Bleeding

יתרונות התערבות מוקדמת בפגים עם הרחבה חדרית בעקבות דימום מוחי (J Pediatr) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על ממצאי ניתוח פוסט-הוק מהן עולה כי התערבות מוקדמת מלווה בסיכון מופחת לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי חמור בפגים עם הרחבה חדרית מתקדמת לאחר דימום תוך חדרי (Intra Ventricular Hemorrhage (IVH) ).

מטרת המחקר הייתה להשוות את ההשפעה על תמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי חמור של סף התערבות נמוך לעומת סף גבוה לטיפול בפגים עם חדרי מוח מוגדלים בעקבות הרחבה חדרית לאחר דימום.

המחקר הרב-מרכזי, אקראי ומבוקר בחן תוצאות ניקורים מותניים שבוצעו לאחר סף נמוך להתערבות (מדד אינדקס חדרי של מעל אחוזון 97 ורוחב קרן קדמית של מעל 6 מ”מ) או סף גבוה להתערבות (מדד אינדקס חדרי של מעל אחוזון 97 + 4 מ”מ ורוחב קרן קדמית של מעל 10 מ”מ). משלב הסיבוכים הוגדר כתמותה או שיתוק מוחין, או מדד Bayley Composite Cognitive/Motor Scores של פחות מ-2 סטיות תקן מתחת לטווח התקין בגיל מתוקן של 24 חודשים.

מדגם המחקר כלל 126 משתתפים והחוקרים בחנו את התוצאות ב-113 מהם. מהנתונים עולה כי שיעור משלב הסיבוכים היה גבוה יותר בקרב אלו בקבוצת סף גבוה להתערבות, בהשוואה לשיעורים בקבוצת התערבות בסף נמוך (51% לעומת 35, בהתאמה; p=0.07). סף התערבות נמוך לווה בסיכון מופחת לסיבוכים לאחר תקנון לגיל היריון, חומרת דימום תוך-חדרי ודימום מוחי (יחס סיכויים מתוקן של 0.24, p=0.03).

בתינוקות עם תוצאות טובות יותר תועד יחס קרן פרונטלית:אוקסיפיטלית קטן יותר (הבדל ממוצע של 0.06-, p<0.001) בגיל מתוקן במועד. בתינוקות בקבוצת התערבות בסף נמוך עם שאנט חדרי-פריטונאלי תועדו מדדי קוגניטיביים ומוטוריים דומים לאלו ללא שאנט דומה, בעוד שבקרב אלו בקבוצת התערבות בסף גבוה, באלו עם שאנט תועדו מדדים נמוכים יותר משמעותית בהשוואה לאלו ללא שאנט חדרי-פריטונאלי.

מנתוני המחקר עולה כי התערבות מוקדמת לטיפול בפגים עם הרחבה חדרית לאחר דימום תוך-חדרי מלווה בסיכון מופחת לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי חמור.

J Pediatr. 2020 Aug 12

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

באותו גליון של Journal of Pediatrics מסוכמים התוצאים של פגים עם הרחבת חדרים לאחר דימום. מחקר זה בא לענות על השאלה מתי עדיף לעשות ניקוזים לדימומים הללו, האם מוקדם יותר או שמא ניתן לחכות ולעשות רק במקרים החמורים יותר. מבחינת התוצאות במחקר זה, נראה שעדיף לבצע ניקוזים בשלב מוקדם יותר על מנת למתן את הפגיעה הנוירוהתפתחותית. קרוב לודאי כי בגישה זו יותר פגים יטופלו, אולם יתכן והפעם הגישה האגרסיבית יותר היא המוצדקת.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה