Bipolar Disorder

ליתיום הינה התרופה הטובה ביותר למניעת אשפוזים חוזרים על-רקע הפרעה דו-קוטבית (JAMA Psychiatry)

ליתיום הינו מייצב מצב הרוח הטוב ביותר ותרופות אנטי-פסיכוטיות ארוכות-טווח בזריקה (LAI או Long-Acting Injectable) הן התרופות האנטי-פסיכוטיות היעילות ביותר במניעת אשפוזים חוזרים של חולים עם הפרעה דו-קוטבית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את היעילות של טיפולים תרופתיים במניעת אשפוזים חוזרים במדגם ארצי של חולים עם הפרעה דו-קוטבית. מחקר העוקבה בחן את הסיכון לאשפוזים פסיכיאטריים, קרדיווסקולאריים ואשפוזים מכל-סיבה בין 1 בינואר, 1987, ועד 31 בדצמבר, 2012, של כל החולים בפינלנד שאושפזו בשל הפרעה דו-קוטבית (18,018 משתתפים, משך מעקב ממוצע של 7.2 שנים). התוצא העיקרי של המחקר היה יחס הסיכון לאשפוז חוזר.

מבין כלל המדגם (9,558 נשים ו-8,460 גברים, גיל ממוצע של 46.6 שנים), 9,721 חולים (54%) אושפזו בשנית בשל הפרעה פסיכיאטרית. בהשוואת טיפול לעומת אי-מתן טיפול תכשירים ספציפיים זיהו החוקרים מובהקת סטטיסטית נומינאלית עם Risperidone LAI (יחס סיכון של 0.58), Gabapentin (יחס סיכון של 0.58), Perphenzaine LAI (יחס סיכון של 0.60) וליתיום קרבונט (יחס סיכון של 0.67) שלוו בסיכון הנמוך ביותר לאשפוזים חוזרים על-רקע הפרעה פסיכיאטרית.

באשר לאשפוזים מכל-סיבה, ליתיום (יחס סיכון של 0.71) לווה בסיכון הנמוך ביותר. הטיפול האנטי-פסיכוטי הנפוץ ביותר, Quetiapine Fumarate, הדגים תועלת מתונה בלבד (סיכון לאשפוז פסיכיאטרי חוזר: יחס סיכון של 0.92; סיכון לאשפוז מכל-סיבה: יחס סיכון של 0.93).

טיפול בזריקות ארוכות טווח לווה בתוצאות טובות יותר משמעותית, בהשוואה לתרופות אנטי-פסיכוטיות זהות במתן פומי (סיכון לאשפוז פסיכיאטרי חוזר: יחס סיכון של 0.70; סיכון לאשפוז מכל-סיבה: יחס סיכון של 0.70).

התוצאות היו דומות בניתוחים סטטיסטיים נוספים, אשר הדגימו השפעה מועילה רק לליתיום ולזריקות ארוכות-טווח, בהשוואה לתכשירים הפומיים המקבילים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ליתיום הינו טיפול מייצב רוח היעיל ביותר וזריקות ארוכות-טווח מהוות את הטיפול האנטי-פסיכוטי היעיל ביותר במניעת אשפוזים בשל הפרעות פסיכיאטריות או גופניות.

JAMA Psychiatry. Published online February 28, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה