JAMA)

      הפרעה מהספקטרום האוטיסטי (CME, JAMA)

      הפרעה מהספקטרום האוטיסטי ASD (ר”ת של Autism spectrum disorder), היא הפרעה נוירו-התפתחותית המוגדרת על ידי ליקויים בתקשורת החברתית והתנהגויות מסוימות שחוזרות על עצמן, והיא נעה בחומרתה בין פגיעה קלה לחמורה. ASD מוכר כאוסף של הפרעות קשורות בעלות אטיולוגיות שונות. ביטויים של ASD הם הטרוגניים ויכולים לכלול אנשים עם מוגבלות שכלית ויכולות שפתיות מוגבלות, ואנשים עם […]

    • עליה בשכיחות אוטיזם בקרב ילדים ומתבגרים בארצות הברית (JAMA Pediatrics)

      עליה בשכיחות אוטיזם בקרב ילדים ומתבגרים בארצות הברית (JAMA Pediatrics)

      במכתב למערכת שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים מארצות הברית כי השכיחות של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם בקרב ילדים ומתבגרים בארצות הברית עלתה במהלך השנים האחרונות, משיעור של 2.24% בשנת 2012 לשיעור של 3.14% בשנים 2019 ו-2020. החוקרים כותבים כי מספר מחקרים הראו כי שיעור הילדים בארצות הברית עם אבחנה של הפרעה מהספקטרום של […]

    • מה בין הפרעות אלרגיות בילדות מוקדמת ובין הסיכון ל-ADHD ואוטיזם? (Pediatr Allergy Immunol)

      מה בין הפרעות אלרגיות בילדות מוקדמת ובין הסיכון ל-ADHD ואוטיזם? (Pediatr Allergy Immunol)

       מנתונים חדשים מישראל שפורסמו בכתב העת Pediatric Allergy and Immunology עולה כי הפרעות אלרגיות בילדות מוקדמת מלווה בעליה משמעותית בסיכון להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, או ADHD), ובהיקף קטן יותר, להפרעות מהספקטרום של אוטיזם.  במחקר הרטרוספקטיבי בראשות דר’ שי נמט מהמרכז הרפואי קפלן ברחובות, נבחנו הנתונים אודות 119,874 בנים ו-114,323 בנות […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה